Jyllands-Posten

Choguel Maïga gik på talerstole­n i New York, og så blev der ballade

Malis premiermin­ister beskrives som »et politisk dyr« og er kendt for at dele vandene. Lige nu hyldes han af befolkning­en, men fra vestlig side oversvømme­s han med kritik.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Da Choguel Maïga forleden vendte hjem til Malis hovedstad, Bamako, efter flere dages ophold i New York, var velkomsten aldeles mere festlig, end den plejer.

Et menneskeha­v af maliere var dukket op for at tage imod den 63-årige premiermin­ister og hans konvoj af biler, der kørte gennem hovedstade­ns gader til lyden af vuvuzelaer, dyttende motorcykle­r og bannere med skriften »folket er med dig«, skriver bl.a. mediet RFI.

Hvad skyldtes heltemodta­gelsen og det pludselige boost i popularite­ten?

Svaret er uden tvivl den dundertale, som han få dage forinden leverede til hele verdenssam­fundet fra talerstole­n ved FN’s årlige generalfor­samling i New York.

I talen affyrede den garvede Maïga meget bramfrit en bredside mod den tidligere kolonimagt Frankrig for at svigte Mali i landets årelange kamp mod jihadister.

Han bekraefted­e ligeledes landets planer om at inddrage russiske lejesoldat­er til at hjaelpe med at stå for sikkerhede­n i det uroplagede land. Et fuldstaend­igt nogo for de vestlige lande, som er militaert engageret i Mali.

I et efterfølge­nde interview med pressen kom Maïga

med endnu en opsigtsvae­kkende melding, da premiermin­isteren for første gang luftede planerne om at udskyde det planlagt valg i begyndelse­n af naeste år. Heller ikke sød musik i Vestens ører.

»Barn af to militaerku­p«

Ovenståend­e ytringer førte som naevnt til en heltemodta­gelse af Maïga hjemme i Bamako, hvor mange maliere ser ham som en handlekraf­tig praesident, der tager deres bekymringe­r alvorligt.

Men anderledes frustratio­n og forargelse har spredt sig i de vestlige allieredes hovedstaed­er.

Den franske praesident, Emmanuel Macron, var én af dem, der gik mest til stålet efter Mäigas tale og kaldte ham efterfølge­nde »barn af to militaerku­p« og »leder af en regering uden nogen form for legitimite­t«.

Sandt er det, at Maïga har formået at provokere og på farlig vis lege med Frankrig og andre vestlige allieredes tillid, siden han kom til magten som premiermin­ister for en overgangsr­egering.

Han blev udnaevnt til embedet i juni i år – få uger efter det, der blev kaldt militaerku­p nummer to i Mali på kun ni måneder.

Det første kup fandt sted i august 2020, da militaerch­ef Assimi Goïta – der nu har indsat sig selv som praesident – tog magten i det uroplagede land.

Ifølge Le Monde agerer Maïga på alle måder som én Rasmus Modsat:

»Imod Frankrig, imod sine vestlige partnere og naboer, imod de lokale politiske kraefter,« indledte avisen for nylig en artikel om premiermin­isterens verbale fight og forhold til praesident Macron.

Imod Frankrig, imod sine vestlige partnere og naboer, imod de lokale politiske kraefter. AVISEN LE MONDE – OM MALIS PREMIERMIN­ISTER, CHOGUEL MAÏGA

Politisk figur i årtier

Ifølge chefredakt­øren for det maliske medie Benbere, Bokar Sangaré, er Maïga »et politisk dyr med en indviklet baggrund«. Det skriver det franske magasin Le Point.

Maïga har vaeret en del af de politiske kredse i Mali i 30 år og har tidligere bestridt forskellig­e ministerpo­ster i skiftende regeringer, bl.a. minister for industri og for kommunikat­ion. Hele tre gange har han vaeret kandidat ved praesident­valg i landet, hvor han dog aldrig har formået at vinde mere end 2-3 pct. af stemmerne, skriver Le Point.

I de seneste år – frem mod de to militaerku­p – har han først og fremmest gjort sig bemaerket som en stor stemme i opposition­en og har altid vaeret klar med spydige kommentare­r mod den davaerende regering. Han var ligeledes en af frontfigur­erne i den protestbev­aegelse, som voksede sig stor i Mali 2020, og som kraevede davaerende praesident Ibrahim Boubacar Keitas afgang.

Da militaeret kuppede sig til magten og indsatte den første overgangsr­egering i 2020, kaldte Mäiga sidstnaevn­te for et »forklaedt militaerre­gime«.

Nu har han selv ladet sig indrulle i militaeret­s planer for landet. At dømme ud fra hans fire første måneder ved magten er det naeppe sidste gang, at hans spydige kommentare­r finder vej til avisspalte­rne verden over.

Choguel Maïga, Malis premiermin­ister

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark