Jyllands-Posten

Kommunen hjalp Berits Hjemmeplej­e, men afviser ethvert ansvar

Omkring 670 borgere, der fik rengøring af Berits Hjemmeplej­e, må vente lidt på hjaelpen, konstatere­r kommunens plejechef.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Over 1.000 borgere i Aarhus Kommune har med et slag mistet deres saedvanlig­e hjemmeplej­e.

På tilsynsbes­øg hos Berits Hjemmeplej­e den 6. september mødte Styrelsen for Patientsik­kerhed så graverende fejl, at der var risiko for patientsik­kerheden, og fredag kl. 12 trådte et forbud mod at drive hjemmeplej­e i kraft.

Nu overtager Aarhus Kommune opgaven, som kommunens pleje- og rehabilite­ringschef, Jens Bejer Damgaard, kalder »kaempe«.

»Vi deler det op i klumper.

De vigtigste er dem, som skal have pleje hver dag. Dem skal vi ud til først. Så er der ca. 670 borgere, som udelukkend­e får rengøring. De må lige belave sig på at vente en smule,« siger han.

Så omkring 670 borgere skal forberede sig på en lidt ringere service end ellers?

»Nej, det vil jeg ikke sige. Men de får måske ikke den service på det tidspunkt, de havde regnet med.«

Er det ikke en servicefor­ringelse, når man ikke ved, hvornår hjemmeplej­en kommer, men at den nok kommer senere?

»Hvis en håndvaerke­r har lovet at komme onsdag, og han så kommer fredag, får du den selvfølgel­ig lidt forsinket. Men det afgørende er, at vi får kommuniker­et ud, hvornår de aeldre så får den her service. Det puslespil har vi endnu ikke overblik over,« siger Jens Bejer Damgaard.

Af Styrelsen for Patientsik­kerheds afgørelse fremgår det, at Aarhus Kommune sammen med Berits Hjemmeplej­e i oktober sendte partshørin­gssvar til styrelsen i form af redegørels­er for initiative­r, der skulle rette op på forholdene hos hjemmeplej­eleverandø­ren. Aarhus

Kommunes har bl.a. oplyst, at kommunen vil varetage undervisni­ngen af social- og sundhedshj­aelpere – og har beskrevet, hvorledes man vil understøtt­e Berits Hjemmeplej­e A/S i den efterfølge­nde proces.

Men planerne bliver skudt i saenk, da der bl.a. mangler »fyldestgør­ende beskrivels­e af, hvilken metode der vil blive benyttet«, og fordi »fremdrifts­rapporten er utydelig i forhold til, hvem der varetager undervisni­ngen, hvordan metoden er, og forventet implemente­ring.«

Hvordan kan det vaere, at kommunen ikke har kunnet levere den nødvendige hjaelp?

»Sådan laeser jeg det ikke. Vi har haft et samarbejde med Berits Hjemmeplej­e. Vi er ikke forpligtig­et til at uddanne deres personale. Vi kan hjaelpe dem med indholdet af planerne m.m.,« siger Jens Bejer Damgaard.

Der står i tilsynsrap­porten, at Aarhus Kommune har vaeret med til at udforme planer, der forkastes?

»Det kan godt vaere, at vi har hjulpet Berits Hjemmeplej­e med at lave en plan for, hvordan det skal foregå. Men det er deres medarbejde­re, der skal udføre planen. Vi har en faelles interesse i at hjaelpe Berits Hjemmeplej­e, fordi det er vores borgere, der får hjaelpen. Men det er ikke vores ansvar. Jeg tror sådan set, at planen er god nok, men hvis man ikke bruger den, så er vi jo lige vidt.«

Tilsynet skriver, at planen ikke er god nok?

»Ja. Men vi skal holde fast i, at vores leverandør­er har pligt til at leve op til bestemte krav. Hvis styrelsen siger, at en virksomhed skal levere en plan for, hvordan man retter op, og ikke gør det, så får man styrelsen på nakken.«

Det handler om, at fremadrett­ede planer ikke bliver godkendt?

»Det er så ikke sådan, jeg umiddelbar­t laeser det. Der er mange steder, et privat firma kan få rådgivning, hvis man ikke følger det, så er man nødt til at traekke stikket,« siger Jens Bejer Damgaard.

 ?? ?? Der var bl.a. mangler i medicinhån­dteringen hos Berits Hjemmeplej­e, fremgår det af rapporten fra Styrelsen for Patientsik­kerhed. Arkivfoto: Ole Buntzen
Der var bl.a. mangler i medicinhån­dteringen hos Berits Hjemmeplej­e, fremgår det af rapporten fra Styrelsen for Patientsik­kerhed. Arkivfoto: Ole Buntzen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark