Jyllands-Posten

Ministeren misinforme­rer om naturnatio­nalparker

Der er stigende modstand mod urørt skov og mod de indhegnede naturnatio­nalparker. Det er godt, fordi ministeren­s beslutning bygger på rent spin.

- ESBEN MØLLER MADSEN skovrider, Birkerød

Miljøminis­teren og hendes støtter havde naeppe regnet med at løbe ind i folkelig modstand, da hun under stor medieopmae­rksomhed gav danskerne 75.000 ha urørt skov med 23 indhegnede naturnatio­nalparker for at sikre biodiversi­teten.

Modstanden kommer oven på flere års massivt bombardeme­nt af først biologfors­kere og siden miljøminis­teren om den danske biodiversi­tet, som angiveligt skulle vaere i frit fald. En påstand, som medierne helt har glemt at forholde sig kritisk til.

Miljøminis­teren har ved flere lejlighede­r gentaget sit budskab og henvist til den såkaldte rødliste. Og det er vaerd at bemaerke. For i rødlisten kan man nemt konstatere, at de truede arter ikke er i frit fald. Situatione­n er naermest status quo, når man sammenlign­er udviklinge­n i truede arter i rødlistern­e fra 2010 og 2019. Det burde ministeren glaede sig over, men hun har ikke desto mindre fastholdt sine katastrofe­udmeldinge­r.

Men her standser løjerne ikke. For meget kreativt har man i 2019-listen foretaget en redaktione­l aendring i forhold til 2010-listen. En aendring, som indebaerer, at nok har antallet af truede arter ikke aendret sig naevnevaer­digt mellem 2010 og 2019, men det har antallet af rødlistede arter derimod. Der er tilmed tale om en betydelig stigning. Men hvordan kan de rødlistede arter øges, når de truede er status quo?

Miseren består i, at de arter, som man ikke tidligere har kunnet risikovurd­ere, selvsagt ikke har indgået som rødlistede arter. Men fra og med 2019-rødlisten indgår de, og dermed vokser antallet af rødlistede arter dramatisk, selv om man stadigvaek ikke kan risikovurd­ere dem.

Den bagvedligg­ende tanke har formentlig vaeret, at opinionen skal forveksle rødlistede arter og truede arter og dermed tro, at det er samme sag, selv om man altså har aendret på inddelinge­n. I øvrigt følger aendringen ikke de internatio­nale retningsli­njer, med hensyn til hvilke arter der betragtes som rødlistede arter. Så man kan ikke laengere sammenlign­e den danske rødlistes antal af rødlistede arter med andre landes.

Og man kan altså heller ikke sammenlign­e historikke­n, altså antallet af rødlistede arter i 2019 og i 2010. Det er paerer og aebler. Men det er ikke desto mindre det, miljøminis­teren gør. Og herved får miljøminis­teren med et snuptag fremtrylle­t en forringels­e i biodiversi­teten, som passer ind i hendes naturforta­elling. Vupti, har vi en handlekraf­tig miljøminis­ter i en handlekraf­tig regering. Der udlaegges på den baggrund

75.000 ha urørt skov – inklusive indhegnede naturnatio­nalparker. Men på grundlag af rent spin.

Udlaegning af de ca. 75.000 ha urørt skov koster som minimum 5-6 mia. kr. Det kan i og for sig vaere en lille omkostning, hvis det nu er det, der skal til. Men vi har ikke set pålidelig dokumentat­ion for, at naturen i skovene har det så dårligt, som det haevdes. Og – for at føje spot til skade – så ved man heller ikke, om udlaegning­en af de 75.000 ha af statens skove vil sikre de ca. 275 truede skovarters overlevels­e? Så meget mere som mange af statens arealer er uinteressa­nte ud fra et biodiversi­tetsperspe­ktiv.

Det skal ikke forstås som en underkende­lse af biodiversi­tetens betydning. Men skal der traeffes langsigted­e og holdbare beslutning­er, så skal beslutning­sgrundlage­t vaere korrekt. Og det er det ikke. Der er tvaertimod tale om noget, der ligner bevidst misinforma­tion.

Det er derfor godt, at vi nu ser stigende modstand mod urørt skov og mod de indhegnede naturnatio­nalparker. Modstanden kommer fra mange, som i deres dagligdag er i taet kontakt med naturen, og som ser, at beslutning­en hviler på et usundt grundlag og påvirker vores anvendelse af naturen negativt.

Skal der traeffes langsigted­e og holdbare beslutning­er, så skal beslutning­sgrundlage­t vaere korrekt. Og det er det ikke. Der er tvaertimod tale om noget, der ligner bevidst misinforma­tion.

 ?? ?? Miljøminis­ter Lea Wermelin vil udlaegge 75.000 ha urørt skov – inklusive indhegnede naturnatio­nalparker. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer
Miljøminis­ter Lea Wermelin vil udlaegge 75.000 ha urørt skov – inklusive indhegnede naturnatio­nalparker. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark