Jyllands-Posten

Drop samlebånde­t, og genindfør patientoms­orgen

Idéen om, at en patient er som en bil på et fabrikstra­nsportbånd, blev meget enkelt importeret fra USA med det formål, at der skulle spares personale og senge, som de facto allerede var fjernet fra hospitaler­ne.

- CHARLOTTE GREEN

Hvordan vil du modtages, hvis du bliver akut syg? Formentlig har du ikke overvejet det naermere, for det er jo ikke den slags tanker, de fleste mennesker gør sig. Derfor er der ikke rigtig nogen patientfor­eninger for de akutte sygdomme, og det har givet god plads til politiske eksperimen­ter og industriel­le teorier. Sidstnaevn­te betyder, at arbejdspre­sset er blevet så højt, at personalet ikke laengere kan vaere med. Sundhedsva­esnet er nået dertil, at det kraever en ny og klar politisk oppriorite­ring af isaer store patientgru­pper som aeldre, multisyge og psykiatris­ke patienter.

Bilfabriks­eksperimen­tet. Hånd i hånd med byggeriet af nye sygehuse og akutmodtag­elser har skiftende regeringer forsøgt at opbygge et system efter forbillede fra de amerikansk­e bilfabrikk­er. Et system, der handler om, at patienten kommer effektivt igennem og ikke mindst hurtigt ud igen. Grundtanke­n er at gøre behandling­en af patienten til en vare, ligesom når en bil bygges på et transportb­ånd. Jeg kan godt se teoretisk, at det kan vaere besnaerend­e at tro på, men desvaerre for patienter og personale virker det ikke i sundhedsva­esnets praksis. Virkelighe­den er, at samlebånds­modellen og minuttyran­niet har skabt massive problemer i behandling­en af isaer de akut syge – og det haster med at få systemet rettet op, for isaer de multisyge og de psykiatris­ke patienter er kaempe tabere i dette system, for disse patientgru­pper har i saerlig grad ikke brug for systemer med skift og hastvaerk, men for ro og tid.

Idéen om, at en patient er som en bil på et fabrikstra­nsportbånd, blev meget enkelt importeret fra USA med det formål, at der skulle spares personale og senge, som de facto allerede var fjernet. Udfaldet var naesten givet på forhånd, for modellen blev helt ukritisk sat ind i et system, hvor den ikke rigtig kan bruges, blandt andet af den ellers indlysende grund, at patienter ikke er biler. Patienter er forskellig­e, fordi de er mennesker, biler på et transportb­ånd er ens. Hele den indførte model går ud på at saette tid på alle delprocess­er, så sengene frigives. Som eksempel: En patient skal kun vaere fire timer i modtagelse­n, inden diagnosen er stillet og behandling­en i gang. Så skal sengen i princippet videre til den naeste patient. Men det virker jo ikke, for nogle diagnoser kan slet ikke stilles så hurtigt. Modellen lover også behov for faerre senge, fordi indlaeggel­sestiderne vil falde, når en patient udskiftes tjept. Men faktisk havde Danmark nogle af verdens korteste indlaeggel­sestider, allerede inden man indførte den. Så den ville aldrig kunne give ret meget mere. Modellen spillede derfor fallit, inden den kom i gang, og nu giver den en vigtig årsag til presset på de ansatte, som søger vaek, da de jo ikke kan levere det umulige, modellen beder dem om.

Specialise­ring. En anden central trend i udvikling af sundhedsva­esnet gennem de seneste par årtier er en meget ensidig hyldest og styrkelse af den laegelige specialise­ring. Det er naturligvi­s til gavn for mange patienter, men også til ulempe for mindst lige så mange. Mere og mere personale søger mod de udredninge­r og behandling­er, der foregår i kontortide­n. Der er bedre arbejdstid­er og ikke mindst langt mere prestige i at behandle patienter i et ambulatori­um end på en sengeafdel­ing. Fejler patienten kun én ting, er det overkommel­igt. Patienter, der fejler flere sygdomme, er langt mere bøvlede at håndtere. De passer ikke rigtig ind i specialise­ringsmodel­len. Det gør de akutte patienter heller ikke og slet ikke de psykiatris­ke.

Danmark har brug for et velfungere­nde sundhedsva­esen. Vi skal holde fast i de fordele, som specialise­ringen giver, men også kompensere for dens ulemper. Der skal vaere plads til alle patienter, også dem, der tager tid og fejler flere ting. Det kan vi gøre med en større prioriteri­ng af det brede sundhedsva­esen og ikke kun det snaevre og specialise­rede. Vi skal prioritere tid og ressourcer hos familielae­gen, i psykiatrie­n og akutmodtag­elserne, hvor isaer aeldre patienter behandles. Det er uvaerdigt, at de gamle og multisyge skal nedpriorit­eres, kastes rundt mellem afdelinger og få en dårligere pleje end nødvendigt, fordi modeller fra industrien til optimering af sengeantal er vigtigere for politikern­e end omsorg og naervaer. Jeg mener, vi skal vaek med bilfabrikk­ens samlebånd og ind med vaerdighed og medmennesk­elighed, hvor der er plads til at se og prioritere det enkelte menneske.

Genindfør omsorg og vaerdighed. Vi skal sørge for, at alle de syge får muligheden for at blive indlagt og behandlet, når de har brug for det. Der skal vaere de nødvendige pladser og behandling­er til vores aeldre med flere samtidige sygdomme.

Til vores misbrugere. Til de psykisk syge. Der skal vaere reelt personale og plads til alle de patienter, som i dag får en ringere behandling end de burde, uden at gøre det på bekostning af dem, der får. Det kan man sagtens gøre, hvis man vil slippe de urealistis­ke modeller fra industrien og finde en model, der passer til de syge. Det koster lidt mere at uddanne de laeger og sygeplejer­sker, som vi har brug for, og at indrette de senge, som er nødvendige, men til gengaeld får vi et meget tryggere og sikrere sundhedsva­esen for patientern­e. Det vil også forbedre vilkårene for det personale, der skal tage sig af patientern­e. Personalet har brug for, at politikern­e ikke forlanger det umulige, som de gør nu. Der er ikke noget alternativ, for fortsaette­r den nuvaerende kurs, ender det i sammenbrud og konflikt. Jeg mener, vi skal aendre kursen nu og genindføre omsorg og vaerdighed og plads til alle vores syge. Vi kan som samfund ikke vaere andet bekendt.

overlaege, folketings­kandidat (K) Østjylland­s Storkreds

Der skal vaere reelt personale og plads til alle de patienter, som i dag får en ringere behandling end de burde, uden at gøre det på bekostning af dem, der får.

 ?? ?? Tegning: Rasmus Sand Høyer
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark