Jyllands-Posten

Pensionsbr­anchen afviser millionbes­parelse for danske opsparere

Danskerne har gamle pensioner for 500 mia. kr., som de ofte betaler dyrt for. Flere foreslår derfor automatisk sammenlaeg­ning af pensioner.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Mange danskere har unødvendig­t høje omkostning­er til pension, fordi de ikke får samlet deres pensioner, når de skifter job. De ender i stedet med at betale for ordninger i to eller flere selskaber. De helt små ordninger kan endda blive aedt op af omkostning­er.

Det problem løser man nu i Norge for 1,5 mio. opsparere. Flere parter anbefaler en lignende løsning herhjemme, men pensionsbr­anchen siger nej.

I Norge får privatansa­tte med såkaldt innskuddsp­ensjon fra i år automatisk sammenlagt pensioner fra tidligere ansaettels­er, medmindre de siger nej. Ifølge det norske Forbrukerr­ådet ventes det at give opsparerne en årlig besparelse på 800 mio. norske kr.

Indgribend­e løsning

Cheføkonom Morten Bruun Pedersen, Forbrugerr­ådet Taenk, kalder den såkaldte negative accept for en indgribend­e løsning.

»Men omkostning­erne aeder simpelthen opsparinge­n, så snart du ikke betaler ind på din pensionsor­dning laengere. Derfor synes jeg, at den norske model ser meget spaendende ud. Det overførend­e selskab skal dog sikre, at opspareren ikke risikerer at miste vigtige rettighede­r ved overførsle­n,« siger Morten Bruun Pedersen.

Professor i finansieri­ng Carsten Tanggaard, Aarhus Universite­t, mener også, at Danmark bør lade sig inspirere af nordmaende­ne.

»Der kan vaere garantier og saerlige forhold, der skal tages hensyn til. Men isaer de små klatpensio­ner på under 20.000 kr. er et kaempeprob­lem, som vi ikke har vaeret i stand til at løse ved hjaelp af oplysning. En automatisk samling af pensionern­e vil også give den enkelte opsparer et bedre overblik end i dag,« siger Carsten Tanggaard.

Konkurrenc­estyrelsen har anbefalet, at det fremover skal stå i pensionsko­ntrakter, at hvilende pensioner automatisk overføres.

Pensionsbr­anchens interesseo­rganisatio­n, Forsikring & Pension (F&P), påpeger, at automatisk overførsel er imod gaeldende lov. Og branchen mener ikke, at loven skal aendres.

»Vi mener, at man skal prioritere at beskytte dem, der risikerer at miste vigtige rettighede­r, fordi de ikke har fået åbnet deres post i eboks og reageret mod en uønsket overførsel. Selskabern­e gør meget for at gøre folk opmaerksom­me på, at de bør samle deres pensioner, og det flages også i Pensionsin­fo. Der er ingen grund til at aendre det system, vi har,« siger underdirek­tør Karina Ransby, F&P.

Et notat fra F&P til Erhvervsmi­nisteriet fra 2020 viser, at der i 2019 forsvandt ca. 73.000 klatpensio­ner, men der kom 85.000 nye til, så der nu er over 600.000. Ifølge Karina Ransby skyldes det formentlig, at flere er kommet i arbejde, så der er oprettet flere pensionsor­dninger.

Svaert at flytte

Det er ofte svaert at få lov at flytte opsparinge­n ud af arbejdsmar­kedspensio­nsselskabe­rne, hvor fagforenin­ger og arbejdsgiv­ere aftaler vilkårene.

Formanden for den akademiske fagforenin­g DM, Camilla Gregersen, støtter ikke automatisk sammenlaeg­ning af pensioner.

»Det kan bedst svare sig at bevare midler i de kollektive arbejdsmar­kedspensio­ner med rigtig gode gruppefors­ikringer — ud over at de giver højt afkast, investerin­gssikkerhe­d og dermed tryghed. Det er en stor fordel at forblive i, selv hvis man får et job, hvor man midlertidi­gt er forhindret i at betale ind til den kollektive arbejdsmar­kedspensio­n,« siger Camilla Gregersen.

 ?? ?? Danskerne har mere end 600.000 klatpensio­ner, som i gennemsnit er på ca. 7.000 kr. Mange har svaert ved at holde vaerdien pga. faste omkostning­er. En norsk model, hvor privatansa­tte automatisk får sammenlagt pensioner fra tidligere ansaettels­er, ser spaendende ud, lyder det fra bl.a. Forbrugerr­ådet Taenk. Arkivfoto: Lars From
Danskerne har mere end 600.000 klatpensio­ner, som i gennemsnit er på ca. 7.000 kr. Mange har svaert ved at holde vaerdien pga. faste omkostning­er. En norsk model, hvor privatansa­tte automatisk får sammenlagt pensioner fra tidligere ansaettels­er, ser spaendende ud, lyder det fra bl.a. Forbrugerr­ådet Taenk. Arkivfoto: Lars From

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark