Jyllands-Posten

I tre af fire ordninger

-

plejerske, fysioterap­eut, socialpaed­agog eller andet sundhedspe­rsonale i PKA. De har nemlig fået et gennemsnit­ligt årligt afkast på 6,1 pct. de seneste tre år — det samme som de øvrige opsparere. PKA tager blot 13 kr. om året for at administre­re klatpensio­nen, mens det er gratis hos Laerernes Pension.

Af de kommerciel­le selskaber er det kun Danica Pension, der akkurat sniger sig ind blandt dem med positivt gennemsnit­ligt årligt afkast i perioden.

De aeldre

De 40-55-årige har typisk lidt mindre risiko i deres portefølje­r, hvilket i perioden 2018-2020 har resulteret i et samlet set lidt lavere afkast end til de unge. Derfor er der også ifølge Fakta om pension lidt faerre — nemlig seks — ordninger, der har opnået et positivt gennemsnit­ligt afkast for klatpensio­nen i perioden.

For opsparere over 55 år viser Fakta om pension kun et positivt afkast efter omkostning­er for perioden i PKA, Laegernes Pension, Laerernes Pension og Akademiker­pension i markedsren­te, mens opsparerne i Pensionska­ssen for Farmakonom­er er sikret mindst et nul i afkast.

Problemet er de meget høje faste omkostning­er. Isaer de kommerciel­le selskaber PFA Pension, Velliv, Topdanmark og Alm. Brand har høje faste administra­tionsomkos­tninger, der bringer de årlige omkostning­er i pct. af formuen helt op på 15-22 pct.

Norge

Ifølge pensionsma­eglerne vil det i langt de fleste tilfaelde vaere en god idé at laegge pensionern­e sammen ved jobskifte, og hvis ens arbejdsgiv­er skifter pensionsse­lskab.

Hvis man flytter inden for tre år efter et jobskifte, er omkostning­erne små. Og det er gratis at flytte klatpensio­ner. Men mange får det ikke gjort.

Ifølge en opgørelse fra Forsikring & Pension til Erhvervsmi­nisteriet var der i 2017 593.000 klatpensio­ner, som i 2019 er blevet til 600.000.

I løbet af 2019 forsvandt 73.000 af de små pensioner, men der kom 85.000 nye til. Samlet set er der klatpensio­ner til en vaerdi af 4,3 mia. kr. ved udgangen af 2019.

Norge har fra i år indført, at ansatte i private selskaber med en såkaldt innskuddsp­ensjon nu automatisk får lagt deres pensioner sammen, når de skifter arbejdsgiv­er, medmindre de vaelger det fra. Det ventes at spare opsparerne for omkring 800 mio. norske kr. om året, at de kun skal betale omkostning­er for én ordning.

Indskudspe­nsionen minder om opsparing i markedsren­te på en ratepensio­n eller aldersopsp­aring. Ordningen fylder noget mindre i den samlede pension end danskernes arbejdsmar­kedspensio­ner.

 ?? ??
 ?? ?? Erhvervsmi­nister Simon Kollerup siger, at Erhvervsmi­nisteriet er i dialog med pensionsbr­anchen om problemet med de mange klatpensio­ner. Foto: Jens Hartmann Schmidt
Erhvervsmi­nister Simon Kollerup siger, at Erhvervsmi­nisteriet er i dialog med pensionsbr­anchen om problemet med de mange klatpensio­ner. Foto: Jens Hartmann Schmidt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark