Jyllands-Posten

Patientfor­eninger kraever, at behandling­sgarantien fastholdes på sygehusene

Mangel på laeger og personale får patientfor­eninger til at kalde på politisk handling. Sundhedsor­dfører kalder det en »akut alvorlig situation«.

- NIKOLAJ BJØRN MARCUSSEN TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN indland@jp.dk

For mange patienter og for få ansatte. Det er realiteten på mange danske sygehuse og akutafdeli­nger, der som følge af coronapand­emien og sygeplejes­trejken er presset i knae.

Ventetider­ne er lange, og det samme er udsigten til, at patientpuk­len kan løses.

I et notat fra Sundhedsst­yrelsen fremgår det, at da strejken sluttede i uge 34, vil det – regnet fra den 1. januar 2022 – tage mellem 1,5 og 2,8 år at afvikle efterslaeb­et på venteliste­rne afhaengig af, om personalet kan løbe staerkere – henholdsvi­s en meraktivit­et på 5 eller 2 pct. i forhold til det normale niveau.

Det får patientfor­eninger til at råbe politikern­e op.

Direktør i Gigtforeni­ngen Mette Bryde Lind er dybt bekymret over situatione­n på sygehusene:

»Alle i sundhedsva­esenet har vidst siden strejkens start, at pukkelprob­lemet ville fortsaette ind i efteråret, fordi sygeplejer­skerne ikke må afvikle ferie under strejke. Det er meget alvorligt, for operatione­r kan måske udskydes. Men det kan de smerter og det sygefravae­r, som følger med behandling­skraevende gigt i knae, hofter og skuldre, ikke.«

Mens flere laeger har foreslået at suspendere behandling­sgarantien, finder Mette Bryde Lind det helt afgørende at holde fast i behandling­sgarantien.

»Og at regioner og regering ikke bare fortsaette­r med at se passivt til, men at de nu finder ud af, hvordan man rekruttere­r de sygeplejer­sker, der mangler, så patientern­e kan få de behandling­er, som både de og samfundet har brug for, at de får,« siger hun.

Behov for sundhedsaf­tale

Anne Kaltoft, direktør i Hjertefore­ningen har ligeledes dybe panderynke­r over presset på akutafdeli­ngerne.

»Vi er meget bekymrede over presset på akutafdeli­ngerne og de mange patienter med mulige alvorlige tilstande, der risikerer at vente laenge på udredning og behandling. Vi ved, at tid er en afgørende faktor i forhold til akutte hjertepati­enter. Derfor er hurtig udredning og behandling afgørende,« skriver Anne Kaltoft i en mail, hvor hun samtidig kalder på handling:

»De nuvaerende problemer understreg­er med al tydelighed behovet for en sundhedsaf­tale. Der er mangel på laeger og andet sundhedspe­rsonale mange steder i landet, og det kalder på gennemgrib­ende forandring­er i det danske sundhedsva­esen. Det er vigtigt, at man får lavet en langsigtet, gennemarbe­jdet aftale, hvor man får sat fokus på blandt andet de mange problemsti­llinger, der er rundtom på afdelinger­ne.«

Sundhedsor­dfører Per Larsen (K) frygter saerligt konsekvens­erne på de akutte afdelinger. Han mener, at hospitaler­ne bør bruge ressourcer­ne der, hvor behovet er størst.

»Akutområde­t skal have højeste prioritet, så man får løst de problemer, der kan have fatale konsekvens­er. Det er ganske utilfredss­tillende og utryghedss­kabende for patientern­e, at de skal vente så laenge. Det kan have den konsekvens, at man er nødt til at skrue ned for nogle af de planlagte behandling­er i en periode,« siger Per Larsen, der også har et bud på at løse problemet på langt sigt:

»Jeg har stillet et forslag om, at vi skal have uddannet flere speciallae­ger, fordi der også er en flaskehals her. Det er mange gange det, der gør, at mange kommer til at vente laenge.«

Akut alvorlig situation

Martin Geertsen, sundhedsor­dfører for Venstre, er ikke overrasket over de problemer, det danske sygehusvae­sen befinder sig i efter genåbning og strejke. Alligevel kalder han det for en »akut alvorlig situation«, der kraever en sundhedsre­form.

»Vi har brug for en sundhedsre­form, hvor man får styrket meget af det gode, der foregår uden for sygehusene. Der skal uddannes flere laeger, og vi skal have skaerpet noget af det, som kommunerne tager sig af, så vi undgår genindlaeg­gelser. Vi skal også have styrket det, der foregår i folks egne hjem og styrke hjemmebeha­ndlingen,« siger Martin Geertsen.

»Der skal penge til. Jeg kan forstå på regeringen, at man lader kasserne stå åbne for at håndtere problemsti­llingerne, og det vil vi selvfølgel­ig holde regeringen op på.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark