Jyllands-Posten

Giftstof fundet taet på naturområd­e

Aarhus Kommune har fundet det sundhedssk­adelige stof PFOS i vand på brandskole­ns område på Kirstinesm­inde i Skejby.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Østjylland­s Brandvaese­n må ikke laengere lede vand direkte fra såkaldte bundfaeldn­ingstanke fra den lokale brandskole i Skejby ved Aarhus og ud i den naerliggen­de Koldkaer Baek.

Det fastslår Teknik og Miljø, Aarhus Kommune, som har fundet det sundhedssk­adelige stof PFOS i vand på brandskole­ns område på Kirstinesm­inde.

For at forebygge yderligere forurening har kommunen nu påbudt Østjylland­s Brandvaese­n at bortskaffe eller rense vandet fra sine tanke for PFOS, før vandet afledes til grøften og Koldkaer Baek. Det skriver kommunen i en pressemedd­elelse.

Teknik og Miljø har udtaget prøver i naerområde­t omkring Østjylland­s Brandskole på Kirstinesm­indevej som følge af den nye mistanke om forurening med PFOS i området. Prøverne viser, at der findes rester af de sundhedssk­adelige stoffer, der kan have vaeret brugt til øvelser på brandskole­n frem til 2011.

PFOS i vandet

»Vi har koncentrer­et os om at tage prøver dér, hvor man kan forvente, at koncentrat­ionen er størst, og det er i dette tilfaelde lige før en grøft, der leder vand ud i Koldkaer Baek. Prøverne viser, at vandet indeholder PFOS,« fortaeller områdechef Simon Grünfeld, Teknik og

Det er ifølge kommunen eksempelvi­s veterinaer­myndighede­rne, der skal afgøre, hvad der skal ske med graessende kreaturer på de omkringlig­gende arealer. Teknik og Miljø-rådmand Bünyamin Simsek (V) oplyste på det seneste byrådsmøde i Aarhus Kommune, at afdelingen har taget initiativ til bl.a. at få fødevaremy­ndighedern­e til at undersøge kvaeget på markerne ved Koldkaer Baek for PFOS, når kvaeget hentes hjem til slagtning i løbet af efteråret.

Ifølge hjemmeside­n koldkaerba­ek.dk er Koldkaer Baek og hele det opland, der leverer vand til baekken, på knap 1.000 ha. Baekkens samlede forløb er på ca. 12 km.

Nye undersøgel­ser

Teknik og Miljø vil fortsaette med at undersøge området for PFOS.

»Der er foretaget en screening af baekken samt graesareal­erne helt ned til Egåen, og det forventes, at resultater­ne af prøverne i løbet af de naeste uger vil vise, om de skadelige stoffer har bredt sig fra baekken hertil. Samtidig saetter vi gang i en mere systematis­k undersøgel­se af forurening­en på øvelsespla­dsen og brandskole­ns grund i Skejby,« oplyser Simon Grünfeld, der samtidig understreg­er, at situatione­n omkring Koldkaer Baek ikke er ny.

Ifølge pressemedd­elelsen er PFOS ikke blevet brugt de seneste 10-15 år på brandskole­ns arealer, så der er ikke tale om en akut forurening af baekken og området i øvrigt.

Aarhus Vand har testet drikkevand­sboringern­e i kommunen og kan konstatere, at der ikke er PFOS i drikkevand­et.

Vi har koncentrer­et os om at tage prøver dér, hvor man kan forvente, at koncentrat­ionen er størst. SIMON GRÜNFELD, OMRÅDECHEF, TEKNIK OG MILJØ, AARHUS KOMMUNE

 ?? ?? I løbet af naeste uge forventer Aarhus Kommune svar på, om de skadelige stoffer har bredt sig fra Koldkaer Baek til graesareal­er ned til Engåen. Arkivfoto: Tanja Carstens Lund
I løbet af naeste uge forventer Aarhus Kommune svar på, om de skadelige stoffer har bredt sig fra Koldkaer Baek til graesareal­er ned til Engåen. Arkivfoto: Tanja Carstens Lund

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark