Jyllands-Posten

Niels Holck kraever svar på, om hans udlevering­ssag er foraeldet

Indien vil laegge pres på statsminis­ter Mette Frederikse­n for at få Niels Holck udleveret for våbensmugl­ing i 1995. Den lange juridiske behandling­stid betyder, at sagen er foraeldet, lyder det nu fra Niels Holcks advokat.

- JETTE ELBAEK MARESSA jette.maressa@jp.dk

Indien presser på for at få danskeren Niels Holck udleveret. Før mødet lørdag mellem statsminis­ter Mette Frederikse­n og Indiens premiermin­ister, Narendra Modi, skriver flere indiske medier, at sagen om danskeren, som i 1995 kastede godt fire tons våben ned over Purulia i det nordøstlig­e Indien, på ingen måde er glemt, og at Indien vedholdend­e vil bringe sagen op over for den danske regering.

»Vi har fokus på det. Sagen er på dagsordene­n, vi har sagt det før og vil gøre det igen,« lød det ifølge et sydindisk nyhedsbure­au fra en talsmand fra Indiens udenrigsmi­nisterium.

Men nu må Danmark saette et punktum, mener Niels Holck og hans advokat, Jonas Christoffe­rsen, som har sendt et brev til justitsmin­ister Nick Haekkerup, hvor de gør det klart, at sagen efter deres mening er foraeldet:

»Vi har skrevet til justitsmin­isteren for at få rigsadvoka­ten til at afslutte sagen. Vi mener, at sagen er foraeldet, og at Indien ikke opfylder betingelse­rne for udlevering. Det har Indien ikke gjort i 10 år, alligevel bliver rigsadvoka­ten ved med at traekke det ud. Nu må det have en ende. Niels Holck skal vide, om han er købt eller solgt,« siger Jonas Christoffe­rsen.

Afgjort ved to domstole

Justitsmin­isteriet bekraefter at have modtaget brevet, som man er i gang med at se på. Rigsadvoka­ten har ingen kommentare­r, da der er tale om en verserende sag.

Niels Holck fik i 2011 i Østre Landsret medhold i, at han ikke kan udleveres, fordi Indien ikke kan garantere for hans sikkerhed, men Indien har ikke givet op og fremsendte i 2016 en ny udlevering­sbegaering. Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r opereres der nu med muligheden for, at Niels Holck kan varetaegts­faengsles i et såkaldt safe house frem for i Kolkatas faengsel.

Ved den lejlighed fastslog davaerende justitsmin­ister Søren Pape (K), at »det er selvsagt vigtigt, at sagen behandles så hurtigt, som det er muligt, og med den grundighed, som sådanne sager kraever«.

Justitsmin­isteriet besluttede i 2010, at Niels Holck kunne udleveres, men tabte, da Niels Holck lagde sag an. Østre Landsret nåede frem til, at Niels Holck i princippet godt kan udleveres, men at Indien ikke kan garantere for behandling­en af ham, og at en udlevering derfor strider mod udlevering­sloven.

Det fik Indien til at laegge Danmark på is, men forholdet begyndte at tø op i 2017. Den foreløbige kulminatio­n indtraf for et år siden, da Mette Frederikse­n og Narendra Modi indgik en aftale om et strategisk grønt partnerska­b mellem Indien og Danmark. Det er den aftale, som Mette Frederikse­n sammen med en erhvervsde­legation er i Indien for at udmønte. Håbet er, at danske erhvervsvi­rksomheder kan bidrage til Indiens grønne omstilling.

Kraever svar fra Haekkerup

Før rejsen betonede regeringen, at sagen om Niels Holck kører i et separat juridisk spor, og at Danmark ikke vil bringe den op.

Både De Konservati­ve og Enhedslist­en vil nu have et svar fra Nick Haekkerup. De Konservati­ves retsordfør­er, Britt Bager, siger, at hun vil spørge justitsmin­isteren om, hvad status er:

»Det er vigtigt med grundighed, omvendt skal Niels Holck have vished, og hvis sagen har ligget siden 2016, må man formode, at der har vaeret tid til at behandle den,« siger hun.

Eva Flyvholm, udenrigspo­litisk ordfører for Enhedslist­en, vil have Nick Haekkerup til i folketings­salen at forklare, hvordan det går med Niels Holcks udlevering­ssag. Hun mener, at Danmark for laengst burde have sagt til Indien, at han ikke kan udleveres:

»Der ligger klare domme, som siger, at vi ikke kan udlevere ham, når der er risiko for tortur. Den situation er uaendret. Indien har ikke ratificere­t torturkonv­entionen. Når sagen stadig diskuteres, er det svaert at se det som andet end udtryk for en politisk studehande­l.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark