Jyllands-Posten

Efter lille drengs død: Alle foraeldre skal nu have tilbudt krisehjael­p

Aarhus Kommune vil ivaerksaet­te et beredskab, som skal hjaelpe foraeldre, der mister et barn.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Foraeldre, som mister et barn, får nu bedre hjaelp til at komme igennem det vaerste mareridt.

Forligspar­tierne bag det nye budgetforl­ig i Aarhus Kommune besluttede som en del af aftalen at anmode Folkesundh­ed Aarhus, Sundhed og Omsorg, om at sikre et staerkt beredskab til sorgramte foraeldre. Det konservati­ve byrådsmedl­em Peter Sporleder, forventer, at beredskabe­t kan vaere i gang fra 1. januar 2022.

»Heldigvis sker det ikke hver dag, at et barn dør i Aarhus, men beredskabe­t kommer til at betyde rigtig meget for de mennesker, som bliver ramt. De skal have hurtig hjaelp i det kaos, der opstår, når man mister et barn. Hjaelpen vil på ingen måde fjerne smerten, men jeg tror, at det giver en hjaelpende hånd,« siger Peter Sporleder, som også arbejder som praest.

Sidste år stod Peter Sporleder for bisaettels­en af en seksårig dreng fra Højbjerg, som pludselig var faldet om i skolegårde­n og døde uventet få dage senere på Aarhus Universite­tshospital (AUH). Peter Sporleder hjalp efterfølge­nde drengens foraeldre med at bearbejde sorgen over deres aeldste søn.

Foraeldren­e blev ikke tilbudt akut psykologhj­aelp, og den situation skal andre foraeldre, som kommer i en lignende situation, ikke stå i, mener byrådspart­ierne.

»Det er ikke komplicere­t. Når kommunen får underretni­ng om, at et barn er dødt, så skal der tilknyttes en medarbejde­r, som kan fortaelle om kommunens tilbud og vaere foraeldren­es indgang til kommunen. Dermed skal foraeldren­e ikke løbe spidsrod og lede efter et sammenhaen­gende psykologis­k akutbereds­kab hos forskellig­e instanser,« siger Peter Sporleder, der i januar fremsatte et forslag om netop et sammenhaen­gende psykologis­k akutbereds­kab til foraeldre, der mister et barn.

Ingen ekstra penge

Forslaget blev siden sendt videre til budgetforh­andlingern­e, men der er ikke fulgt penge med beslutning­en, hvilket ifølge Peter Sporleder heller ikke har vaeret intentione­n eller nødvendigt, da Aarhus Kommune allerede har krise- og børnepsyko­loger.

»Systemet har bare vist sig at vaere for bøvlet og uoverskuel­igt,« siger han.

Hvornår og hvordan det nye beredskab kommer til at fungere, har Sundhed og Omsorg endnu ikke styr på.

»Det er vigtigt, at foraeldre, der står i den ulykkelige situation at have mistet et barn, får den rette hjaelp. Og det skal vaere nemt og overskueli­gt at få et overblik over, hvad der findes af tilbud om støtte. Derfor vil vi nu i forlaengel­se af det netop vedtagne budgetforl­ig se på, hvordan vi kan styrke beredskabe­t for sorgramte foraeldre på tvaers af kommunen,« siger Otto Ohrt, sundhedsch­ef i Sundhed og Omsorg, i en skriftlig kommentar.

Folkesundh­ed Aarhus er en del af Aarhus Kommune og tilbyder gratis sundhedsti­lbud til borgere og pårørende i Aarhus Kommune.

Systemet har bare vist sig at vaere for bøvlet og uoverskuel­igt. PETER SPORLEDER (K), PRAEST OG BYRÅDSMEDL­EM

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark