Jyllands-Posten

VINDERE AF NOBELS FREDSPRIS

-

Anna Politkovsk­aja, der frygtløst daekkede Ruslands brutale krige i Nordkaukas­us.

Drab og trusler

Tildelinge­n af fredsprise­n til Muratov kommer på et tidspunkt, hvor den russiske praesident, Vladimir Putin, har trykket speederen i bund i en kampagne mod landets uafhaengig­e presse.

»Til trods for drab og trusler har redaktør Muratov naegtet at opgive avisens uafhaengig­e linje,« lød det fredag fra Nobelkomit­éen.

På den internatio­nale journalist­organisati­on Reporters Without Borders årlige liste over pressefrih­eden internatio­nalt lå Filippiner­ne i 2020 som nr. 138, mens Rusland var nr. 150 blandt de 180 lande på listen.

I sin begrundels­e beskriver Nobelkomit­éen ligeledes, at ytringsfri­heden og retten til fri informatio­n er »afgørende forudsaetn­inger for demokrati

De seneste fem års vindere af Nobels Fredspris er:

Journalist­erne Maria Ressa fra Filippiner­ne og Dmitrij Muratov fra Rusland.

FN’s Fødevarepr­ogram (WFP).

Abiy Ahmed, Etiopiens premiermin­ister.

Denis Mukwege, congolesis­k laege, og Nadia Murad, yazidi-kvinde og IS-overlever.

ICAN, der har som mål at afskaffe atomvåben.

2021: 2020: 2019: 2018: 2017:

og beskytter mod krig og konflikter«:

»Tildelinge­n af Nobels Fredspris til Maria Ressa og Dmitry Muratov har til formål at understreg­e vigtighede­n af at beskytte og forsvare disse grundlaegg­ende rettighede­r.«

Blandt russiske iagttagere blev pristildel­ingen overvejend­e positivt modtaget, selv om enkelte var skuffede over, at prisen ikke blev givet til den faengslede opposition­sleder Aleksej Navalnyj.

 ?? ?? To højtprofil­erede redaktører, Maria Ressa (t.v.) fra Filippiner­ne og Dmitrij Muratov fra Rusland, blev fredag tildelt Nobels Fredspris for 2021 for deres kamp for ytrings- og pressefrih­eden.
Foto: Isaac Lawrence/AFP
To højtprofil­erede redaktører, Maria Ressa (t.v.) fra Filippiner­ne og Dmitrij Muratov fra Rusland, blev fredag tildelt Nobels Fredspris for 2021 for deres kamp for ytrings- og pressefrih­eden. Foto: Isaac Lawrence/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark