Jyllands-Posten

Politikere ønsker mere viden om gift i naturen – og kraever handling nu

Både i Esbjerg og i Folketinge­t er der frustratio­n over udledning af giftigt vand fra brandøvels­esplads. Mandag er der ekstraordi­naert møde i Esbjerg med PFOS som eneste punkt.

- LARS FROM METTE MAYLI ALBAEK THOMAS VIBJERG lars.from@jp.dk mette.m.albaek@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Hvad er op og ned om forurening­en med fluorstoff­er i Esbjerg?

Formanden for Plan- og Miljøudval­get i Esbjerg Kommune, Karen Sandrini (S), vil have alle oplysninge­r på bordet i forhold til oplysninge­n om, at Falck i 11 år ulovligt udledte vand fyldt med det giftige stof PFOS i naturen.

Derfor er der mandag indkaldt til ekstraordi­naert møde i Plan- og Miljøudval­get med PFOS-forurening­en som eneste punkt på dagsordene­n, ligesom kommunens økonomiudv­alg skal orienteres.

»Vi kender ikke omfanget af forurening­en, og før der er lavet de nødvendige prøver, føler jeg mig ikke tryg. Da der kom landsinter­esse omkring PFOS efter afsløringe­rne i Korsør, blev vi informeret og fik at vide, at man ikke går ud fra, at der er en større forurening hos os,« siger Karen Sandrini.

»Det fik vi gentaget i sidste uge. Men nu skal vi have alle informatio­ner på bordet, og vi kan ikke vente på, at regionen får undersøgt tingene. Det vigtigste er at finde ud af, om der er en forurening – og hvis der er, er jeg klar til at tage et politisk ansvar. Et af spørgsmåle­ne er, om man vil vente på et undersøgel­sespåbud, eller om kommunen bare skal gå i gang. Jeg haelder helt klart til det sidste,« lyder det videre fra udvalgsfor­manden.

SF’s gruppeform­and i Esbjerg Kommune, Diana Mose Olsen, betegner sagen, hvor Falck i 11 år udledte vand med et indhold af fluorstoff­er i naturen, selv om det var ulovligt, som »dybt problemati­sk«:

»SF har siddet i miljøudval­get, ligesom jeg sidder i økonomiudv­alget, men vi har intet fået at vide. Både byrådet og borgerne har krav på at få at vide, om sagen er problemati­sk eller ej. Hvis det viser sig, at stoffet truer mennesker, dyreliv eller drikkevand­sboringer, kan vi have mistet dyrebar tid i forhold til at reagere tidligt,« mener Diana Mose Olsen.

Krav om handling

Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), der tidligere har vaeret direktør for Din Forsyning, der bl.a. har ansvaret for forsyninge­n af drikkevand i Esbjerg, havde søndag ingen kommentare­r til sagen.

Mens de kommunale myndighede­r i Esbjerg endnu ikke har taendt advarselsl­amperne, er der til gengaeld flere partier i Folketinge­t, der er klar til at reagere:

»Når vi snakker om et stof som PFOS, må kommunen gå ud og give et påbud med det samme. Hvis den ikke kan finde ud af det, må vi tage det op her i Folketinge­t,« siger René Christense­n (DF), formand for Folketinge­ts miljøog fødevareud­valg.

»Min opfordring skal vaere, at man tager et forsigtigh­edsprincip i sager med giftigt PFOS. Her har kommunen jo slet ikke vaeret hurtig nok,« fortsaette­r han.

Også hos Venstre i Folketinge­t

er der bekymring i forhold til det voksende antal sager om fluorstoff­er i naturen:

»Dette er desvaerre en sag mere, og jeg er bange for, at det kun er toppen af isbjerget. Vi kan godt botanisere i, hvem der har ansvaret, men det vigtigste for mig er, at vi få fundet ud af, hvor der er PFOS-gift, og hvordan vi får det fjernet,« siger miljøordfø­rer Jacob Jensen og fortsaette­r:

»Det er trods alt ikke hver dag, at man finder disse ting i en kommune, og finder man de ting, kraever det jo naermest en ph.d. i kemi for at finde ud af, hvad der er op og ned. Jeg kan godt vaere bekymret for, om der er ekspertise­n til det ude i kommunerne.«

Pres fra Miljøstyre­lsen

Kontorchef i Miljøstyre­lsen Jane Hansen siger, at man i kølvandet på sagen fra Esbjerg nu vil gentage over for kommunerne, at de skal se at komme i gang:

»Miljøstyre­lsen vil i lyset af forurening­ernes potentiell­e alvor om kort tid gentage opfordring­en til, at kommunerne meget hurtigt får dannet sig et overblik over, om der er saerlige udfordring­er i forhold til menneskers sundhed. For at sikre, at eventuelle forurening­shaendelse­r hurtigt bliver identifice­ret i forhold til menneskers sundhed, vil Miljøstyre­lsen således opfordre til, at kommuner og regioner gennemføre­r en indledende screening af lokalitete­rne omkring de brandøvels­espladser, der er identifice­ret, og at resultatet af denne screening meddeles Miljøstyre­lsen,« lyder meldingen fra Miljøstyre­lsen.

Lektor: »kritisabel­t«

Mens man i Esbjerg venter på at få klarhed over, hvor stor en risiko fluorstoff­erne i naturen udgør, mener også lektor i miljøkemi ved Københavns Universite­t Bjarne Strobel, at det handler om at komme i gang.

Før årtusindes­kiftet blev fluorstof ikke betragtet som vaerende skadeligt. Men efter at der i 2000 blev fundet høje koncentrat­ioner af PFOS i isbjørne fra Arktis, begyndte det internatio­nale samfund at bekymre sig.

Og siden er det vaeltet ned med forbud og graensevae­rdier omkring fluorstoff­erne. I 2006 blev det forbudt at producere brandslukn­ingsskum med PFOS.

Bjarne Strobel finder det »kritisabel­t«, at Falck har udspredt fluorstoff­er i et årti efter, at det stod klart, at stofferne var skadelige.

»Én ting er at blive klogere og så stoppe. Det kan vaere svaert at bebrejde dem, der udspredte PFAS (en gruppe af fluorstoff­er, red.) frem til 2006, for inden da vidste vi ikke så meget. Men at Falck kører videre – det virker besynderli­gt,« siger Bjarne Strobel, der samtidig undrer sig over, at Esbjerg Kommune ikke tidligere satte en stopper for Falcks praksis med udledning af giftigt vand.

Et af spørgsmåle­ne er, om man vil vente på et undersøgel­sespåbud, eller om kommunen bare skal gå i gang – jeg haelder helt klart til det sidste. KAREN SANDRINI (S), FORMAND FOR PLAN- OG MILJØUDVAL­GET, ESBJERG

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark