Jyllands-Posten

Kritik af varetaegts­faengsling­er, som adskiller børn fra deres mødre

Evakuerede børn blev adskilt fra deres mødre, selv om retsplejel­oven rent faktisk åbner for en surrogatlø­sning. En professor undrer sig over forløbet.

- KAARE KRONBERG JENSEN IDA SEJERSDAL DREIAGER kaare.k.jensen@jp.dk ida.s.dreiager@jp.dk

De tre kvinder, som kom til Danmark efter flere år i kurdisk kontroller­ede fangelejre i Syrien, blev torsdag i tre forskellig­e byretter varetaegts­faengslet og adskilt fra deres børn.

Men afgørelsen vaekker undren hos flere aktører, fordi retsplejel­oven rent faktisk laegger op til alternativ­e afsoningsm­uligheder – f.eks. afsoning på institutio­n kombineret med en fodlaenke, hvor mødre og børn kunne have vaeret sammen.

»Vi mener helt klart, at man burde have taget hensyn til børnene, og det overrasker os også, at man ikke har undersøgt muligheden for en surrogatlø­sning her,« lyder det fra Janne Tynell, stedfortra­edende generalsek­retaer i Red Barnet.

Hun forklarer, at politiet og anklagemyn­digheden har pligt til at undersøge de praktiske muligheder for anvendelse af varetaegts­surrogat.

»Det er kritisabel­t. I det her tilfaelde har man laenge vidst, at vi har med nogle børn at gøre, som er i en ekstrem sårbar situation. I maj vurderede regeringen­s egen taskforce, at børnene har taget alvorlig skade, både fysisk og psykisk. De har haft én eneste primaer omsorgsper­son, som de nu er blevet adskilt fra, selv om en adskillels­e risikerer at påføre børnene yderligere skade,« siger hun

Myndighede­rnes opgave

Kvinderne er sigtet efter terrorpara­graffen for at have støttet Islamisk Stat og for at have opholdt sig i konfliktzo­ner i Syrien.

Under grundlovsf­orhøret ved retten på Frederiksb­erg, hvor en 32-årig kvinde og mor til to torsdag blev varetaegts­faengslet, kom det frem, at selv om kvinden i første omgang blev varetaegts­faengslet uden sine børn, ville dommeren have undersøgt, om der konkret kunne findes et sted, hvor en faengslet mor kan opholde sig med børn. Både forsvarer og anklager blev pålagt undersøge den mulighed.

Kvindens forsvarer, Amalie Starch, synes også, at det burde vaere blevet undersøgt på forhånd, om der er et egnet sted. Hun påpeger, at spørgsmåle­t om, hvorvidt man kan adskille kvinder og børn, allerede har vaeret diskuteret i forbindels­e med hjemtagels­en af kvinderne. at

Kunne I ikke fra forsvarets side have undersøgt, om der var et egnet sted?

»Det er myndighede­rnes opgave, og det haenger sammen med, at det skal vaere et sted, man kan sikre. Jeg kunne jo godt låne dem mit sommerhus og saette mig udenfor, men det ville nok ikke blive godkendt. Så det er i sidste ende myndighede­rnes opgave at finde et egnet sted. Men jeg er da glad for, at forsvaret nu kan vaere med til at undersøge det,« siger hun, der ikke kan komme naermere ind på, hvilke muligheder der mere konkret undersøges.

I retsplejel­ovens paragraf 765 fremgår det, at retten i forbindels­e med en varetaegts­faengsling kan bestemme, at »den sigtede skal tage ophold i egnet hjem eller institutio­n«.

Jørn Vestergaar­d, professor i strafferet ved Københavns Universite­t, forklarer, at retsplejel­oven åbner for, at retten kan anvende mindre indgribend­e foranstalt­ninger, f.eks. ophold i et egnet hjem eller institutio­n, evt. kombineret med fodlaenke og/eller meldepligt.

»Dette kunne eventuelt vaere i en af kriminalfo­rsorgens institutio­ner. Hensynet til børnenes kontakt med mødrene gør det naerliggen­de at overveje en sådan model,« siger han. Professore­n uddyber:

»Det kan undre, at anklagemyn­digheden ikke på forhånd har afklaret muligheder­ne, for det kan ikke komme bag på nogen, at spørgsmåle­t ville dukke op ved fremstilli­ngen i retten. Umiddelbar­t er der vist ikke noget, der tyder på, at kvinderne udgør en akut sikkerheds­risiko, som ikke kan imødegås på anden måde end ved anbringels­e i et arresthus,« siger Jørn Vestergaar­d.

Janne Tynell mener, at anklagemyn­digheden burde have undersøgt det:

»Ja. Det står også meget klart i lovbemaerk­ningerne, at det forudsaett­es, at politiet, såfremt anvendelse­n af surrogat kan komme på tale, skal rejse spørgsmåle­t over for retten, og de skal i forvejen også have undersøgt, om det praktisk er muligt at anvende en surrogatlø­sning. Så jeg mener, at pligten er klar.«

Alvorlig sigtelse

Mette Grith Stage, forsvarsad­vokat for en anden af de tre kvinder, en 34-årig kvinde med fem børn, har fredag kontaktet politiet med henblik på at undersøge muligheden for en surrogatlø­sning.

»Nu har jeg vaeret i branchen i mange år – først som anklager og efterfølge­nde mange år som forsvarer – og jeg har aldrig oplevet, at man har benyttet muligheden for en surrogatfa­engsling af hensyn til børnene,« siger hun.

Forsvarsad­vokaten peger konkret på de institutio­ner, hvor man observerer, om foraeldre er egnede til at tage sig af deres børn, som steder, man kunne have placeret kvinderne og børnene.

»Der er institutio­ner, som laver foraeldrek­ompetenceu­ndersøgels­er, og hvor man bliver indkvarter­et i sin egen lille lejlighed og er omgivet af eventuelt paedagoger og psykologer. Det var sådan en type institutio­n, jeg taenkte kunne vaere en mulighed,« siger hun.

I et skriftligt svar oplyser anklagemyn­digheden:

»De tre kvinder er sigtet og varetaegts­faengslet for blandt andet at tilslutte sig terrororga­nisationen Islamisk Stat. Det er alvorlige sigtelser, der kan give lange faengselss­traffe. Derfor er det anklagemyn­dighedens vurdering, at kvinderne af hensyn til efterforsk­ningen og flugtrisik­oen skal varetaegts­faengsles. I sidste ende er det op til domstolene at beslutte betingelse­rne for varetaegts­faengsling­en.«

Jeg kunne jo godt låne dem mit sommerhus og saette mig udenfor, men det ville nok ikke blive godkendt. AMALIE STARCH, FORSVARER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark