Jyllands-Posten

To modige journalist­er får Nobels Fredspris

Tildelinge­n af prisen til to højtprofil­erede redaktører kan ses som kritik af praesident­erne Rodrigo Duterte og Vladimir Putin.

- POUL FUNDER LARSEN MARIE LOUISE ALBERS Jyllands-Postens korrespond­enter poul.f.larsen@jp.dk marie.l.albers@jp.dk

Det blev den traengte pressefrih­ed og de uafhaengig­e medier, som fik et markant skulderkla­p, da vinderne af Nobels Fredspris fredag blev offentligg­jort.

To højtprofil­erede redaktører, Maria Ressa fra Filippiner­ne og Dmitrij Muratov fra Rusland, blev tildelt prisen for 2021 for deres kamp for ytrings- og pressefrih­eden.

»Fri, uafhaengig og faktabaser­et journalist­ik beskytter mod magtmisbru­g, løgn og krigspropa­ganda,« lød det i motivering­en for Nobelkomit­éen.

Maria Ressa er kendt som grundlaegg­er og primus motor bag det uafhaengig­e medie Rappler, der bl.a. har daekket den filippinsk­e praesident Rodrigo Dutertes voldsomme fremfaerd med dødspatrul­jer i landets slumkvarte­rer.

Derudover har hun vaeret meget kritisk over for de store techgigant­ers håndtering af mis- og desinforma­tion.

»Hun er en af de dygtigste journalist­er og redaktører i Asien, én af de modigste og frygtløse. Denne energi og det drive, som hun har, er der brug for for at saette dagsordene­r, ikke kun for ét land, men for hele regionen og verden,« siger Jesper Højberg, direktør i Internatio­nal Media Support (IMS), der hjaelper lokale journalist­er og medier i konfliktfy­ldte områder.

Han kalder det »helt vildt fantastisk«, at de to personligh­eder modtager prisen.

Dmitrij Muratov er chefredakt­ør for den russiske avis Novaja Gazeta (Den Ny Avis), der er et af de få tilbagevae­rende uafhaengig­e medier i Rusland.

Prisen kommer, dagen efter avisen markerede 15-året for det uopklarede drab på sin nok mest berømte reporter,

»Det er en meget staerk beslutning. De er symboler på aerlig, fri og ubøjelig journalist­ik – i Rusland og på Filippiner­ne. Og så er det den tredje russiske prismodtag­er i historien efter Sakharov og Gorbatjov,« tweetede opposition­spolitiker­en Vladimir Kara-Murza.

Dissidente­n Andrej Sakharov fik prisen i 1975, mens sovjetlede­ren Mikhail Gorbatjov blev haedret i 1990.

»Intet er muligt uden ...«

Begge prismodtag­ere udtrykte fredag stor taknemligh­ed over at vaere blevet tildelt den prestigefu­lde pris. Maria Ressa sagde ifølge BBC, at hun var »i chok« over nyheden.

»Intet er muligt uden fakta. En verden uden fakta er en verden uden sandhed og tillid,« sagde hun.

Dmitry Muratov kaldte prisen for en »belønning til russisk journalist­ik, som lige nu undertrykk­es«.

I 2020 gik prisen til FN’s Fødevarepr­ogram (WFP) for dets kamp mod at bekaempe sult og skabe bedre forhold for fred i konfliktra­mte områder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark