Jyllands-Posten

Privat plejefirma lukket ned efter lammende tilsynsrap­port

AEldre borger med sårvaeske i panden blev bedt om at vente på en ny forbinding til dagen efter, fremgår det af en tilsynsrap­port, der er endt med et forbud til Berits Hjemmeplej­e.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

»Vi ser dig, vi hører dig, vi hjaelper dig,« står der på kølerhjelm­en, når medarbejde­re fra Berits Hjemmeplej­e parkerer firmabilen hos en af de omkring 1.040 aeldre aarhusiane­re, der har valgt det private tilbud.

Men plejen levede langtfra op til de tillidsvae­kkende ord, da Styrelsen for Patientsik­kerhed for en måned siden var på tilsynsbes­øg.

Det blev sat i vaerk efter en henvendels­e fra en pårørende og akutmodtag­elsen på Aarhus Universite­tshospital, og kvaliteten af hjemmeplej­en viste sig så ringe, at styrelsen for første gang nogensinde udstedte et forbud mod at drive hjemmeplej­e.

Flere forhold udgjorde en »betydelig risiko for patientsik­kerheden«, fremgår det af styrelsens tilsynsrap­port.

Tilsynet var bl.a. på besøg hos en aeldre aarhusiane­r med traumesår og problemer med sin nyre. Borgerens forbinding kunne ikke suge mere sårvaeske, og der var sårskorper, og sårvaeske løb ned i panden. Borgeren ønskede at få sin forbinding skiftet, men en medarbejde­r oplyste, at forbinding­en først skulle skiftes dagen efter.

En anden borger oplyste tilsynet, at vedkommend­e ventede på hjaelp til at få kontakt med laegen, da vedkommend­e havde fået det dårligt efter en nylig indlaeggel­se med lungebetae­ndelse og nu havde taledyspnø­e. Der var oprettet et notat på borgerens tilstand, men der var ikke taget kontakt til en laege.

Koks med medicin

Der var også mangler i medicinhån­dteringen, som bl.a. omfattende »manglende registreri­ng af, hvilken medicin en patient selv administre­rede, fund af medicin, der ikke var indtaget af patienten, og medicin, der ikke blev opbevaret forsvarlig­t«.

»Det er vores vurdering, at den manglende implemente­ring af medicinins­truksen indebaerer en større risiko for patientsik­kerheden. Der er yderligere risiko for, at patienter ikke får den rette medicin til rette tid (eller fejlmedici­neres),« skriver styrelsen i sin tilsynsrap­port.

Tilsynet kunne desuden konstatere, at en medarbejde­r med ansvar for oplaering af vikarer ikke vidste, hvor arbejdsgan­ge og instrukser befandt sig. En medarbejde­r kunne ikke logge ind på Aarhus Kommunes intranet for at få adgang til diverse arbejdsgan­ge og instrukser. Medarbejde­rne kunne under en journalgen­nemgang ikke finde de relevante oplysninge­r i omsorgsjou­rnalen, og sammenlagt indebar det en »betydelig risiko for patientsik­kerheden«.

Berits Hjemmeplej­e har også kunder i Horsens og Hedensted. Her har Styrelsen for Patientsik­kerhed ifølge Horsens Folkeblad vaeret på uanmeldt besøg hos den private hjemmeplej­eleverandø­r. I Horsens Kommune har Berits Hjemmeplej­e 579 kunder, og kommunens direktør i Velfaerd og Sundhed, Jes Svenningga­ard, fortaeller til avisen, at kommunen forbereder sig på samme situation som i Aarhus.

Rådmanden er tavs

AEldrerådm­and i Aarhus Jette Skive (DF) er ikke vendt tilbage på JP Aarhus’ henvendels­er.

Stifter af Berits Hjemmeplej­e Berit B. Thomsen har ikke nogen kommentare­r til forbuddet. Men på virksomhed­ens hjemmeside står, at den er blevet pålagt at lukke sin »Århusafdel­ing af Styrelsen for Patientsik­kerhed, da de efter tilsyn hos meget få tilfaeldig­t udvalgte borgere ud af godt 1.000 glade borgere, vi servicerer, desvaerre har fundet fejl«.

»Vi er meget kede af, at Styrelsen for Patientsik­kerheds beslutning vil betyde, at vi skal lukke vores ellers velfungere­nde afdeling i Aarhus Kommune, og meget kede af at alle vore kunder skal overgå til kommunal hjemmeplej­e uden frit valg.«

Firmaets forbud mod at drive hjemmeplej­e i Aarhus trådte i kraft fredag kl. 12. Herefter overtog Aarhus Kommune opgaven, fortaeller kommunens pleje- og rehabilite­ringschef, Jens Bejer Damgaard.

»Det er en kaempe opgave med nogle timers varsel. Det er ikke hverdagsko­st,« siger han.

Styrelsen for Patientsik­kerhed oplyser, at forbuddet til Berits Hjemmeplej­e er det første, siden styrelsen overtog ansvaret for tilsynet med aeldreplej­en i 2017.

»Vi kalder alt ind af ressourcer for at få daekket det, som skal daekkes,« siger Jens Bejer Damgaard.

Vi kalder alt ind af ressourcer for at få daekket det, som skal daekkes JENS BEJER DAMGAARD, PLEJE- OG REHABILITE­RINGSCHEF I AARHUS KOMMUNE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark