Jyllands-Posten

I landets mindste pengeinsti­tut håndterer direktøren Finanstils­ynet og fejer halm på fortovet

Stadil Sparekasse var for lille til at overleve, da Janus Vestergaar­d i 2015 blev direktør med en bunden opgave om at skabe udvikling. Det er i den grad lykkedes.

- KRISTOFFER BRAHM kristoffer.brahm@finans.dk CLAUS IVERSEN claus.iversen@finans.dk

Den ene dag er Janus Vestergaar­d vaert for Finanstils­ynet, når det saetter lup på hans sparekasse. Den naeste er han til fin middag på restaurant Nimb i København med de andre bankdirekt­ører i Totalkredi­t-samarbejde­t. Dagen efter fejer han foran indgangsdø­ren, når de lokale bønder har kørt halm i flere dage.

Som adm. direktør i Stadil Sparekasse har Janus Vestergaar­d mere alsidige arbejdsdag­e end kollegaern­e i landets øvrige pengeinsti­tutter. Sådan er det, når man står i spidsen for den mindste aktør i banksektor­en.

For her er ingen rengørings­personale, kantinefol­k eller for den sags skyld it-supportere. Der er kun Karl Petersen og Agnes Toth, som er på nedsat tid, ud over Janus Vestergaar­d selv. Og så en deltidsmed­arbejder i Fjaltring, hvor Stadil Sparekasse overtog kunderne i Fjaltring-Trans Sparekasse, da den lukkede for knap fire år siden.

»Der er mange facetter i det her job, og det er superfedt. Det er ikke kun kunder og kredit. Lige nu er jeg ved at få styr på nyt it-udstyr, som vi er i gang med at installere. Og rengøringe­n og kaffebrygn­ingen går på skift,« siger Janus Vestergaar­d, som har stået i spidsen for Stadil Sparekasse siden 2015.

Udvikling i stedet for afvikling

Dengang var sparekasse­ns eksistens som selvstaend­ig truet, og bestyrelse­n skulle gøre op med sig selv, om den ligesom de fleste andre i samme beskedne vaegtklass­e skulle lade sig opsluge af en konkurrent, eller om der skulle sadles om.

Det kraevede en vaesentlig større indtjening at honorere de stigende krav, som myndighede­rne siden finanskris­en har stillet til pengeinsti­tutter.

Det endte med udvikling frem for afvikling. Opgaven blev lagt i haenderne på københavne­ren og den revisorudd­annede Janus Vestergaar­d.

Hans aegtefaell­e kommer fra Spjald, som ligger godt 20 km inde i landet, altså østpå, og i dag bor svigerfora­eldrene i Fjaltring, som ligger en halv times kørsel nordpå.

Stadil ligger fem-seks km fra Vesterhave­t nord for Ringkøbing Fjord. Det var lidt et tilfaelde, at de endte lige praecis her.

De boede i København, da de skulle have barn nummer tre, som endte med at blive til tvillinger. Der var brug for et større hus og en ny bil, og det trak i dem at komme ud i naturen og til vandet.

Derfor besluttede de at flytte til Vestjyllan­d, og da et nedlagt landbrug var til salg i

Stadil — som de aldrig havde vaeret i — endte de her.

Fem år senere blev jobbet som direktør i sparekasse­n ledigt, og derfor er Janus Vestergaar­d nu i gang med at vise Finans’ og Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r rundt.

Det er hurtigt overstået. I et lokale har de tre ansatte hver sit skrivebord. Bagved er der et lille kontor, som er propfyldt med papirer fra bl.a. Totalkredi­t og DLR Kredit.

»Ja, vi laver jo noget,« griner Janus Vestergaar­d.

På den anden side af indgangspa­rtiet er der et mødelokale, som bl.a. bruges til bestyrelse­smøder. I forlaengel­se af det ligger køkkenet med køleskab til madpakkern­e og plads til den uundvaerli­ge kaffemaski­ne.

Da Janus Vestergaar­d overtog ansvaret, kaempede Stadil Sparekasse med et faldende udlån og et driftsover­skud, som stort set var ikkeeksist­erende.

»Det var tilfaeldig­t, om der var underskud eller overskud,« konstatere­r han.

I 2016 besluttede bestyrelse­n at koble sig på datacentra­len SDC. Det var for sparekasse­n en gigantisk investerin­g på 1,5 mio. kr., men den har betydet, at kunderne nu har de samme muligheder som kunder hos vaesentlig­t større konkurrent­er — herunder mulighed for at benytte mobilbank og netbank og foretage mange bankforret­ninger digitalt hjemme i stuen.

»Vi var nødt til at investere i en for kunderne tidssvaren­de løsning. Ellers havde vi ikke vaeret her i dag. Det har givet os et kaempe løft. Vi har aldrig brugt så mange penge, men vi har heller aldrig tjent så mange penge, som vi gør nu,« siger Janus Vestergaar­d.

Han glaeder sig over, at der de seneste år

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark