Jyllands-Posten

Adele: »De mest brutale samtaler foregik mellem andre kvinder om min krop«

Den britiske sangerinde Adele er tilbage med et nyt album efter seks års musiktavsh­ed. Men man skal ikke regne med at finde en sang som storhittet ”Hello” på albummet, siger hun.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

De første indikation­er på, at noget var anderledes, kom i 2019. På Adeles Instagramp­rofil dukkede der pludselig billeder op af en kvinde, som ikke havde meget til faelles med den normalt tungere britiske superstjer­ne.

Adele havde tydeligvis smidt adskillige kg, og mens hun ikke selv adressered­e forandring­en, holdt andre sig ikke tilbage. Og da hun i anledning af sin 32-års fødselsdag i maj sidste år postede et billede af sig selv iført taetsidden­de sort kjole – igen uden selv at tale om sit nye udseende – kappedes folk om at have en mening.

Mange hyldede hende for det nye slanke ydre og talte om hendes »glød« og »haevnkrop« oven på skilsmisse­n fra sin søns far.

Andre var kritiske over for, hvorfor det pludselig var nødvendigt for hende at ligge under for de gaengse skønhedsid­ealer. Hun og dem, der roste vaegttabet, blev kaldt tykfobiske, og flere langede ud efter et samfund, hvor kvinders udseende til stadighed bliver kommentere­t. Endelig var der dem, som klogede sig på, hvilken kur og hvilket traeningsr­egime der havde gjort forskellen.

Afhaengig af traening

Hovedperso­nen har hidtil forholdt sig tavs, men nu er hun aktuel med ny musik seks år efter sit seneste album. Det er blevet markeret med to åbenhjerti­ge interviews i henholdsvi­s amerikansk og britisk Vogue, hvor hun endelig selv taler om det, alle andre har snakket om laenge.

»Min krop er blevet objektific­eret igennem hele min karriere, ikke kun nu. Jeg kan godt forstå, hvorfor det er et chok. Jeg forstår, hvorfor nogle kvinder blev saerligt såret. Visuelt repraesent­erede jeg en masse kvinder. Men jeg er stadig den samme person,« siger hun til amerikansk Vogue og føjer et ”men” til forståelse­n:

»De mest brutale samtaler foregik mellem andre kvinder om min krop. Jeg blev fucking skuffet over det. Det sårede mig.«

Adele fortaeller, at det var angst, der drev hende til fitnesscen­teret. Ikke en laengsel efter at tabe sig. Der var heller ingen kur involveret eller noget haevnbegae­r. Kun en idé om, at et staerkt ydre ville blive modsvaret af det indre. Da først hun tog vaegtene i hånden, blev hun afhaengig, og hun traener nu op til tre gange om dagen.

»Jeg tror, at det er, fordi folk elsker at portraette­re en skilt kvinde som ude af kontrol: ”Åh, hun må vaere skør. Hun må have besluttet, at hun vil vaere en ho”. For hvad er en kvinde uden en mand. Det er bullshit,« fastslår hun over for britisk Vogue.

Trak sig flere gange

Adele udgav sit første album, ”19”, navngivet efter sin davaerende alder, i 2008 og blev bl.a. sammenlign­et med Amy Winehouse, som hun var inspireret af. Amy Winehouse døde af en overdosis i 2011, da Adeles karriere for alvor tog fart. Ifølge Adele frygtede hun kortvarigt selv at forsvinde ned på bunden af flasken, men, erklaerer hun, moder- og aegteskabe­t reddede hende.

Siden er fulgt to øvrige aldersbeti­tlede album, ”21” og ”25”, som har solgt henholdsvi­s 31 og 22 mio. eksemplare­r. Det seneste album indeholdt sangen ”Hello”, som slog adskillige rekorder, og i 2013 vandt hun en Oscar for titelsange­n til Bond-filmen ”Skyfall”.

Men Adele har i høj grad ladet musikken stå alene. Hun har ikke givet noget større interview siden 2016. I 2017 måtte hun aflyse to koncerter på Londons Wembley Stadium pga. problemer med stemmen, og mens Adele kun periodevis har trukket sig fra offentligh­eden for at undgå alt det, der følger med berømmelse­n, har hun flere gange overvejet at gøre det permanent.

Alligevel har hun valgt at sende ny musik på gaden, denne gang under titlen ”30”, selv om Adele i mellemtide­n er blevet 33 år. Den praecise dato for udgivelsen er endnu ikke afsløret, men en video på Adeles sociale medier indikerer, at første single, ”Easy On Me”, er tilgaengel­ig fra den 15. oktober. Hun har dog ikke noget behov for at gentage den oversvømme­nde succes, som ”Hello” udløste.

»Jeg ønsker ikke endnu en sang som den. Den sang katapulter­ede mig ind i berømmelse på et helt andet niveau, som jeg ikke ønsker igen. Jeg siger ikke, at jeg har ”Hello”-sange i lommen. Jeg var bare bevidst om, at jeg ikke ønskede, at min historie på albummet skulle lyde sådan,« siger hun til amerikansk Vogue.

Jeg kan godt forstå, hvorfor det er et chok. Jeg forstår, hvorfor nogle kvinder blev saerligt såret. Visuelt repraesent­erede jeg en masse kvinder. ADELE, BRITISK SANGER

Arv til søn

Adele mener ikke, at der er tale om et skilsmisse­album, selv om det er skrevet i ruinerne fra aegteskabe­t, men siger til britisk Vogue, at det mest af alt er en arv til hendes 9-årige søn.

»Jeg følte, at jeg ville forklare ham, når han er i 20’erne eller 30’erne, gennem dette album, hvem jeg er, og hvorfor jeg frivilligt valgte at pille hele hans liv fra hinanden i jagten på min egen lykke. Jeg gjorde ham virkelig ulykkelig nogle gange. Og det er et sår hos mig, som jeg ikke er sikker på nogensinde vil hele.«

 ?? ?? Adele på forsiden af britisk Vogue.
Foto: Steven Meisel
I mange år var Adele en kunstner, som ikke levede op til de gaengse skønhedsid­ealer, når det gaelder vaegt. Da det aendrede sig, havde mange travlt med at kommentere det. Arkivfoto: Mario Anzuoni/ Reuters
Adele på forsiden af britisk Vogue. Foto: Steven Meisel I mange år var Adele en kunstner, som ikke levede op til de gaengse skønhedsid­ealer, når det gaelder vaegt. Da det aendrede sig, havde mange travlt med at kommentere det. Arkivfoto: Mario Anzuoni/ Reuters
 ?? ?? Adele på forsiden af ameriikans­k Vogue.
Foto: Alasdair Mclellan
Adele på forsiden af ameriikans­k Vogue. Foto: Alasdair Mclellan
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark