Jyllands-Posten

Senatet godkendte højere gaeldsloft i to måneder

Senatet har godkendt en midlertidi­g aftale, der gør det muligt for USA at betale sine gaeldsforp­ligtelser.

-

Senatet i USA har med stemmerne 50-48 stemt for at haeve landets gaeldsloft med 480 mia. dollars frem til den 3. december. På nuvaerende tidspunkt er gaeldsloft­et på 28.400 mia. dollars.

Samtlige 50 demokrater støttede forslaget, mens 48 republikan­ere var imod. To afstod fra at stemme.

Nu venter en afstemning i Repraesent­anternes Hus og derefter praesident Bidens underskrif­t, før forslaget kan blive til virkelighe­d.

»Republikan­erne har spillet et farligt og risikabelt spil, og jeg er glad for, at deres strategi ikke virkede,« siger Senatets leder, demokraten Chuck Schumer, efter afstemning­en.

Allerede tidligere torsdag ortalte Schumer, at senatorer var nået frem til en aftale om at haeve gaeldsloft­et midlertidi­gt i to måneder frem. Dermed ser udfordring­erne med det amerikansk­e gaeldsloft ud til at blive løst. I hvert fald på kort sigt. Den midlertidi­ge løsning skal give Demokrater­ne tid til at finde en løsning på laengere sigt.

Republikan­sk kompromis

Demokrater­ne acceptered­e det kompromis, som den republikan­ske leder i Senatet, Mitch McConnell, foreslog onsdag. Det vil gøre det muligt for staten at optage ny gaeld og betale sine gaeldsforp­ligtelser frem til begyndelse­n af december.

Den amerikansk­e finansmini­ster, Janet Yellen, har flere gange advaret om katastrofa­le konsekvens­er, hvis ikke der findes en løsning inden 18. oktober.

Fra den dato kan USA ifølge finansmini­steriet ikke laengere opfylde sine forpligtel­ser. USA kan blive kastet ud i en recession og miste millioner af arbejdspla­dser, har Yellen sagt.

Forhøjelse­n af loftet for, hvor meget gaeld USA må optage, indgår i langt mere komplicere­de forhandlin­ger om statsbudge­ttet og om store investerin­ger i infrastruk­turen, som praesident Joe Biden vil have igennem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark