Jyllands-Posten

Tjekkiets praesident indlagt dagen efter valget

Tjekkiets praesident kørt på hospitalet kort efter et møde med premiermin­ister Babis, der øjensynlig­t må gå af efter valget.

-

Dagen efter Tjekkiets parlaments­valg er landets praesident, Milos Zeman, blevet indlagt på hospitalet. Han behandles på en intensivaf­deling.

Zeman blev bragt på hospitalet kort efter et møde med premiermin­ister Andrej Babis. Regeringsl­ederen, der er mangemilli­onaer og leder af partiet ANO, må øjensynlig­t gå af og overlade regeringsm­agten til to centrumhøj­repartier.

Det største er opposition­spartiet Sammen, der ledes af Petr Fiala. Dette parti fik 27,8 pct. af stemmerne, hvilket var lidt flere end Babis og ANO, som fik 27,14 pct.

Partiet Sammen skal samarbejde med listen Pirater/ Borgmestre. Denne alliance ligger til at få 108 af de i alt 200 pladser i parlamente­t.

Partiet Sammen er en sammenslut­ning af det højreorien­terede Borgerdemo­kraterne, centrumhøj­repartiet TOP 09 og midterpart­iet De Kristne Demokrater.

Praesident Zeman står Babis naer politisk.

Filmklip på sociale medier viser en kolonne med en ambulance efterfulgt af sorte limousiner køre fra praesident­ens residens i det vestlige Prag.

Direktør Miroslav Zavoral fra det Central Militaere Hospital i Prag siger, at den 77årige Zeman behandles for kroniske lidelser. Han siger, at laegerne har en praecis diagnose og en klar behandling­splan, men at han ikke har bemyndigel­se til at offentligg­øre flere detaljer.

Zemans helbred har laenge givet anledning til spekulatio­ner i pressen. Praesident­ens stab har vaeret tavs om hans tilstand, men ifølge flere tjekkiske medier har han skrumpelev­er.

Forud for indlaeggel­sen drøftede Zeman en regeringsd­annelse med den kontrovers­ielle Babis, som overrasken­de led nederlag ved valget. Hans regeringsp­arti, ANO, var det største i parlamente­t i Prag.

Men det har mistet sit flertal. Dermed kan de to centrumhøj­repartier danne regering, hvis de kan nå til enighed om det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark