Jyllands-Posten

1978 Den femte rådmand blev fundet ved lodtraekni­ng

12 partier med samlet 243 kandidater stillede op til valget til Aarhus Byråd i 1978. Hele magistrate­n overlevede valget – den ene rådmand, Venstres Axel HaarNielse­n, dog først efter lodtraekni­ng. Samlet var valgresult­atet ellers et lille skub til venstre.

- UFFE NORMAND Uffe.Normand@jp.dk

Ved det foregående byrådsvalg i Aarhus i 1974 fandt kun 58,1 pct. af vaelgerne et parti eller en kandidat, de ville stemme på. Man havde ellers 222 kandidater fra 11 partier at vaelge imellem. 49 af de 222 var kvinder.

I 1978 var udvalget større. 12 partier med 243 kandidater – heraf 58 kvinder. Om det var forklaring­en, vides ikke, men stemmeproc­enten fik et markant løft til 68,7.

Valget endte med et lille ryk til venstre, da SF tog et mandat fra Kristelig Folkeparti. Internt vandt K et fra V, men den store magtforsky­dning og markant nye politikker i Aarhus blev det ikke til. Antallet af partier i byrådet faldt dog fra ni til otte.

Socialdemo­kraterne, der troede, de ville møde fremgang efter skuffelsen i 1974, genopstill­ede de garvede kraefter fra magistrate­n, borgmester Orla Hyllested og de to rådmaend Jens Arbjerg Pedersen og Thorkild Simonsen. De blev alle genvalgt. A-listen havde 35 navne, så man var på den sikre side, hvis man skulle gøre rent bord. Det gjorde man langtfra, men genvandt dog sine 13 mandater. Nyvalgt blev bl.a. en senere rådmand Eva Tørnaes med tredjefles­t antal personlige stemmer af de mange S-kandidater. Ikke indvalgt var bl.a. endnu en kommende rådmand Torben Brandi Nielsen, som vi også møder senere.

De Radikale fik genvalgt Inger Lillelund og nyvalgt Bjarne Ørum (også en senere rådmand). Altså to som i 1974.

Til gengaeld var der fremgang til De Konservati­ve. Fra fire til fem. Og genvalg til rådmand Olaf P. Christense­n.

Folkesocia­listerne fra SF voksede fra to til tre medlemmer med genvalg til Thorkild Ibsen og nyvalg til Dorthe Laustsen, der også senere i historien blev rådmand. Blandt de ikkevalgte var Jens Thoft, som senere gjorde i karriere i Folketinge­t.

31 kommuniste­r blev til to

Kommuniste­rne i DKP havde også stillet så mange kandidater op, 31, at de selv kunne have fyldt byrådssale­n, hvis aarhusiane­rne havde villet dette. Det ville de ikke. DKP måtte nøjes med uaendret to.

Venstre – med rådmand Axel Haar-Nielsen øverst på stemmesedl­en – mistede en fjerdedel af sine stemmer og tabte det fjerde mandat, de havde vundet i 1974, og kom dermed tilbage til tre.

VS genvandt dets mandat, der gik til Jørgen Lenger, mens det senere folketings­medlem Keld Albrchtsen ikke kom ind.

Fremskridt­spartiet bevarede også de to mandater, det kom ind med i 1974. Det var Poul Bjerregaar­d og Palle Krogh.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark