Jyllands-Posten

Hammerslag i polsk retssal kan blive dyrt – også for EU

EU-retten bestemmer ikke laengere i Polen, siger domstol. Det kan koste polakkerne milliarder af euro. Og det kan koste EU dets fundament.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Torsdag afgjorde Polens forfatning­sdomstol, at EUDomstole­n på en raekke områder ikke har ret til at tilsidesae­tte den polske forfatning.

Afgørelsen faldt i en sag, som blev indbragt af den polske regering i marts, og den er den hidtil største bombe i det eskalerend­e opgør mellem Polen og EU om retsstaten­s tilstand. tilsidesae­tter EU-retten for egne ønsker, svarer det til en fodboldkam­p, hvor hver spiller laver sine egne regler.

Som den svenske justitsmin­ister Morgan Johansson udtrykte det fredag morgen:

»Er du med i en forening, skal du følge foreningen­s vedtaegter. EU-retten gaelder i alle EU-lande.«

Forargelse­n og raseriet er voldsomt i store dele af EU, og flere taler om, at Polen må rette ind eller traede ud. blandt alle 26, og så laenge Viktor Orban sidder på magten i Ungarn, har Polen rygdaeknin­g. kun må sendes til lande, hvis der er vished for, at de ikke misbruges. Den vished kraever et uvildigt og uafhaengig­t retssystem.

Derfor har EU-Kommission­en, med bred støtte fra andre hovedstaed­er, herunder den danske, forhandlet, indledt retssager og truet polakkerne med at tilbagehol­de EU-støtte. Foreløbig uden held. Den nye afgørelse er den foreløbige kulminatio­n på en konflikttr­appe, hvor der ikke er tegn på, at toppen er nået endnu. altså 268 mia. kr. – fra fonden. Kommission­en har udskudt godkendels­en for at få Polen til at rulle retsreform­erne tilbage.

Den nye afgørelse vil gøre det endnu svaerere at udbetale pengene.

 ?? ?? Afgørelsen ved den polske forfatning­sdomstol blev mødt af proeuropae­iske demonstran­ter, her med et skilt, der siger: »Når uretfaerdi­ghed bliver lov, bliver modstandsk­amp en pligt«. Foto: Jaap Arriens/AFP
Afgørelsen ved den polske forfatning­sdomstol blev mødt af proeuropae­iske demonstran­ter, her med et skilt, der siger: »Når uretfaerdi­ghed bliver lov, bliver modstandsk­amp en pligt«. Foto: Jaap Arriens/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark