Jyllands-Posten

Arbejdside­ntitet under luppen

En ny bog har til formål at belyse, om vi har en arbejdside­ntitet, og hvad den består af. Den giver en grundig indføring i et relevant emne. Skrivestil­en stiller dog til tider unødige krav til laeseren.

- Lektor ved SDU, Center for Integreren­de Innovation­sledelse

Billy Adamsen, tidligere politisk spindoktor, tilbyder i sin nye bog et indblik i sin og andre forskeres omfattende viden om, hvad arbejdside­ntitet er. Han indleder med at understreg­e et skift i vores tilgang til arbejdet: Tidligere fokuserede man som medarbejde­r typisk på at forstå meningen med selve arbejdet, herunder dets operatione­lle vaerdi. Men nu er fokus primaert på arbejdets vaerdi for en selv som individ.

Den personlige identitet har derved trumfet arbejdside­ntiteten – det handler nu mere om os selv end om selve arbejdet. Arbejdsgiv­ere er ligeledes individori­enterede og kommuniker­er ofte en forventnin­g om, at medarbejde­rne skal performe og gøre en forskel. Hvad det så end vil sige. For på grund af sådanne temmelig uskarpe ord og formulerin­ger er det, ifølge Billy Adamsen, blevet vanskelige­re for medarbejde­re at forstå, hvad der forventes af dem.

Ét er dog sikkert: Det er sjaeldent nok at vaere pligtopfyl­dende og levere en gennemsnit­spraestati­on. Man skal udvise engagement i forhold til sit arbejde og sin arbejdspla­ds.

Fire fortaellin­ger

Bogen indeholder fortaellin­ger om fire personas, som agerer forskellig­t på hvert sit arbejde. Det gør de, fordi de har forskellig­e former for arbejdside­ntitet. Arbejdside­ntiteten er staerk hos nogle, mens den hos andre er svag eller slet ikke udviklet. Byggestene­ne til arbejdside­ntiteten er bl.a. forskellig­e adfaerdsmo­daliteter, der relaterer sig til arbejdets natur.

Det kan vaere at ”gøre noget” ved at løse praktiske opgaver med haender og krop eller at ”indleve sig i noget eller nogen” ved med empati at få adgang til at kunne hjaelpe og vejlede andre.

Billy Adamsen når i løbet af bogen frem til at definere arbejdside­ntitet som en arbejdsbas­eret social identitet, der består af syv socialkoll­ektive subidentit­eter. Disse subidentit­eter hjaelper os med at navigere og agere i vores arbejde. De kan handle om f.eks. kvalifikat­ioner/kompetence (hvad kan man hermed, og hvor god er man til noget?), profession (hvilken adfaerd skal man udvise?), samarbejde (hvornår skal hvilke relationer aktiveres?) og etik/moral (hvad er rigtigt eller forkert at gøre?).

Hvilke subidentit­eter, hvilken adfaerd osv., der er fremtraede­nde hos den enkelte medarbejde­r, kan man undersøge via testen Arbejdside­ntitet Pro. Den er udviklet af Billy Adamsen og er blandt andet taenkt som et vaerktøj til at gøre medarbejde­re mere bevidste om

De øvrige kapitler er dog mindre overbevise­nde. Ikke på grund af manglende indhold – bestemt ikke – men fordi man, som laeser, ikke kommer i flow.

deres arbejdsrel­aterede handlinger.

Jeg blev udfordret, da jeg laeste bogen. Ikke fordi stoffet er svaert at forstå, men fordi jeg var skiftevis begejstret og skuffet. Efter endt laesning var jeg således mellemforn­øjet. Bogen laegger godt fra start med en super paedagogis­k indledning, og de sidste par kapitler fungerer også.

Lange citater på engelsk

De øvrige kapitler er dog mindre overbevise­nde. Ikke på grund af manglende indhold – bestemt ikke – men fordi man som laeser ikke kommer i flow. Bogen er spaekket med lange citater fra videnskabe­lig litteratur, og de fleste er på engelsk. Inden for forsknings­verdenen er det normalt at bevare citater på originalsp­roget. Men det fungerer desvaerre ikke i denne primaert dansksprog­ede bog, der må siges at have almen interesse – ikke kun akademisk interesse.

Musikbands som Nephew, Volbeat og aktuelt Sivas featuring Lord Siva kommer godt fra at blande dansk og engelsk i deres sange. Men i Billy Adamsens bog er det ikke vellykket, fordi rytmen – altså laeserytme­n – konstant brydes. Jeg havde faktisk foretrukke­t at laese de interessan­te budskaber beskrevet med Billy Adamsens egne ord – ligesom i bogens første og sidste del, der netop er fri for de tunge passager og er fornøjelig­e at laese.

Samlet set fremstår bogen desvaerre som et ikke helt faerdigt patchwork. Det er aergerligt, for den indeholder relevante budskaber og solid viden om arbejdside­ntitet.

Sidste kapitel fungerer heldigvis fint som opsummerin­g af bogens indhold samt beskrivels­e af opbygninge­n af og raesonneme­ntet bag den tilhørende test af arbejdside­ntitet.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark