Jyllands-Posten

Hvis håndvaerke­rfradraget falder vaek, er der ikke andre muligheder

-

Der har vaeret meget debat om ophaevelse af håndvaerke­rfradraget.

Hvis reglerne bliver ophaevet, er der så andre muligheder for skattefrad­rag for udgifter til håndvaerke­re?

På forhånd tak, NL

Svar

Jeg må nok desvaerre skuffe Dem.

Udgangspun­ktet er, at der ikke er fradragsre­t for den type udgifter, som er omfattet af boligjobor­dningen. Ordningen blev så at sige født af netop samme årsag.

Forklaring­en er naermere, at der efter de skatteretl­ige grundregle­r kun er skattemaes­sig fradragsre­t for visse, naermere angivne udgiftstyp­er. Fradragsre­tten omfatter i første raekke driftsomko­stninger afholdt som led i erhvervsma­essig virksomhed.

Private udgifter og udgifter til forbedring af fast ejendom er udtrykkeli­gt naevnt i loven som eksempler på udgifter, som ikke er forbundet med skattemaes­sig fradragsre­t.

Når bortset fra visse specielle ejendomsty­per fremgår af loven videre, at der som udgangspun­kt ikke er skattemaes­sig fradragsre­t for vedligehol­delsesudgi­fter vedrørende ejendomme, som tjener til bolig for ejeren. Det gaelder bl.a. for ejendomme med én selvstaend­ig lejlighed, dvs. typiske parcelhuse og ejerlejlig­heder, boliger med to selvstaend­ige boligenhed­er samt boliger på landbrugse­jendomme, skovbrugse­jendomme og andre erhvervsma­essigt anvendte ejendomme, hvor der er foretaget en fordeling af ejendomsva­erdien.

Det betyder videre, at udgifter af bl.a. den type, der er omfattet af boligjobor­dningen, kun kan fradrages, hvis der er vedtaget udtrykkeli­ge saerregler herom.

Bortfalder boligjobor­dningen, er udgangspun­ktet derfor, at boligejere ikke har skattemaes­sig fradragsre­t for udgifter til vedligehol­delse eller forbedring af ejerbolige­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark