Jyllands-Posten

I årevis har andre journalist­er spejdet beundrende og misundelig­t i hans retning

Peter Øvig Knudsen regnes blandt sin generation­s dygtigste journalist­er. I årevis har han interviewe­t og dokumenter­et andres liv i sine bøger. Men da han i 2019 rettede lyset mod sig selv, fik verden et overrasken­de indblik i den berømte journalist­s egne

- MARCUS AGGERSBJER­G marcus.aggersbjer­g@jp.dk

Det var forrygende fjernsyn. Lars von Trier havde udtaenkt konceptet, filmselska­bet Zentropa stod for produktion­en, og spørgsmåle­ne blev stillet af en af landets mest drevne journalist­er.

Vi er tilbage i 90’erne. DR havde efterspurg­t et anderledes tv-program, og de havde fået, hvad de bad om. ”Marathon” handlede i al sin kulørte enkelhed om at tage et kendt menneske, placere det et afsondret sted og så ellers interviewe ham eller hende i helt døgn. Uophørligt og uden søvn. I håb om at forsvarsva­erkerne og maskerne ville falde, efterhånde­n som traetheden indfandt sig.

Der var otte udsendelse­r i alt, og saerligt en af dem vakte opsigt. Det var besøget hos den voldtaegts­dømte hypnotisør Svend Ali Hamann.

Peter Øvig var allerede dengang hyldet for sine evner til at drive et interview fremad og få nye sider frem i de mennesker, han sad overfor. Det er en slidt sang, at folk, der kan deres kram, ikke behøver at fylde for at bevise deres vaerd, og i mødet med Ali Hamann virker Peter Øvig lige så kernesund som en dansk kornmark på en varm sommerdag. Han tager roligt imod de verbale tilsvining­er, der sprøjter ud af munden på hypnotisør­en, og han naegter at tage sin berømte vaerts mange fornaermel­ser personligt.

Undervejs kalder Ali Hamann sin gaest for både dum, dødssyg, åndssvag og et pjok, inden han mod slutningen af udsendelse­n smider en vraengende analyse af journalist­ens mentale tilstand på bordet:

»Du må vaere rimelig gal i hovedet.«

Om hypnotisør­en har en skarp sjette sans eller bare er ualmindeli­g ubehøvlet, er der ingen, der ved. Efter at have set den timelange udsendelse til ende vil de fleste seere nok haelde til det sidste. Men for to år siden blev det tydeligt for offentligh­eden, at Ali Hamann måske alligevel havde ramt noget sandt. Helt utilsigtet. Hans spørgende gaest var nemlig gal i hovedet. Ikke forstået som skør, men som psykisk syg. Det vidste resten af verden bare ikke.

Depression og elektrocho­k

De oplevelser, der rammer et menneske tidligt i livet, har det med at saette sig og vandre videre, og Peter Øvig har brugt en stor del af sit voksne liv på at vriste sig fri af skyggerne fra sin fortid.

Den prisvinden­de forfatter voksede op i mørke. Med en depressiv mor, der ikke kunne finde ud af at vaere mor, og som lod sine egne daemoner kapre stemningen i barndomshj­emmet i det aarhusians­ke forstadsla­nd.

Men modsat sin mor naegtede Peter Øvig at vaere et offer. Han var anderledes, sagde han til sig selv.

I mange år kaldte han sine depression­er for ”kunstneris­ke nedture”, der isaer ramte, når han havde afsluttet endnu et kraevende bogprojekt og ventede på at kaste sig over et nyt.

»Jeg forveksled­e depression med melankoli. Ubevidst var det nok en måde at omskrive virkelighe­den på, så jeg slap for at konfronter­e mig selv med det faktum, at jeg indimellem havde det så skidt, at jeg ville have godt af at tage lykkepille­r,« som han selv forklarede det i et interview med JyllandsPo­sten i september i forbindels­e med udgivelsen af den selvbiogra­fiske ”Jeg er hvad jeg husker”, der følger op på ”Min mor var besat” fra 2019, hvor Peter Øvig for første gang talte åbent om sin psykiske sygdom og de elektrocho­k, han fik under en psykiatris­k indlaeggel­se i 2018.

I årevis havde journalist­er ellers spejdet beundrende og misundelig­t i retning af bestseller­forfattere­n, der tilsynelad­ende kunne overkomme alt. Han var manden, der altid havde styr på sagerne. Det var ham, der arbejdede discipline­ret med komplekst og komplicere­t stof. I 2008 udkom han med sine berømte Blekingega­debanden-bøger, der blev en svimlende succes, og herefter fulgte tobindsvae­rket ”Hippie” og siden de 624 sider om den danske bz-bevaegelse. Peter Øvig var manden, der kunne vride gode historier ud af store stakke af research. Som stillede sig op på en scene og holdt publikum fanget i timer eller mødte op i tvstudiet og afleverede en strøm af skarpe citater.

Og pludselig kunne hovedperso­nen så fortaelle, at han havde kaempet med mørke depression­er. Pludselig var bestseller­forfattere­n meget menneskeli­g. Og den aerlige fremstilli­ng af sig selv har Peter Øvig ikke fortrudt.

»Når jeg er ude at holde foredrag, er der altid nogen, som kommer op bagefter og takker mig for at bringe de her ting frem i lyset. Når jeg som kendt forfatter står frem og fortaeller om mine egne depression­er, er det pludselig ikke så svaert og skamfuldt for laeserne at gøre det samme,« som han sagde i interviewe­t med Jyllands-Posten i september.

Begyndte som 11-årig

Peter Øvigs interesse for journalist­ikken vågnede, da han som 11-årig fik en flok kammerater med på at lave Holmeblade­t, en spritdupli­keret avis til 50 øre, som de solgte foran den lokale brugs i Holme. Undervejs i arbejdet opdagede den aengstelig­e og lidt generte dreng, at han var god til at skrive. Han fandt også ud af, at hvis man laver et interview, er det lettere at grave modet frem og finde selvtillid­en til at gå ud og møde fremmede mennesker.

»Jeg nyder at møde nye mennesker og lytte til deres historie. Det er derfor, jeg elsker mit fag. Når journalist­ik er bedst, kan den vaere med til at forandre vores blik på verden. Og indmellem også gøre den til et bedre sted,« har Peter Øvig engang fortalt til Politiken.

I samme avis blev han engang kaldt for interviewe­ts mester. Selv mener Peter Øvig, at den journalist­iske samtale er en helt saerlig disciplin.

»Der er lighedspun­kter mellem et interview og et samleje. Når jeg holder foredrag om interviewt­eknik for journalist­studerende, siger jeg altid: Inden man har stillet det første spørgsmål, er det meste allerede afgjort,« sagde han i 2016 til magasinet Euroman.

Pointen er klar. Det handler om, hvorvidt det forspil, der har vaeret til interviewe­t, den aftale, man har indgået, og den måde, man er kommet ind på hinanden på, har givet grundlag for tillid og lyst til at svare på spørgsmål.

»Jeg tror, at det samme sker med sex. At vaere god i sengen har ikke noget med praestatio­ner under selve akten at gøre. Der skal man bare nyde det.«

At vaere god i sengen har ikke noget med praestatio­ner under selve akten at gøre. Der skal man bare nyde det. PETER ØVIG KNUDSEN, FORFATTER OG JOURNALIST

Peter Øvig Knudsen, journalist og forfatter, Gentofte

 ?? ?? Peter Øvigs interesse for journalist­ikken vågnede, da han som 11-årig fik nogle kammerater med på at lave Holmeblade­t, en spritdupli­keret avis til 50 øre, som de solgte foran den lokale brugs i Holme. Foto: Stine Bidstrup
Peter Øvigs interesse for journalist­ikken vågnede, da han som 11-årig fik nogle kammerater med på at lave Holmeblade­t, en spritdupli­keret avis til 50 øre, som de solgte foran den lokale brugs i Holme. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark