Jyllands-Posten

Ifølge republikan­erne er de marxister: Nu har de fået en ny sejr i USA

Unge amerikansk­e demokrater er ved at vinde fodfaeste i amerikansk politik, siger eksperter. Men der er også en bagside for demokrater­ne, lyder advarslen.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

For et par måneder siden kom Det Hvide Hus for alvor under staerkt pres i sagen om det såkaldte udsaettels­esmoratori­um.

Nedenfor på trappen foran Kongressen i Washington stod kongresmed­lemmet Cori Bush fra staten Missouri og tordnede mod praesident Joe Bidens modvilje mod at opretholde moratoriet, der betyder, at fattige lejere under coronakris­en ikke kan blive smidt ud af deres lejebolige­r. I en stor iscenesat kampagne havde hun sovet foran Kongressen i fem dage i traek, og kilder taet på forløbet forklarede bagefter til flere medier, at praesident­en til sidst ikke havde haft noget valg.

Kampagnen havde simpelthen taget ham med bukserne nede. Og nu var der ingen anden vej tilbage end at forlaenge moratoriet. Også selv om Joe Biden tidligere havde sagt, at det var umuligt at fastholde det, fordi det var juridisk ulovligt.

I slutningen af august afviste USA’s højesteret da også lovlighede­n af moratoriet. Men det betyder ikke at Cori Bush kamp er slut. Tvaertimod er den først lige startet.

Således siger flere fremtraede­nde kendere af Det Demokratis­ke Parti til JyllandsPo­sten, at sagen om aktionen på trappen foran Kongressen viser, at der foregår en ulmende politisk magtkamp i Det Demokratis­ke Parti. Ikke sådan at forstå, at partiet er ved at braekke midtover.

Snarere handler sagen om, hvordan partiet i fremtiden skal fungere. Som en enhed eller som en aktivistgr­uppe, hvor man skyder til højre og venstre uden nogen samlet taktisk plan.

Progressiv­e kraefter

Bag aktionen på trappen foran Kongressen var udover Cori Bush også en raekke andre såkaldt progressiv­e kraefter i Det Demokratis­ke Parti. Herunder demokraten Alexandria Ocasio-Cortez – også kaldet AOC. Sammen udgør de en gruppe, der går under tilnavnet ”The Squad”.

Gruppen har flere gange gjort sig bemaerket med udtalelser rettet mod praesident­ens politik. F.eks. i april i spørgsmåle­t om migrantern­e, der kommer over graensen fra Mexico, hvor Biden havde lagt op til en langt hårdere linje end den, som han nu fører.

Men også her vendte praesident­en på en tallerken.

Derfor er armlaegnin­gen internt hos demokrater­ne ifølge ekspertern­e ikke afgjort endnu. De unge har nemlig før fået deres politik igennem. Men det betyder ikke, at al aktivisme er godt, lyder det f.eks. fra medstifter af den demokratis­ke taenketank Strike Pac, Rachel Bitecofer. Den har også sine begraensni­nger.

»De her folk skal have slebet kanterne af. Ellers får de problemer med at begå sig i amerikansk politik. Det viser alle de analyser, vi har lavet. Du kan godt stå og råbe op, når du kommer fra et sikkert distrikt, men det går ud over andre af dine kollegaer de steder, hvor demokrater­ne kun knebent har flertal,« siger hun og fortsaette­r:

»Til gengaeld er der ingen tvivl om, at ledelsen i Det

Demokratis­ke Parti kommer til at lytte til dem. For de har en vigtig magtbase. Og den kan man ikke komme uden om,« siger hun.

For praesident Biden og den ledende demokrat Nancy Pelosi er sagen om de unge politikere en balancegan­g.

I midten af august fik praesident­en vedtaget en gigantisk infrastruk­turplan til 100 mia. dollar, hvor 19 republikan­ere stemte for – herunder republikan­ernes leder i Senatet, Mitch McConnell. Men når praesident­ens prestigepr­ojekt skal gennem Kongressen­s andetkamme­r – nemlig Repraesent­anternes Hus – kommer Cori Bush og hendes politiske venner fra trappen foran Kongressen til at få de afgørende stemmer.

Og de vil tage sig betalt på den sociale del af pakken, som bliver vedtaget i en separat afstemning, forklarer Matt Bennett, medstifter af den demokratis­ke taenketank The Third Way og tidligere rådgiver for praesident Bill Clinton.

»Men de kommer også til at laere, at man ikke kan få alt, hvad man peger på, og at man ikke kan blive ved med at saette praesident­en i forlegenhe­d,« siger han og forklarer samtidig, at meget af det, de unge siger, allerede er indarbejde­t i Det Demokratis­ke Partis politik.

»Derfor har de sparket en åben dør ind. Men det betyder ikke, at måden, de har gjort det på, er rigtig,« siger han.

Forleden brød forhandlin­gerne om infrastruk­turpakken sammen i Kongressen og efterlod endnu en gang Biden i en forpjusket tilstand.

Båret frem

Selv startede Cori Bush i politik i 2015, efter at hun var en del af de store demonstrat­ioner mod politivold i byen Ferguson i Missouri. Siden er hun blevet båret frem af graesrodsb­evaegelser som eksempelvi­s Black Lives Matter. Hun har selv vaeret hjemløs og levet på gaden med sine to børn.

Netop den autenticit­et er vigtig for at forstå hendes politiske kraft, siger den politiske redaktør, Charles Ellison, fra den sortejede radiostati­on Wurd i Philadelph­ia.

»Men hun skal laere, at politik ikke skabes på Twitter. Ellers har hun ikke nogen chance,« siger han.

Den konservati­ve del af Det Republikan­ske Parti kalder omvendt folk som Cori Bush og AOC for marxister og kommuniste­r. I flere konservati­ve taenketank­e mener man, at de har vaeret med til at radikalise­re Det Demokratis­ke Parti i uhørt grad. Ifølge Arthur Herman fra den konservati­ve taenketank Hudson Institute kan demokrater­ne derfor heller ikke bevaege sig meget laengere mod venstre.

»For så vil de miste vaelgere. De vil falde ud over klippen,« siger han

Og så er vi tilbage til Cori Bush.

Under demonstrat­ionerne foran Kongressen i starten af august udtalte hun til avisen USA Today, at folk kan forvente flere aktioner.

»Vi har ikke de samme øjne, vi har ikke den samme baggrund eller den samme agenda som andre,« sagde hun.

De her folk skal have slebet kanterne af. Ellers får de problemer med at begå sig i amerikansk politik. RACHEL BITECOFER, MEDSTIFTER AF DEN DEMOKRATIS­KE TAENKETANK STRIKE PAC

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark