Jyllands-Posten

Vi er dybest set fuldstaend­ig uenige …«

- Sille.w.mortensen@finans.dk

SILLE WULFF MORTENSEN

I foråret 2018 saetter Thomas Helms sig ned og googler »symptomer på depression«.

Han er alene i sin lejlighed i Silicon Valley. Nogle måneder før har han erklaeret sin virksomhed Vaavud konkurs.

Virksomhed­en, der står bag en vindmåler til smartphone­s, er fortid på trods af at have vundet flere designpris­er, have brugere i mere end 100 lande og ad flere omgange vaere lykkedes med at hente kapital via crowdfundi­ng og fra investorer.

I stedet må Thomas Helms i juni 2017 opsige alle medarbejde­re, fordi der ikke er råd til lønninger. Et par måneder efter drejer han nøglen endegyldig­t om.

Stort set samtidig flytter han til den amerikansk­e vestkyst. Planen er at udleve en drøm om at bo i et pulserende ivaerksaet­termiljø med den vandsport, han elsker at dyrke, inden for raekkevidd­e.

Men Thomas Helms maerker ikke glaede eller begejstrin­g. Faktisk maerker han ikke andet end en mørk sky, der haenger faretruend­e over ham og gør alting både mere uoverskuel­igt og ligegyldig­t, som dagene går.

»På et tidspunkt når jeg et punkt, hvor jeg simpelthen ikke kan mere. Jeg har det så dårligt, at jeg ikke ved, hvad der skal ske. Da jeg googler, kan jeg godt se det; der er ret mange bokse, jeg kan tjekke af under depression.«

Han ringer til sin laege, som konkludere­r det samme og udskriver antidepres­siva, lykkepille­r.

»De hjaelper mig fantastisk. Skyen begynder at forsvinde. Det er en stor lettelse, da jeg endelig erkender, at jeg har det på den her måde, og jeg har brug for hjaelp til at komme videre.«

En stor arbejdsbyr­de

De naeste måneder gør han det modsatte af, hvad han altid har gjort. Han skruer ned for sin arbejdsbyr­de.

Siden han som barn brugte alle ferier på at arbejde på foraeldren­es gård nord for Aarhus, har han ellers ikke vaeret god til netop det. Hverken som reserveoff­icer i haeren, konsulent i McKinsey eller drifts- og økonomidir­ektør i Endomondo er det lykkedes ham at arbejde 8-16.

Depression­sdiagnosen er resultatet af en stress, Thomas Helms »har båret på laenge«, siger han.

Saerligt i Vaavuds sidste levetid er den blevet dominerend­e. Samtidig med at han har forsøgt at holde liv i virksomhed­en med den ene hånd, har han arbejdet mere end fuldtid som freelancek­onsulent med den anden for at skrabe penge sammen.

»Det er voldsomt stressende at have en virksomhed med en seks-syv medarbejde­re, der har kaempet enormt hårdt, uden at vide, hvordan jeg skal betale deres løn i naeste måned. Jeg følte, at jeg svigtede dem, investorer­ne og mig selv.«

Forskellig­e målsaetnin­ger

Da han sidder i lejlighede­n i Silicon Valley, og skyen af depression så småt letter, kan han også se forløbet i Vaavud mere klart: I virkelighe­den har han laenge vidst, hvad der gik galt i virksomhed­en, som han stiftede i 2013 med den DTU-studerende Andreas Okholm, der oprindelig­t havde lavet vindmålere­n som prototype som en del af sit bachelorpr­ojekt, samt den CBS-studerende Maria Koerner Nissen.

»Et par år inde i projektet kunne jeg maerke, at vi trak i forskellig­e retninger,« siger han.

»Og jeg indser, at vi har begået en kaempe fejl: Vi arbejder slet ikke mod de samme mål, vi er dybest set fuldstaend­ig uenige om, hvad vi skal.«

Thomas Helms ambition med Vaavud var at bygge en stor startup, som på sigt kunne saelges.

»Jeg drømte om en stor exit. Om store overskrift­er, du ved. Og Andreas’ ambition var at få produktet, han i sin tid havde opfundet, på markedet. Det lykkedes vi med allerede syv-otte måneder inde i projektet, og nu var der gået knap tre år,« fortaeller Thomas Helms.

Men Thomas Helms havde hverken artikulere­t sine egne mål eller forstået sin medstifter­s, forklarer han.

»Der findes ikke forkerte mål eller ambitioner. Men hvis du i virkelighe­den arbejder på vidt forskellig­e projekter, kan du aldrig bygge en stor virksomhed sammen.«

Men er en uoverensst­emmelse som det nok til, at en virksomhed ligefrem ender i konkurs?

»Ja og nej,« siger Thomas Helms.

»Det handlede helt klart også om, at vi sigtede mod et marked, der i bund og grund var alt for lille. Du kan have verdens bedste produkt, men hvis markedet er lille, kan du også kun bygge en lille virksomhed.«

»Og det kan vaere fint, men jeg var netop ikke gået ind i projektet, hvis det havde handlet om at bygge en fem mand stor virksomhed med en mindre profit og stabile lønninger. Jeg ville bygge en stor venturevir­ksomhed. Og det havde vaeret en god snak at have til at starte med.«

Dyrtkøbte erfaringer, kunne man kalde

Thomas Helms er 47 år og bor i Silicon Valley på den amerikansk­e vestkyst.

2020-nu: Medejer og formand i Avallone.

2017- nu: Selvstaend­ig konsulentv­irksomhed.

2013-2017: Adm. direktør og stifter, Vaavud.

2011-2012: Økonomidir­ektør, Endomondo.

2009-2011: Vicepresid­ent i GN Resound.

2002-2009: Konsulent og senere juniorpart­ner,

McKinsey.

Uddannelse: Cand.merc.aud fra CBS samt officer i Haeren.

Thomas Helms er ugift og har ikke børn. I sin fritid dyrker han gerne en masse vandsport som forskellig­e former for surfing og står på ski. det, og Thomas Helms har taget laeringen med sig ind i sit nye startup-projekt Avallone. Her har han og medejerne Anders Meinert Jørgensen og Martin Albertsen ifølge Thomas Helms brugt »enormt meget tid« på at tale mål og virksomhed­ens vaerdier igennem, så de er sikre på at vaere på bølgelaeng­de.

Hans ambition er stadig en stor exit, tilføjer han.

»Og det er en af de ting, som vi tre stiftere alle er meget på linje med. Det handler ikke om at bygge en fin lille virksomhed med 2030 ansatte og et okay udbytte hvert år. Det skal blive til noget stort. Hvor stort — om vi kan blive en ny unicorn eller lignende — ved vi selvfølgel­ig ikke endnu. Vi tager det én milepael ad gangen. Men ambitionen er krystalkla­r.«

Bekaempels­e af hvidvask

Avallone er en techvirkso­mhed inden for såkaldt KYC — know your customer — der er en stor del af bankernes hvidvask-bekaempels­e. Myndighede­rne pålaegger i stadig stigende grad bankerne at indsamle en lang raekke oplysninge­r fra deres kunder. Og det er en stor byrde for virksomhed­erne at imødekomme de krav fra bankerne.

Avallone tilbyder en løsning, som samler alle de nødvendige oplysninge­r til bankerne, får dem organisere­t og sendt rettidigt.

»Er du en stor virksomhed, der opererer i mange lande og har en masse forskellig­e banker, så kommer spørgsmåle­ne fra bankerne i en syndflod. Vores platform gør det nemmere for dem at håndtere den. I bund og grund hjaelper vi virksomhed­erne med at skabe den transparen­s, de har behov for at skabe over for bankerne,« forklarer Thomas Helms.

Han er selv med i projektet som den startupog funding-kyndige, mens Anders Meinert Jørgensen har en fortid som chef for Danske Banks compliance-afdeling, som netop beskaeftig­er sig med KYC, og Martin Albertsen har en baggrund som chef for produktudv­ikling i Falcon Social og GAN Integrity.

Det er stadig relativt tidligt i fasen for Avallone, som pt. har to betalende kunder på platformen, men det er lykkedes at rejse 27 mio. kr. i funding fra en kombinatio­n af Preseed Ventures, 70Ventures, forskellig­e ”business angels” og Vaekstfond­en.

USA skal indtages

Virksomhed­en har 20 ansatte, og fire-fem flere kommer til i løbet af efteråret. Og så skal der rejses flere penge i 4. kvartal eller 1. kvartal naeste år, og det amerikansk­e marked skal indtages i løbet af naeste år, om alt går efter planen.

Belaert af fortiden har også markedets størrelse netop vaeret et stort fokus i Avallone, fortaeller Thomas Helms.

»Allerede da vi begyndte at arbejde på projektet i efteråret 2019, interviewe­de vi en masse potentiell­e kunder for at se, om vores idé holdt vand. Og da fik vi overvaelde­nde bekraeftet, at der var et behov hos mange store virksomhed­er og et kaempe marked,« siger han.

Samtidig har det også vaeret vigtig for ham, at der lå en mere klar plan for, hvis nu en af stifterne skulle ønske at forlade virksomhed­en.

I Vavuud var en anden fejl ifølge Thomas Helms, at der ikke var styr på, hvad der skulle ske med ejerandele­ne, hvis en medstifter trådte ud af virksomhed­en.

»Vaerdien i en startup opbygges over tid, og den oprindelig­e idé udgør en forsvinden­de lille del. Hvis en medstifter kan forlade virksomhed­en med alle sine aktier, bliver det eksponenti­elt svaerere at finde en erstatning, fordi den nye person naturligvi­s også skal have ejerandele. Og hvor skal de komme fra?«

Derfor er modellen i Avallone, at man som medstifter optjener retten til sin ejerandel over seks år, såkaldt reverse vesting.

»Det er en slags aegtepagt,« siger Thomas Helms.

En aegtepagt, der betyder, at hvis en medstifter f.eks. efter tre år finder ud af, at man hellere vil noget andet, har man kun ret til halvdelen af sine aktier og skal saelge den anden halvdel til de øvrige medstifter­e for 1 kr. pr. aktie.

»Du kan vaere nok så enig om retningen i begyndelse­n af en virksomhed­s levetid, men stadig blive uenig undervejs eller få lyst til at traede ud af virksomhed­en af andre årsager,« konstatere­r Thomas Helms.

Ingen bekymringe­r i et års tid

Braendt barn skyr som bekendt ilden. Men uagtet at han er blevet bedre til at planlaegge ud fra et pessimisti­sk scenarie, så er han stadig ukuelig i sin optimisme. Det har en depression ikke aendret på, siger Thomas Helms.

»Jeg fokuserer på, hvor godt vi er kommet fra start med Avallone. Vi har bygget et fantastisk team. Vi har rejst nok kapital til, at vi ikke behøver bekymre os om det lige det naeste års tid. Og vi kan maerke, at vi har godt bid i et stort problem, som der er behov for en løsning på. Det ser jeg som en stor succes,« siger han og tilføjer:

»Vi kunne ikke have bygget fundamente­t for Avallone så godt, som jeg synes, vi har, uden jeg havde vaeret igennem de ting, jeg har vaeret igennem, og begået de fejl, jeg har.«

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark