Jyllands-Posten

”Squid Game” byder på kedelig samfundskr­itik

Hvorfor den sydkoreans­ke dødsspilse­rie ”Squid Game” er blevet så populaer, står på ingen måde klart.

- SQUID GAME KATRINE SOMMER BOYSEN

Populaerku­lturelle faenomener har det med at opstå tilsynelad­ende ud af det blå. Sådan har det også virket med det sydkoreans­ke monsterhit ”Squid Game”, der lige nu er blandt de mest sete Netflix-programmer verden over. Pludselig fra den ene dag til den anden var et fiktivt sydkoreans­k dødsspil på alles laeber.

Og mens man forstår den indledende attraktion – plotbeskri­velsen lyder enormt dystopisk tillokkend­e – er det vanskeligt at se, hvad det er ved selve serien, der har gjort den så populaer. For ud over den bagvedligg­ende praemis har ”Squid Game” ikke meget kørende for sig.

Granvoksne Seung Gihun (Lee Jung-jae) bor stadig hjemme hos sin mor efter et forlist aegteskab. Han kan ikke betale børnepenge, har ikke råd til datterens fødselsdag­sgave, har formøblet midlerne til moderens forsikring, og hver eneste gang han kommer i naerheden af bare den mindste sum penge, forsøger han straks uden held at få dem til at yngle ved at spille dem op. Seung Gi-hun sidder fast i en gaeldssaks, han aldrig vil kunne slippe ud af. Moderens lille lejlighed minder om stedet, hvor familien bor i Bong Joon-hos prisvinden­de mestervaer­k

”Parasite” (2019), og det er da også en lignende socialkrit­ik af et samfund med en stor, voksende og gaeldsbund­et underklass­e, der bliver rejst i ”Squid Game”. Kritikken er bare på ingen måde så raffineret.

Seung Gi-hun er lige ved at give op, da han en dag efter at vaere blevet banket sønder og sammen af de lånehajer, der har vist ham nåde for måske sidste gang, bliver antastet af en tilsynelad­ende venlig mand, der tilbyder ham penge, hvis han kan slå ham i et barnligt spil. Når han taber en runde, kompensere­r Seung Gi-hun med at modtage en lussing. Med en øm kind og ikke så få kontanter i lommen tror Seung Gi-hun, at han kan komme videre med sit usle liv, men den mystiske fremmede foraerer ham også et visitkort med invitation til at spille flere spil. For en gaeldsramt gambler som Seung Gi-hun er der ikke meget valg, så sammen med 455 andre ligesinded­e befinder han sig pludselig i et maerkvaerd­igt parallelun­ivers. Alt ligner noget fra en overdimens­ioneret børnehave, og rammerne er sådan set også retvisende. For her skal de 456 deltagere dyste i kendte børnelege (de koreanske er versioner af lege, vi kender herhjemme også), og hvis de dør i legen, bliver de draebt i virkelighe­den.

Der runger tydelige ekkoer fra Suzanne Collins’ dystopiske fremtidsvi­sion ”Hunger Games” i ”Squid Game”, men hvor dødsspille­ne og de draebte unge mennesker i ”Hunger Games” føltes både naervaeren­de og allegorisk­e, er ”Squid Game” praeget af glat overflade. Scenerne, hvor deltagerne elimineres og skydes, er voldsomt aestetiser­et.

Når absurde spil på liv og død hverken er underholde­nde eller bidsk samfundskr­itiske, er det svaert at se, hvad vi skal med dem?

FANTASY

SYDKOREA, 2021 Skaber: Hwang Dong-hyuk Kan streames på Netflix 9 afsnit a ca. 1 times varighed

 ?? ?? I “Squid Game” spiller 456 gaeldsramt­e stakler gamle børnelege i håb om at vinde en enorm bunke penge. Foto: Netflix
I “Squid Game” spiller 456 gaeldsramt­e stakler gamle børnelege i håb om at vinde en enorm bunke penge. Foto: Netflix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark