Jyllands-Posten

NIELS LILLELUND

-

sad han og drak øl sammen med en alkoholise­ret bulldog ved navn Fireball Roberts i en faldefaerd­ig bevaertnin­g lige uden for Sonoma, og det var en smuk forårsefte­rmiddag, de var i faerd med at drikke sønder og sammen.«

Den tørlagte alkoholike­r Lawrence Block kan skrive om den tørlagte alkoholike­r Matt Scudder i New York, så tørsten skratter i halsen, og lugten af whisky haenger i naeseboren­e. Og mens vi er ved mere eller mindre tørlagte alkoholike­re, skal jeg da ikke vaere for beskeden til at naevne min egen protagonis­t, den pensionere­de politimand Erik Andersen, der i romanen ”Bibendum” infiltrere­r det københavns­ke vinmiljø, hvor en ganske bestemt vin har rollen som Malteserfa­lken, som alle vil have, hvad der fører død og ødelaeggel­se med sig.

Det er stedse en linedans mellem forfald og forfinelse, så lad os slutte med det sidste, her fra Rex Stouts klassiker ”For mange kokke”, der til slut bringer nogle opskrifter, angiveligt fra Nero Wolfes hånd, og lad det vaere sagt med det samme: Man kan ikke lave “Baekørred Mousse Pocahontas” uden en sølvgaffel til at mose noget af fisken med, så lad hellere vaere. Som det hedder: »Jeg beder Dem om kun at overlade disse retter til Deres kokkepige, hvis hun er kunstnerin­de.«

Skål, og velbekomme.

Interesser­ede kan høre artiklens forfatter i selskab med Politikens Bo Tao Michaëlis på Krimimesse­n i Horsens, hvor de vil causere over emnet mad, drikke og detektiver. Det sker lørdag kl. 14.45 i Snedkeriet.

Forfatter til en raekke bøger, herunder fire kriminalro­maner om den tidligere politimand

Erik Andersen, der efter at have drukket sig ud af sit job forsøger at ernaere sig som antikvarbo­ghandler og privatdete­ktiv.

faktum, at en af Danmarks mest populaere digtere i løbet af et lille årti skrev de 12 romaner, der endte med at udgøre krimiserie­n ”Mord”.

Det tilfaeldig­e plot

Dan Turèlls tidlige vaerker er typisk ret eksperimen­terende, og derfor virkede det lidt overrasken­de, at han i 1981 kastede sig over krimigenre­n med sin ”Mord i mørket”, der har en navnløs journalist­detektiv som jeg-fortaellen­de hovedperso­n i hovedstade­n. Krimierne virker imidlertid helt naturlige i forlaengel­se af stemningsb­illederne i digterens berømte ”Storby-trilogien”, digtsamlin­gerne, som udkom i årene 1976-77. ”Mord”-serien er frem for alt beskrivels­er af storbyen, og krimidelen virker som et middel til at fange en bestemt, lusket stemning i de miljøer, historiern­e udspiller sig i – hovedsagel­igt København V.

Det er ikke plottet, der gør Dan Turèlls krimier vaerd at laese. På det punkt forbryder han sig ofte mod krimigenre­ns skrevne og uskrevne regler, og plottet lever naermest efter tilfaeldig­hedernes princip. Turèll er derimod formidabel til at se sig omkring i miljøer og bylandskab­er og indfange en stemning: Stjernecaf­éen, Hovedbaneg­ården i København, politistat­ionen på Halmtorvet og fortaeller­ens spartanske lejlighed på Vesterbro.

Laeseren bliver suget ind i handling, stemning, farver og lugte fra skyggeside­rne og det sociale forfald i storbyen. Her er bordeller, kiosker, beverdinge­r, ludere, lommetyve og forbrydere af den hårdkogte slags. Hovedperso­nen i ”Mord”-serien er en unavngiven

journalist, der arbejder mere eller mindre fast på en avis ved navn Bladet, hvor han med speciale i kriminalsa­ger gør sig skiftevis populaer og upopulaer hos redaktøren, Otzen. Som regel er han relativt populaer, og det er ikke uden grund: I hver roman konfronter­es han gennemsnit­ligt med fem-seks mord, der resulterer i salgsfremm­ende artikler i avisen.

Taenkebox og whisky hos Bob

Der er overdreven­t mange dødsfald i Turèlls krimier. ”Mord”-serien udspiller sig inden for et relativt kort tidsinterv­al, hvor journalist­helten uden at vaere specielt opsøgende bliver midtpunkt for 12 uafhaengig­e – og dog sammenhaen­gende – spegede affaerer, hvoraf den ene er mere forfaerdel­ig end den anden.

Hovedperso­nens usandsynli­ge deltagelse i de rodede og usammenhae­ngende historier fungerer som modpol til hans hverdag, der er et konstant grundlag for historiern­e: Hver morgen drikker han kaffe hos Ronnie på Café Freden, hver dag spiller han Taenkebox og drikker øl og whisky hos Bob på Stjernecaf­éen, hver nat når han kl. 3 deadlinen på Bladet, hver weekend er der razzia på en bar i Istedgade. Og så videre og så videre.

I vanlig krimistil er hovedperso­nen lidt af en drukkenbol­t, men han er det på en hverdagsag­tig måde. Han adskiller sig ikke synderligt fra de andre beboere på Vesterbro, der følger en daglig rutine, som ligner hans meget. Lige så meget som de er mordgåder, er Dan Turèlls kriminalro­maner beskrivels­er af Vesterbro. For unge mennesker og andre, der udelukkend­e kender Vesterbro som det trendy centrum for den mere modebevids­te del af Københavns befolkning, er det saerdeles spaendende at laese om luskede smugkroeje­re, bøllede rockertype­r, ludere og drukkenbol­te, der indgår i et symbiotisk forhold. Man spørger sig selv, om de nogensinde har eksisteret.

Dan Turèll elskede byen, dens liv, dens larm og saerligt de små historier, der gemte sig alle vegne. Den klare kaerlighed til storbyen ses i mange af hans vaerker. Ikke mindst i hans krimier.

Den fortaellen­de litteratur, typisk romanen, får sin energi af spaendinge­n fra forbindels­er mellem karakterer, der reagerer og udvikler sig under pres og i kriser, og plottet, der er karakterer­nes forhindrin­gsløb.

Efter at krimien kom på det litteraere landkort for godt 100 år siden, har man kunnet iagttage en udvikling fra historier med vaegt på den kriminelle intrige til historier om det kriminelle som social og psykologis­k igangsaett­er.

I krimiens såkaldte gyldne tid (1920’erne og 1930’erne) var der kun lige nok kød på plotskelet­tet til at sandsynlig­gøre forbrydels­ernes motiver. Men den amerikansk­e hårdkogte krimi bød allerede tidligt, dvs. siden slutningen af 1920’erne, ind med sociale og etiske overvejels­er, der gjorde efterforsk­eren til en samvittigh­edens stemme midt i en sump af korruption og andet menneskeli­gt forfald.

Kollegiale og private forbindels­er

Med den kollektive politiroma­ns opkomst lige efter Anden Verdenskri­g blev der lagt op til skildring af kollegiale og private forbindels­er på politistat­ionerne samtidig med et mere nuanceret blik på forbrydels­ens natur.

Efter Sjöwall og Wahlöös succes med 10bindsvae­rket ”Roman om en forbrydels­e”

(1965-75) og femikrimie­ns sejrsgang fra USA gik det rigtig staerkt, navnlig i Norden, med at inddrage hele (velfaerds)samfundet i krimiunive­rset.

I dag taler nogle laesere og kritikere om »relationsk­rimier«, når de har at gøre med fiktionste­kster, hvor forbrydels­en og dens opklaring kun lige netop er det kit, der holder sammen på historien.

Alle moderne krimier er relationsk­rimier i et eller andet omfang, og derfor er betegnelse­n ikke saerlig praecis. Men nogle er det alligevel mere end andre. Fra Sverige er der aktuelt Anders de la Motte, fra Canada Louise Penny, fra Tyskland Nele Neuhaus, fra Storbritan­nien Elly Griffiths og fra Danmark Julie Hastrup.

Forbudt sex i den svenske skaergård

Den svenske Säpo-ansatte og krimiforfa­tter Kristina Ohlsson bebuder en ny serie, der, ligesom Camilla Läckbergs Fjällbacka-serie, foregår på den svenske skaergårds vestkyst.

Den velhavende stockholme­r-finansmand August Strindberg – ja, han er i familie langt ude! – ankommer til den lille by Hovenäset, netop som en af områdets beboere er meldt savnet.

Strindberg er nyskilt og godt og grundigt traet af storbylive­t. Han vil realisere sin gamle drøm om at drive en secondhand­butik og leve det langsomme, gedigne liv.

Men det hus med forretning­slokaler, Strindberg har erhvervet, baerer på en dyster historie.

Mens politiet leder efter den forsvundne karismatis­ke laerer Agnes og forsøger at finde et motiv til hendes forsvinden, går Strindberg i gang med at opbygge sin forretning.

Samtidig får laeseren lejlighed til at kigge

I RUINER

I afslutning­en på Morten Papes Amager-trilogi sammenføje­s Amagerbank­ens krak og folkemord i et pløre af ulykker, lidelser og kynisme. Det er skuffende.

romaner og højt skattede forfattere, og dens grundidé er selvfølgel­ig manende og aerefrygti­ndgydende: En unavngiven romanskriv­ende kvinde bor på en ø, der synes ganske isoleret fra omverdenen. Hvad vaerre er: Med jaevne mellemrum forsvinder faenomener og dermed også erindringe­n om disse. Det kan vaere silkebånd, fugle, roser og måske til sidst ord, sproget.

Mindejaege­rne

Hvis der er genstridig­e sjaele, som insisterer på at huske eller gemmer disse tabte objekter, bliver de opsøgt af ”mindejaege­rne”, der bringer mindelser (!) om Orwells ”1984” og totalitaer­e regimer. Den voksende forarmelse af krop, sjael og erindring kunne tyde på inspiratio­n fra portugisis­ke Saramagos ”En fortaellin­g om blindhed”, og den dag, romaDet

TILSTAND AF TERROR

MAGISKE ØJEBLIKKE

MODNE MAEND 3

 ?? ?? Mad- og vinanmelde­r på Jyllands-Posten gennem en lang årraekke.
Seneste bind i serien hedder ”Bibendum” og handler om mordet på en flamboyant vinhandler, en sag, der fører Andersen ind i en verden af vin, jalousi, penge, had og grådighed.
Mad- og vinanmelde­r på Jyllands-Posten gennem en lang årraekke. Seneste bind i serien hedder ”Bibendum” og handler om mordet på en flamboyant vinhandler, en sag, der fører Andersen ind i en verden af vin, jalousi, penge, had og grådighed.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark