Jyllands-Posten

USA har ryddet lejr og sendt tusinder hjem til det kriseramte Haiti

Joe Bidens regering bruger en omstridt bestemmels­e fra 1944 til at flyve flere tusinde haitianske migranter fra en lejr i Texas tilbage til Haiti, der plages af politisk tumult og voldelige gadebander.

- MIKKEL HOLMGAARD WINDING mikkel.h.winding@jp.dk

USA’s udvisninge­r og hjemsendel­ser af haitianske migranter har resulteret i både opsigelser og søgsmål. Den amerikansk­e regering holder fast i, at dens håndtering først og fremmest er et spørgsmål om folkesundh­ed.

Omtrent 15.000 migranter – størstedel­en fra Haiti – havde slået lejr under en bro i den texanske by Del Rio, der graenser ned mod Mexico. I løbet af få dage ryddede de amerikansk­e myndighede­r lejren og fløj knap 5.000 af dem tilbage til Haiti. Det skriver en raekke internatio­nale medier.

Nogle fik besked på at vende om og gå tilbage til Mexico. Andre kom i amerikansk varetaegt, og atter andre fik, hvis de for eksempel var gravide, lov til at gå fri i USA for nu. Men for dem, der blev fløjet hjem til Haiti, ventede et land i politisk og humanitaer røre.

En måned efter at lejesoldat­er i juli snigmyrded­e praesident Jovenel Moise, rystede et jordskaelv Haitis sydvestlig­e halvø og draebte flere end 2.000 haitianere. Nødhjaelps­arbejdet besvaerlig­gjordes af de ifølge Bloomberg flere end 90 bander, der med mange tusinde medlemmer kontroller­er store dele af landet.

Bander mod bander

Problemern­e i Haiti er ifølge Laeger uden Graensers leder i Haiti, Julien Bartoletti, så forurolige­nde, at landet bør betragtes som en krigszone.

»Der er frontlinje­r med bander mod bander. I Martissant (en forstad til Port-auPrince, red.) er der et område med ødelagte huse og ingen mennesker. Det er tomt,« siger han til Bloomberg.

Også FN kom for nylig på banen, da fire af dets agenturer gik sammen om at opfordre lande til ikke at udvise haitianere uden først at have foretaget en individuel vurdering af hver enkelt migrants behov.

USA’s minister for indenlands­k sikkerhed, Alejandro Mayorkas, stod under en orienterin­g i Det Hvide Hus den 24. september fast på, at regeringen har undersøgt forholdene i Haiti før hjemsendel­serne.

»På trods af det tragiske og ødelaeggen­de jordskaelv har vi afgjort, at Haiti faktisk er i stand til at modtage folk,« sagde Alejandro Mayorkas.

Mayorkas har tidligere forklaret, at udvisninge­rne i bund og grund handler om pandemien og folkesundh­eden.

»Vi er midt i en pandemi og en kritisk migrations­udfordring. Ulovlig migration udgør en betydelig trussel mod sundheden og velfaerd i graensesam­fundene og mod migrantern­es egne liv og bør derfor ikke forsøges. Hvis du kommer ulovligt til USA, vil du blive sendt tilbage,« sagde Alejandro Mayorkas ved en pressekonf­erence i Del Rio.

Intern kritik

Behandling­en af migrantern­e fik Biden-regeringen­s specielle udsending til Haiti, diplomaten Daniel Foote, til at sige sit job op og i sit opsigelses­brev skrive, at Bidens politik er »inhuman« og »kontraprod­uktiv«.

Senest fulgte advokat og embedsmand Harold Koh trop, da han forlod sin post i USA’s udenrigsmi­nisterium, fordi han ikke delte regeringen­s opfattelse af klausulen Title 42 som lovhjemmel for udvisninge­r uden chance for at søge asyl.

»Jeg mener, at regeringen­s nuvaerende implemente­ring af Title 42 fortsat kraenker vores juridiske forpligtel­se til ikke at udvise eller tilbagesen­de personer, der frygter forfølgels­e, død eller tortur, isaer migranter, der flygter fra Haiti,« skrev Harold Koh og fortsatte:

»Der eksisterer helt klart lovlige, mere humane alternativ­er.«

Strid om børnefamil­ier

Jyllands-Posten besøgte i september, mens den stadig fandtes, migrantlej­ren under broen i Del Rio. Her holdt den 34-årige haitianer Nelson Derisier til med sin hustru og parrets barn. Familien havde to måneder forinden forladt Haiti.

»Det er ikke et sted for mig og min familie at vaere. Det er her, vi skal vaere, for det er her, vi har muligheden for at bygge noget nyt op,« fortalte Nelson Derisier til JyllandsPo­sten.

Borgerrett­ighedsfore­ningen ACLU forsøger sammen med en raekke andre organisati­oner at forhindre den amerikansk­e regering i at bruge Title 42 til at udvise asylsøgere og andre migranter.

I september afgjorde en føderal dommer, at Title 42 ikke kunne anvendes til at udvise migrantfam­ilier, der har børn med sig.

Til gengaeld fik regeringen, der appellered­e afgørelsen, lov til at fortsaette med at udvise børnefamil­ier med hjemmel i Title 42, så laenge sagen verserer i retten.

 ?? ?? Migranter i tusindvis, heraf mange fra Haiti, har de seneste måneder krydset floden Rio Grande for at komme fra Mexico ind i Texas. Foto: Daniel Becerril/Reuters
Migranter i tusindvis, heraf mange fra Haiti, har de seneste måneder krydset floden Rio Grande for at komme fra Mexico ind i Texas. Foto: Daniel Becerril/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark