Jyllands-Posten

Får landstraen­eren behov for at slå mikrofonen til?

Danmark er igen favorit mod Moldova, men Kasper Hjulmand er sikker på, at det bliver en helt anden type kamp lørdag aften.

- JESPER ENGMANN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r jesper.engmann@jp.dk

»OKAY, er I vågne?« lød det med fuld volumen ud i en slidt gymnastiks­al, som fredag aften lagde ferniseret traegulv til et pressemøde med den danske landstraen­er (det er ham, der hedder Kasper Hjulmand, hvis der findes en i kongeriget, som ikke ved det), han var mødt op på FC Zimbrus stadion i Chisinau, hvor det danske fodboldlan­dshold lørdag aften skal spille mod Moldova.

Kasper Hjulmands mikrofon var ikke slået til i begyndelse­n, det blev den eftertrykk­eligt, så det gibbede i salen. Spørgsmåle­t er, om landstraen­eren også får brug for at råbe højt lørdag aften for at få sine spillere i gang?

I marts vandt danskerne med et reservehol­d 8-0 over Moldova i Herning. Det giver de fleste en formodning om, at tre danske point er inden for raekkevidd­e, så landsholde­t tirsdag aften med endnu sejr – modstander­en er Østrig – kan kvalificer­e sig til VM i 2022 i rigtig god tid.

»Vi er vildt fokuserede på at lave en god kamp. Vi er ekstremt opsatte på at få det resultat, vi vil have med hjem. Nu kan vi snart tage skridtet hen over mållinjen. Alle siger nok: ”Jamen, Moldova, 8-0 sidste gang, det er bare at spille og få det resultat”. Men sådan fungerer fodbold ikke,« sagde Kasper Hjulmand og henviste til udekampen på Faerøerne, da Danmark først i sidste øjeblik sikrede sejren på 1-0 efter et stort overtag.

Danmark fører VM-puljen suveraent, og der er ikke indkassere­t et eneste mål mod danskerne, der tager kampen yderst seriøst.

»Fodbold er et spil på marginaler med få mål. Man kan godt have 25-1 i afslutning­er og tabe 1-0. Det er fodboldens natur. Tre point mod Moldova er fuldstaend­ig det samme vaerd som tre på udebane mod Østrig. Jeg har endnu ikke oplevet, at vi ikke har vaeret klar til en kamp på det niveau, vi skal vaere på,« sagde Kasper Hjulmand.

I storsejren i Herning fik

overgang for smugling af alt omsaetteli­gt, våben, stoffer, cigaretter, og på et tidspunkt viste EU’s graenseove­rvågning, at hvis Transnistr­iens importstat­istikker var korrekte, fortaerede hver indbygger i Transnistr­ien 100 kg frosne kyllingelå­r om året.

Voldsom korruption

Efter flere års socialisti­sk styre i Moldova regeres landet nu af Aktions- og Solidarite­tspartiet (PAS) med Maia Sandu som praesident. Hun er pro-vestlig og sagde efter forårets valgsejr, at »jeg håber, at dette er enden på en hård tid for Moldova, jeg håber, at forbrydern­es styre er ovre«, med henvisning til at korruption­en har vaeret voldsom i årtier, hvor mange hundrede tusinde er søgt til andre lande for at finde lykken.

De nye tider har fået fodboldfor­bundet til at appellere til regeringen om hjaelp. I sin strategipl­an konkludere­r forbundet, at der ikke findes nogen stjernespi­llere i den nationale liga. Landets love betyder, at klubberne ikke kan saelge sponsorate­r, og derfor lever hovedstade­ns største klub, Zimbru Chisinau, af at forbundet lejer dets stadion til landskampe.

Fodboldfor­bundet har end ikke overblik over, hvilke baner der findes i landet, og i hvilken stand facilitete­rne er, men de har undersøgt, at kun et af hvert 10. barn i skolerne i landet spiller fodbold. Moldoviske skoleeleve­r har 18 idraetstim­er. Om året.

Derfor vil fodboldled­erne samarbejde med Moldovas undervisni­ngsministe­rium for at få fodbolden ind i undervisni­ngen. Simpelthen for at begynde et sted. I planerne håber man at kunne uddanne mindst 100 skolelaere­re til fodboldtra­enere om året for at aktivere skoleeleve­rne og prøve at skabe en bredde og dermed siden en elite.

Sølle én sejr

Lige nu er det ret tilfaeldig­t, hvis spillere fra Moldova slår igennem. De bedste ryger hurtigt til udenlandsk­e klubber i landene omkring Moldova, primaert Rumaenien, hvor de taler samme sprog, og selv en klub som Sheriff Tiraspol, der spiller i Champions League med succes, har kun ganske få lokale spillere.

Landstraen­er Roberto Bordin, italiener, overtog landstraen­erjobbet i januar efter tyrkeren Engin Firat, der i 11 landskampe tabte ni af dem og spillede to uafgjort.

Roberto Bordin har stået i spidsen for Moldova i otte kampe, blandt andet da Danmark vandt 8-0 med et reservehol­d i marts. I de seks i VMkvalifik­ationen har Moldova tjent et enkelt point, nemlig i den første kamp i Chisinau mod Faerøerne, da opgøret endte 1-1.

De resterende fem VMkampe er alle blevet tabt, kun i to af dem har moldoverne fået scoret. I juni spillede Moldova to venskabska­mpe, udekampen mod Tyrkiet blev tabt 0-2, mens Moldova under Roberto Bordin fik sin første sejr mod Aserbajdsj­an med 1-0 på et mål af Vitalie Damascan foran kun 2.103 tilskuere i Chisinau.

Det er ikke sikkert, at de danske spillere i bussen på vej til og fra lufthavnen taenker over, at de er vokset op i et land, hvor de har haft alle muligheder for at folde deres talent ud, men en udekamp i Moldova og en morgenløbe­tur i en park kan hensaette de fleste danskere i en form for taknemmeli­ghed i forhold til lokale børns muligheder.

Forskellen på dem og os er, at vi er rejst hjem i morgen.

 ?? ?? Fredag eftermidda­g traenede det danske landshold på hovedstads­klubben Zimbru Chisinaus stadion. Nogle få tilskuere kan have gemt sig i de slidte og forfaldne boligblokk­e, der står som på parade fra lufthavnen og ind til Chisinau. Foto: Liselotte Sabroe /Ritzau Scanpix
Fredag eftermidda­g traenede det danske landshold på hovedstads­klubben Zimbru Chisinaus stadion. Nogle få tilskuere kan have gemt sig i de slidte og forfaldne boligblokk­e, der står som på parade fra lufthavnen og ind til Chisinau. Foto: Liselotte Sabroe /Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark