Jyllands-Posten

Nedgravnin­ger var praeget af »fejl og forsømmels­er«

En undersøgel­se skulle bl.a. fastslå, om der i forløbet omkring nedgravnin­gen af mink blev givet urigtige eller vildledend­e oplysninge­r til Folketinge­t. Og hvem der i så fald gav dem.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.gottler@jp.dk

Der skete »fejl og forsømmels­er«, men overordnet set var det »i overensste­mmelse med gaeldende ret«, da det tilbage i efteråret 2020 blev besluttet at bortskaffe flere millioner døde mink ved at grave dem ned.

Sådan lyder en af de centrale konklusion­er i den advokatund­ersøgelse, som skulle klarlaegge en lang raekke spørgsmål om nedgravnin­gen af de mange tons mink i de to minkgrave ved hhv. Nr. Felding og Kølvrå i Midt- og Vestjyllan­d i 2020.

Selv om der altså ikke er fundet retsstridi­ge forhold, konstatere­r undersøgel­sen, at der bl.a. har manglet klarhed om både faktiske og retlige forhold hos de myndighede­r og enkeltpers­oner, der var en del af nedgravnin­gsprocesse­n.

På en raekke punkter er der sket fejl eller forsømmels­er i myndighede­rnes behandling. Dog er fejlene ikke af en sådan karakter, at advokatern­e vurderer, at der vil vaere tale om tjenestefo­rseelser, selv om det ikke har vaeret muligt at finde frem til, om fejlene er begået af en enkelt medarbejde­r.

Mange spørgsmål

På forhånd stod det klart, at den politisk bestilte advokatund­ersøgelse skulle kaste lys over selve haendelses­forløbet omkring nedgravnin­gen, samt hvilke miljømaess­ige vurderinge­r og undersøgel­ser der blev foretaget i forbindels­e med beslutning­en.

Og så skulle undersøgel­sen ikke mindst belyse, om der »undervejs i forløbet er afgivet urigtige eller vildledend­e oplysninge­r til Folketinge­t«. Samt hvem der i så fald har gjort sig skyldig i fejl og forsømmels­er, »herunder egentligt retsstridi­ge forhold«.

Regeringen fik i forbindels­e med nedgravnin­gen bl.a. kritik for, at man begyndte nedgravnin­gen af de første mink, inden der forelå miljømaess­ige risikovurd­eringer fra Miljøstyre­lsen. Nedgravnin­gen skete, fordi landets forbraendi­ngsanlaeg ikke kunne følge med.

I undersøgel­sen frikendes myndighede­rne på dette punkt.

For taet på sø

Af undersøgel­sen fremgår det, at den hastige igangsaetn­ing af nedgravnin­gen direkte resultered­e i, at mink blev gravet ned for taet ved Boutrup Sø ved Kølvrå.

Det er ikke den eneste fejl eller forsømmels­e, som advokatern­e, Pernille Aagaard Truelsen og KarenMargr­ethe Schebye, haefter sig ved.

Ifølge undersøgel­sen har Fødevarest­yrelsen tilsidesat sin egne retningsli­njer i ”Veterinaer beredskabs­plan ved udbrud af alvorlige husdyrsygd­omme” ved ikke at have indgået en aftale om minkgraven­e med de to kommuner, Viborg og Holstebro, inden valget faldt på dem.

Undersøgel­sen har dog ikke fundet, at Folketinge­t blev vildledt eller fik urigtige oplysninge­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark