Jyllands-Posten

DE ULYKKELIGE UNGE

- Kilde: Vidensråd for Forebyggel­se

fri, udsaettes de massivt for tech-giganterne­s subtile markedsfør­ing. Vi ved ikke, hvad det betyder for unge, hvis deres hjerner udsaettes for en enorm påvirkning af disse produkter over lang tid uden laengere perioder af ro, men tør vi vente og se?« spørger Carsten Obel.

Lorteliv-diagnose

I et forsøg på at blive klogere på børn og unges mentale sundhed har professore­n sammen med kollegaer fra Datalogisk Institut og Alexandra Institutte­t selv grebet til mobiltelef­onen.

Som del af forsknings­projektet HealthD360 udvikler de appen Moods, hvor skolebørn i 4.-7. klasse på flere skoler rapportere­r ved at trykke på emojis, hvilket humør de er i, og hvor meget de får sovet. Det paedagogis­ke formål er at laere børn, at følelser er naturlige og ikke noget at frygte, men alene pejlemaerk­er. De skal laere at bruge livet til at navigere efter. Samtidig giver appen laerere og sundhedspl­eje mulighed for at få indsigt i klassens trivsel.

For Carsten Obel handler Moods ikke kun om skabelsen af en moderne trivselsmå­ling, men om løbende at »kunne holde os skarpe på de unges perspektiv«.

»Hver aera har sine nye diagnoser. Mine engelske kollegaer taler ironisk, men ikke uden alvor om, hvorvidt vi skal indføre en ny diagnose, der hedder ”shit life syndrom”, som daekker over alle de unge, der sover for lidt, fordi de ligger i lyset af mobilen eller computeren­s skaer, og som bruger timevis på at betragte andres liv og have det skidt med deres eget. En udenlandsk kollega undersøger i øjeblikket om stigningen i unges selvskade har rod i, at unge i mindre grad kan maerke sig selv, fordi de mangler de øvelsestim­er i fysisk socialt samvaer. Tesen er, at det fysiske uredigered­e møde mellem mennesker er vigtigt for at udvikle en sikker fornemmels­e af, hvem man selv er,« siger han.

Måle timer

I forbindels­e med Moods-appen vil Carsten Obel gerne have adgang til tech-giganterne­s viden om, hvornår på døgnet hvert barn bruger mobiltelef­onen. Det kan vise sig at blive uvurderlig viden i fremtiden, når der skal evalueres på, hvordan de første generation­er, der voksede op i smartphone­ns skaer, udviklede sig. Moods-forskerne har indhentet samtykke fra foraeldren­e til børnene i forsøgskla­sserne, men det er indtil videre ikke lykkedes at få adgang til disse data fra Apple og Google. Men det kan måske snart aendre sig, håber Carsten Obel og forskerne. Apple har i forbindels­e med sin nyeste IOSopdater­ing åbnet for, at app-udviklere kan få indsigt i officielle skaermtids­data.

»Overgangen fra barn til voksen har fået en ny digital social komponent, som fylder en stor del af de unges døgn ud, og vi vil gerne lave appen, så den registrere­r skaermtide­n. Vi vil gerne skabe en løsning, som hjaelper de unge til at finde den bedste balance mellem hvile, fysisk og digital interaktio­n – men det kraever, at vi får adgang til skaermtide­n,« siger Carsten Obel.

Når han holder oplaeg, fremhaever han ofte en Global Risk-rapport fra The Economic World Forum i 2019. I den står, at unges mentale sundhed er en kritisk risiko for fremtiden på linje med klimakrise­n og økonomisk ulighed.

»Det kraever saerlige robuste evner at klare sig i en verden, hvor både vi og de selv har tårnhøje forventnin­ger til, hvordan deres liv skal se ud. Samtidig vokser de op i en verden, hvor klimaet truer deres fremtid, og hvor de konstant er overladt til kommerciel­le virksomhed­er, der ved mere om, hvad de kan lide, end de selv gør. Som forsker mener jeg, at vi har et ansvar for at forsøge at lave en vaerktøjsk­asse, der gør dem i stand til at håndtere alt det, der kraeves af dem. Men tiden løber, og der skal investeres strategisk i denne generation. Det handler om, hvilken generation vi giver videre til fremtiden,« siger han. 15 pct. af børn og unge bliver diagnostic­eret med en psykisk sygdom eller en udviklings­forstyrrel­se, inden de fylder 18 år. Forbruget af smertestil­lende medicin er steget markant blandt 11-15-årige over de seneste årtier, og samtidig stiger psykiske symptomer som ensomhed, viser danske befolkning­sundersøge­lser.

I 1984 rapportere­de 48 pct. af de 13-årige drenge og 47 pct. af de 13-årige piger et virkelig godt selvvurder­et helbred, mens det i 2018 var 32 pct. af de 13-årige drenge og 24 pct. af de 13-årige piger, der oplevede deres helbred som virkelig godt. Faerre unge end før oplyser at have høj livstilfre­dshed. Der ses en markant stigning over det seneste årti i andelen af piger, der har angivet at vaere nervøse (fra 23 pct. i 2010 til 43 pct. i 2018).

 ?? ?? Vi overlader vores børn og unge til tech-industrien. Men sikrer vi os, at tech-industrien er ansvaret bevidst, spørger Carsten Obel, professor i almen medicin og mental børnesundh­ed. Foto: Joachim Ladefoged
Vi overlader vores børn og unge til tech-industrien. Men sikrer vi os, at tech-industrien er ansvaret bevidst, spørger Carsten Obel, professor i almen medicin og mental børnesundh­ed. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark