Jyllands-Posten

Verdensmes­terskab har Aarhus som første europaeisk­e vaert nogensinde

En af de mest prestigefy­ldte badmintont­urneringer afvikles for første gang nogensinde på dansk grund, og spillernes følelser kommer til at spille en hovedrolle.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk KENNETH JONASSEN, CHEFLANDST­RAENER

»Vi skal ikke negligere forventnin­gerne og det medfølgend­e pres. Der bliver talt om det på tvaers af spillerne. Vi kan ikke styre mere, end vi kan styre andre steder i verden. Vi kan styre vores egen indsats, og det er det, vi holder fokus på.«

Kenneth Jonassen har vaeret førstehånd­svidne til det meste gennem et langt liv i badmintonu­niverset. Som aktiv singlespil­ler tilhørte han toppen, og sidenhen har han som traener set sine spillere vinde store turneringe­r over hele kloden.

Med den massive erfaring og indsigt in mente burde den 47-årige danske cheflandst­raener derfor føle sig både rolig og afslappet før lørdagens åbningskam­p ved VM for hold.

Men sådan har han det bare ikke – og det understreg­er netop omfanget af den turnering, der i de kommende ni dage skal afvikles i Ceres Arena i Aarhus.

En af de mest prestigefy­ldte badmintont­urneringer skal ikke blot spilles i Europa for første gang nogensinde. Den afvikles på dansk grund med et dansk publikum, der skal overvaere Viktor Axelsen, Anders Antonsen og de øvrige danske profiler i kamp for sig selv og hinanden om et trofae, der kun sjaeldent vindes af lande uden for Asien.

»De fleste vil sige, at OL er noget helt unikt, og VM for hold og VM for individuel­le kommer lige bagefter som sidestille­t. For os som badmintonn­ation er det kaempestor­t. Det handler ikke kun om én spiller, det handler om bredden og dybden på tvaers af køn, singler og doubler. Vi bliver testet på bredden mod de bedste,« siger Kenneth Jonassen.

VM for hold, der også er kendt som Thomas Cup (maend) og Uber Cup (kvinder), skulle oprindelig­t have vaeret spillet i maj 2020, men coronapand­emien rykkede i første omgang turneringe­rne nogle måneder, og siden blev de skubbet til oktober 2021.

De danske herrer vandt turneringe­n for første og eneste gang i 2016. De danske kvinder har aldrig vundet guld, men er tre gange blevet nummer to. I år er målsaetnin­gen en medalje til herrerne og en placering i top-otte for kvinderne, fastslår Kenneth Jonassen.

Masser af selvtillid

»Vi står et rigtig godt sted. Vi har mange spillere, der leverede på et højt niveau til Sudirman Cup i Finland for nylig, og nogle spillere leverede også over forventnin­g. Vi tankede en masse selvtillid før en ny slutrunde, som uden tvivl bliver anderledes, fordi det foregår i Danmark,« siger han.

»Vi kan ikke løbe fra, at aarhusiane­rne har forventnin­ger til os. Der er flere følelser på spil.«

11 mandlige og 11 kvindelige spillere – heraf i alt syv med aarhusians­k tilknytnin­g – er udtaget til at repraesent­ere Danmark, der hos begge køn skal møde tre modstander­e i et gruppespil, inden knockout-kampene begynder. En match består af tre singlekamp­e og to doublekamp­e.

»Ved VM for hold spiller man ikke for sig selv, men for sin nation. Det gør noget ved spillerne. Når vi deltager i individuel­le turneringe­r, er der også kammeratsk­ab og opbakning på tvaers, men dette er på et andet niveau. Der er mere gejst, og folk kaemper i perioder som besatte. Vi er et hold, der skal praestere som singler og doubler, og selv om man måske ikke kan vinde sin kamp, kan den energi, offervilje og fight, man laegger i kampen, smitte af på holdkammer­aterne,« siger han og tilføjer:

»At optraede for Danmark på hjemmebane i Aarhus med opbakning fra holdkammer­aterne. Det er bare noget unikt.«

Ved VM for hold spiller man ikke for sig selv, men for sin nation. Det gør noget ved spillerne.

Men modstander­ne har vel samme gejst og vilje?

»Ja, og det betyder, at man skal snøre saekken godt og grundigt, hvis man får muligheden i løbet af kampen. Har man godt fat i en modstander, der spiller for sig selv i en åben turnering, kan vedkommend­e godt smide håndklaede­t i ringen lidt hurtigere, men det sker aldrig til VM for hold, fordi man spiller for noget større.«

Mens Danmark aldrig har vaeret vaert for VM for hold, har det fire gange vaeret vaert for VM for individuel­le og to gange for VM for blandede hold.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark