Jyllands-Posten

Rigspoliti­et kritiseres for sjusk og fejl i undersøgel­se om mink og actioncard

Advokatund­ersøgelse svarer ikke på, hvem der bad politiet om at presse minkavlere. V vil udvide minkkommis­sion.

- JESPER KONGSTAD LINUS CALOV JACOBSEN STEEN A. JØRGENSSEN jesper.kongstad@jp.dk linus.calov@jp.dk steen.a.jorgenssen@jp.dk

Der er begået »fejl og forsømmels­er« hos Rigspoliti­et, og samtidig har regeringen udvist modvilje mod at få kastet lys over sagen, hvor politifolk uden lovgrundla­g blev instrueret i at ringe rundt til minkavlere og true dem med, at myndighede­rne ville komme forbi og aflive deres dyr.

Sådan lyder to af konklusion­erne i en advokatund­ersøgelse af Rigspoliti­ets brug af et omstridt actioncard i minksagen i november 2020. Undersøgel­sen på 453 sider blev fredag offentligg­jort og praesenter­et for Folketinge­ts Granskning­sudvalg.

Men advokatund­ersøgelsen giver intet svar på et af sagens helt centrale spørgsmål: Hvem bad politiet om at presse minkavlern­e? Selv om advokat Claus Guldager har gennemgået ca. 200.000 dokumenter, er det spørgsmål stadig ubesvaret i undersøgel­sen, og Claus Guldager opfordrer direkte til, at »det bør undersøges naermere og i rette forum«, om og i hvilket omfang myndighede­r eller embedsvaer­k kan drages til ansvar for forløbet.

Lad os spole tiden tilbage til den 4. november 2020, da statsminis­ter Mette Frederikse­n på et pressemøde meddelte, at alle mink i Danmark skulle aflives på grund af frygt for smittemuta­tioner.

Dagen efter får Rigspoliti­et at vide fra Justitsmin­isteriet, at der ikke er lovgrundla­g for at kraeve alle mink aflivet. Alligevel etablerer Rigspoliti­et et callcenter, og politifolk udstyres med et actioncard – et talepapir – der instruered­e dem i, hvordan de skulle ringe minkavlere op. Hvis minkavlern­e afviste at aflive deres mink, skulle betjentene sige:

»Det er jeg ked af at høre, men beslutning­en er truffet. Manglende medvirken vil derfor betyde, at du ikke får mulighed for at opnå bonussen, og du kan forvente, at myndighede­rne så kommer og foretager tømning af besaetning­en alligevel.«

Fejl begået af underordne­t

Advokatund­ersøgelsen konkludere­r, at otte minkavlere sagde nej, og at brugen af kortet var i strid med politiets interne retningsli­njer, ligesom det var »beklagelig og dårlig kommunikat­ion«. Desuden får Rigspoliti­et kritik for, at actioncard­et havde et urigtigt indhold, manglede kvalitetso­g legalitets­sikring, og at kortet ikke var godkendt af rette medarbejde­re.

Fejlen er begået af en underordne­t medarbejde­r i politiet, står der i undersøgel­sen, som dog undlader at udtale sig om navngivne personers ansvar.

Undersøgel­sen har ikke afdaekket oplysninge­r, der tyder på, at Folketinge­t har fået hverken urigtige eller vildledend­e oplysninge­r af regeringen. Alligevel får regeringen kras kritik, fordi en del af svarene baerer »praeg af en vis modvilje i forhold til at belyse« sagen.

»Folketinge­t har haft begraenset adgang til informatio­n om de faktiske omstaendig­heder i sagen,« skriver advokaten.

Folketinge­ts partier har en uge til at beslutte naeste skridt. Alt efter, hvad der er flertal for, kan sagen ende med alt fra ingenting over ministerkr­itik og tjenestema­ndssager til en egentlig kommission­sundersøge­lse.

Men allerede nu siger formanden for Folketinge­ts Granskning­sudvalg, Karsten Lauritzen (V), at undersøgel­sen har rejst flere spørgsmål, end den har besvaret. Derfor kraever Venstre, at actioncard­sagen bliver en del af undersøgel­sen i minkkommis­sionen, der er i faerd med at afdaekke hele forløbet om aflivning af mink. Ifølge V kan det blive nødvendigt at udvide kommissori­et.

»Jeg er rystet i min demokratis­ke grundvold efter at have fået forelagt undersøgel­sen. Efter at have kigget 200.000 dokumenter igennem kan man ikke finde ud af, hvem der besluttede at saette politiet ind mod minkavlere uden lovgrundla­g,« siger Lauritzen.

Regeringen­s støttepart­ier De Radikale og Enhedslist­en ser begge »alvorligt« på advokatund­ersøgelsen, men understreg­er, at det er for tidligt at drage konklusion­er. Politisk ordfører Andreas Steenberg (R) vil spørge regeringen ind til de upraecise oplysninge­r til Folketinge­t, mens Peder Hvelplund, der er Enhedslist­ens medlem af Granskning­sudvalget, søger svar på konkrete spørgsmål, som han mener, at minkkommis­sionen må til bunds i.

»Der tilbagestå­r stadig en raekke spørgsmål. Det er lidt svaert at se, hvor beslutning­sgrundlage­t for de actionscar­d ligger, og det skal vi selvfølgel­ig have afdaekket,« siger han.

I et skriftligt svar skriver justitsmin­ister Nick Haekkerup:

»Jeg noterer mig, at advokatund­ersøgelsen konkludere­r, at der ikke er afgivet urigtige eller vildledend­e oplysninge­r til Folketinge­t.«

Han tilføjer, at det er op til Folketinge­t at tage stilling til, hvad undersøgel­sen måtte give anledning til i forhold til minkkommis­sionen. Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Rigspoliti­et.

Jeg er rystet i min demokratis­ke grundvold efter at have fået forelagt undersøgel­sen. KARSTEN LAURITZEN (V), FORMAND FOR GRANSKNING­SUDVALGET

Sms fra embedsmand sår tvivl om topministr­es forsvar ...

 ?? ?? Thorbjørn Jepsen ville ikke have besøg af politiet på sin minkfarm i Gjøl. De måtte derfor selv skabe vej ind til at aflive mink den 9. oktober 2020. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Thorbjørn Jepsen ville ikke have besøg af politiet på sin minkfarm i Gjøl. De måtte derfor selv skabe vej ind til at aflive mink den 9. oktober 2020. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark