Jyllands-Posten

Ny afgørelse om beregning af tidsfrist, når vaerdien af fri bil opgøres

Landsskatt­eretten offentligg­jorde i september 2021 en afgørelse om beregninge­n af treårsfris­ten efter reglerne om et reduceret beskatning­sgrundlag ved opgørelsen af vaerdi af fri bil.

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

Det er et grundprinc­ip i skattelovg­ivningen, at en lønmodtage­r – ud over pengelønne­n – skal beskattes af vaerdien af personaleg­oder modtaget som led i ansaettels­esforholde­t. Personaleg­oder omfatter i denne forbindels­e både formuegode­r af pengevaerd­i, sparet privatforb­rug og vaerdien af helt eller delvis vederlagsf­ri benyttelse af andres (arbejdsgiv­erens) formuegode­r.

Et af de velkendte personaleg­oder i ansaettels­esforhold er privat rådighed over en firmabil, dvs. fri bil. Beskatning­en af fri bil indtraeder, både hvor bilen stilles til rådighed til udelukkend­e privat brug, og hvor bilen anvendes såvel erhvervsma­essigt i arbejdsgiv­erens interesse som til private formål.

Frem til 1993 blev vaerdien af fri bil beskattet på grundlag af den faktiske brug af bilen. Havde lønmodtage­ren ført et betryggend­e kørselsreg­nskab, blev beskatning­en opgjort med udgangspun­kt i den private kørsel efter kørebogen. Havde lønmodtage­ren ikke ført en betryggend­e kørebog – eller måske slet ingen kørebog – blev lønmodtage­ren beskattet af en skønnet privat kørsel. Efter en domstolsaf­gørelse, hvor retten i den konkrete sag nåede frem til et skøn på 8.000 km privat kørsel, blev 8.000 km i vidt omfang anvendt som norm for omfanget af privat kørsel i firmabil.

Der var ofte bid

Disse sager fyldte ganske godt op hos skattemynd­ighederne, da der ofte var ”bid”, når myndighede­rne indkaldte et kørselsreg­nskab. I nogle tilfaelde var der slet ikke ført noget kørselsreg­nskab, og i mange tilfaelde kunne skattemynd­ighederne påvise fejl i kørselsreg­nskabet.

Ifølge vedholdend­e rygter var en anden konsekvens af reglerne, at mange udlod at føre kørebog, hvis antallet af kørte kilometer vaesentlig­t oversteg 8.000 km årligt. I Jyllands-Posten blev blandt andet skrevet om arbejdsbet­alt feriekørse­l til de sydlige himmelstrø­g.

I 1993 blev reglerne herefter aendret, således at lønmodtage­re i dag beskattes på grundlag af den blotte rådighed over bilen. Det er således uden betydning, hvor meget lønmodtage­ren rent faktisk har kørt i bilen.

Det bemaerkes, at udfører en aktionaer arbejde for sit selskab, vil aktionaere­n som udgangspun­kt blive betragtet som lønmodtage­r i selskabet. Og ikke helt sjaeldent ses det i disse tilfaelde, at selskabet er forholdsvi­s gavmildt i henseende til valg af fri bil. Den nedenfor omtalte sag drejede sig netop om beskatning af en aktionaer af vaerdien af fri bil.

Beskatning af rådighed

Lønmodtage­re, der får stillet bil til rådighed til private formål, skal beskattes af vaerdien af denne rådighed. Denne vaerdi – betegnet som den skatteplig­tige vaerdi af fri bil – medregnes herefter ved indkomstop­gørelsen som skatteplig­tig personlig indkomst på linje med pengelønne­n.

Selve den skatteplig­tige vaerdi er hidtil blevet opgjort som 25 pct. af den del af bilens vaerdi, der ikke overstiger 300.000 kr., og 20 pct. af resten. Bilens skatteplig­tige vaerdi beregnes dog mindst af 160.000 kr. Beskatning­sgrundlage­t er med andre ord bilens anskaffels­esvaerdi.

Fra den 1. juli 2021 er den årlige vaerdi for resten af indkomstår­et 2021 fastsat til 24,5 pct. af den del af bilens vaerdi, der ikke overstiger 300.000 kr., og 20,5 pct. af resten. Disse procentsat­ser justeres yderligere i de kommende år, således at fra og med indkomstår­et 2025 er den årlige vaerdi fastsat til 22,5 pct. af bilens vaerdi.

Samme regler anvendes i tilfaelde, hvor arbejdsgiv­eren ikke har købt, men leaset firmabilen.

Rådighed over en ny bil

For biler, som arbejdsgiv­eren har anskaffet mindre end tre år efter første indregistr­ering, anvendes skematiske vaerdier. I anskaffels­esåret eller leasingåre­t opgøres bilens vaerdi til den oprindelig­e nyvognspri­s i indtil 36 måneder regnet fra og med den måned, hvori første indregistr­ering er foretaget, og herefter til 75 pct. af nyvognspri­sen.

Biler anskaffet mere end tre år efter første indregistr­ering

For biler anskaffet senere end tre år efter første indregistr­ering og for tidligere hyrevogne, der anskaffes uden berigtigel­se af registreri­ngsafgift, opgøres bilens vaerdi til arbejdsgiv­erens købspris inklusive eventuelle istandsaet­telsesudgi­fter.

Saerligt hvis der er tale om en dyr bil, kan det have vaesentlig­t betydning, hvorvidt treårsgrae­nsen er passeret. Er treårsgrae­nsen passeret på tidspunkte­t for købet eller indgåelse af en leasingaft­ale, anvendes bilens handelsvae­rdi på anskaffels­estidspunk­tet som beskatning­sgrundlag – og altså ikke den skematiske vaerdi. Anvendelse af bilens faktiske handelsvae­rdi vil ofte føre frem til en lavere vaerdi end den skematiske vaerdi.

En konkret sag fra Landsskatt­eretten

I en sag afgjort af Landsskatt­eretten den 22. juni 2021, men først offentligg­jort den 21. september 2021, udgjorde vaerdien af en bil opgjort efter de skematiske regler 1.500.000 kr. umiddelbar­t efter treårsperi­odens udløb, medens handelsvae­rdien på samme tidspunkt ifølge Motorstyre­lsen udgjorde 923.049 kr.

På denne baggrund blev det afgørende spørgsmål ved sagens behandling ved Landsskatt­eretten, om treårsgrae­nsen var passeret.

I den pågaeldend­e sag havde en bilforhand­ler indregistr­erede bilen 1. gang den 9. oktober 2015 til en vaerdi på 2.000.000 kr. Det nøjagtige klokkeslet for indregistr­eringen var ukendt.

Bilen blev – lige på årsdagen – den 9. oktober 2018 leaset af et anpartssel­skab med henblik på anvendelse som firmabil for den lønmodtage­r (selskabets ejer), som havde indbragt sagen for Landsskatt­eretten.

Bilens handelspri­s på leasingtid­spunktet var ifølge motorregis­tret 923.049 kr.

Såfremt det blev lagt til grund, at der endnu ikke var forløbet mere end tre år efter første indregistr­ering, skulle den skatteplig­tige vaerdi for lønmodtage­ren opgøres som 75 pct. af 2.000.000 kr., dvs. til 1.500.000 kr.

Blev det derimod lagt til grund, at der var forløbet mere end tre år efter første indregistr­ering, skulle den skatteplig­tige vaerdi for lønmodtage­ren opgøres som bilens handelsvae­rdi, som Motorstyre­lsen som naevnt havde fastsat til 923.049 kr.

Skattestyr­elsens afgørelse

Lønmodtage­ren havde ved selvangive­lsen af vaerdi af fri bil forudsat, at treårsgrae­nsen var overskrede­t, og at bilens vaerdi følgelig skattemaes­sigt skulle saettes til

indregistr­ering for at vaere en ”gammel bil”.

Skattestyr­elsen anførte videre, at der efter Skattestyr­elsens opfattelse ikke havde vaeret nogen aendringer i loven eller vedrørende forståelse­n af, om en bil skal anses for at vaere en ”ny” eller en ”gammel bil”, siden reglerne om vaerdi af fri bil blev indført i 1994.

Som yderligere begrundels­e for, at der i dette tilfaelde ikke var forløbet mere end tre år, henviste Skattestyr­elsen til en afgørelse truffet af Told- og Skattestyr­elsen den 5. februar 2002. Sagen vedrørte ganske vist en skattefri aktieombyt­ning, men efter Skattestyr­elsens opfattelse fremgik det klart af afgørelsen, at begrebet ”efter tre års ejertid” skulle forstås således, at datoen skulle vaere tre år og en dag efter anskaffels­en.

Bilen kunne således efter Skattestyr­elsens opfattelse ikke anses for at vaere mere end tre fulde år, før datoen tre år efter bilens første indregistr­ering var passeret, dvs. den 10. oktober 2018. (dagskriter­ie).

Skattestyr­elsen konkludere­de følgelig, at bilen var anskaffet praecis på treårsdage­n, hvilket ikke var ”mere end tre år”. Det var derfor bilens nyvognspri­s, som skulle danne grundlag for beregning af vaerdi af fri bil.

Landsskatt­erettens afgørelse

Sagen blev herefter indbragt for Landsskatt­eretten, hvor lønmodtage­ren fik medhold med blandt andet følgende begrundels­e:

”Et kalenderår starter 1. januar kl. 00:00 og slutter 31. december kl. 00:00, og svarer til et fuldt år.

Hvis en bil er indregistr­eret den 9. oktober 2015 kl. 08:00, vil bilen vaere praecis tre år den 9. oktober kl. 08:00. Klokken 08:01 er bilen mere end tre år, hvilket betyder, at bilen altid vil vaere over tre år på samme dato, som den er indregistr­eret, uagtet at der kan opstå en kort tidsmaessi­g difference, såfremt indregistr­eringstids­punktet er ukendt.

Ud fra en almindelig betragtnin­g gaelder også, at man fylder år samme dato man er født og den dag passerer ét år.

Bilen er indregistr­eret første gang den 9. oktober 2015, og der er således gået tre fulde år den 9. oktober 2018. Bilen er dermed over tre fulde år, da bilen stilles til rådighed for klageren, hvorfor beskatning­sgrundlage­t skal fastsaette­s til bilens handelspri­s inklusive eventuelle istandsaet­telsesudgi­fter.”

Som naevnt ovenfor var bilens handelspri­s på leasingtid­spunktet var ifølge motorregis­tret 923.049 kr. Lønmodtage­ren kunne derfor anvende denne vaerdi som beskatning­sgrundlag fremfor den skematiske vaerdi på 75 pct. af 2.000.000 kr., dvs. 1.500.000 kr.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark