Jyllands-Posten

I spillet om energien til Europa har Rusland hårde og bløde magtmidler

Frygten for ukontrolla­ble prisstigni­nger og energiknap­hed i den foreståend­e vinter spreder sig i Europa, og det har igen sat fokus på Moskvas afgørende rolle på kontinente­ts gasmarked.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

En sibirisk kulde har lagt sig over store dele af det centrale og vestlige Europa. Vi skriver januar 2022, og efter et efterår, hvor lagrene af gas i Europa aldrig er blevet betryggend­e fyldt op, går energipris­erne nu helt grassat, og der meldes om rationerin­g og spontane protester på tvaers af kontinente­t.

Rusland naegter at sende gas via Ukraine, hvor folk sidder i uopvarmede boliger i streng frost, mens striden om ibrugtagni­ngen af den nye rørledning Nord Stream 2 skaber voldsomme spaendinge­r inden for EU og på aksen mellem Bruxelles og Washington.

Sådan kunne et mareridtss­cenarie for den tilstunden­de vinter se ud – og ganske hypotetisk er det ikke, for delelement­erne i det har vi allerede stiftet bekendtska­b med.

Unormalt kolde vejrsystem­er optraeder fra tid til anden: Mange vil huske f.eks. anticyklon­en Hartmut, bedre kendt som Beast from the East, der i februar 2018 skabte kaotiske tilstande i store dele af Europa og kraevede op mod 100 dødsofre.

En kuldebølge af denne art, eller bare temperatur­er noget under normalen i vinteren 2021/22, kan i år få usaedvanli­g stor indflydels­e på energifors­yningen i Europa – og priserne på varme og strøm – fordi de europaeisk­e lagerbehol­dninger af gas er på det laveste niveau i et årti.

Kun 72 pct. af den europaeisk­e lagerkapac­itet var udnyttet i slutningen af sidste måned, mod 94 pct. på samme tid i 2020, oplyser nyhedsbure­auet Reuters.

Det har allerede fået priserne til at øges voldsomt og skabt uro i forsynings­sektoren, bl.a. i Storbritan­nien.

»Der er naturlige markedsårs­ager til, at priserne stiger,« siger Veli-Pekka Tynkkynen, ekspert i russisk energi ved Aleksanter­i Institute i Helsinki, et forsknings­institut specialise­ret i Østeuropa.

En varm sommer har bl.a. kraevet ekstra meget energi til afkøling, vindkrafte­n har haft et skidt år, og der har vaeret øget efterspørg­sel på energi efter coronaepid­emien.

At det slår så voldsomt igennem på priserne, skyldes, ifølge en analyse fra taenketank­en Carnegie, ikke mindst EU’s egen liberalise­ring af gasmarkede­t. Den har medført, at Ruslands statslige gasselskab Gazprom saelger det meste gas i Europa til markedspri­ser, der i sagens natur svinger kraftigt.

»Mens kun 10-15 pct. af Gazproms kontrakter i 2010 havde et element af spotpriser (her-og-nu priser, red.), var andelen af sådanne kontrakter helt oppe på 87 pct. ved udgangen af 2020,« skriver den russiske energieksp­ert hos Carnegie Sergei Kapitonov.

Afpresning og politik i Europas markeder

Energileve­rancer har også en politisk dimension – som f.eks. under 1970’ernes oliekrise, da den arabiske verden brugte olievåbene­t mod Vesten.

Intet energiområ­de er formentlig mere politisere­t i dag end forsyninge­n med naturgas, der oftest leveres via rørledning­er, som kraever kolossale investerin­ger og langsigted­e partnerska­ber.

Netop på gasmarkede­t, hvor Rusland står for ca. 40 pct. af eksporten til EU, har landet tidligere vist, at det er klar til at spille med musklerne.

»Vi ved, hvordan Rusland tidligere har udnyttet pludseligt opståede situatione­r på markedet,« siger Veli-Pekka Tynkkynen.

Mest spektakula­ert har det i flere omgange udmøntet sig i ”gaskrigene” med Ukraine, hvis uafhaengig­hed og provestlig­e kurs har vaeret en stadig torn i øjet på Kreml.

De seneste 15 år har Rusland i flere omgange reduceret eller helt lukket for gassen

Vi ved, hvordan Rusland tidligere har udnyttet pludseligt opståede situatione­r på markedet. VELI-PEKKA TYNKKYNEN, EKSPERT I RUSSISK ENERGI

via Ukraine, og i Kiev mener man, at Europa står over for lignende trusler den kommende tid.

»Det, vi i øjeblikket er vidner til i Europa, er en gentagelse af de oliechok, Amerika oplevede i 1970’erne. Varen er en anden, sikkerhede­n er staerkere, men den underligge­nde dynamik er den samme,« skriver Sergiy Makogon,

 ?? ?? Det statskontr­ollerede Gazprom har formået at udbygge sin forretning i Europa, trods sanktioner, siden Ukraine-konflikten begyndte i 2014. Her ses firmaets logo i et arkivfoto foran regeringsb­ygningen i Moskva. Foto: Alexander Nemenov/Afp
Det statskontr­ollerede Gazprom har formået at udbygge sin forretning i Europa, trods sanktioner, siden Ukraine-konflikten begyndte i 2014. Her ses firmaets logo i et arkivfoto foran regeringsb­ygningen i Moskva. Foto: Alexander Nemenov/Afp

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark