Jyllands-Posten

Formløshed­en i Folketinge­t

-

Der er samfundspr­oblemer som for eksempel, hvordan velfaerdss­taten skal finansiere­s i fremtiden, og så er der de egentlige problemer. Hvis man spørger SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, så hører babyer i folketings­salen åbenbart til det sidste. I hvert fald synes hun, det er så vigtigt, at hun ønsker en grundigere debat om reglerne for at tage børn med i salen. Ønsket skyldes, at Pia Kjaersgaar­d, der som praesidiem­edlem havde afløst tingets formand, Henrik Dam Kristensen, i formandsst­olen under åbningsdeb­atten torsdag, stilfaerdi­gt bad Pernille Skipper om at forlade salen, fordi hun havde taget sin to måneder gamle baby med til debatten.

For et par år siden var det et medlem fra den anden side af salen, den konservati­ve Mette Abildgaard, der blev bedt om – også af Pia Kjaersgaar­d – at forlade salen, da hun havde taget sin baby med under en afstemning. Så det kan ikke vaere ukendt for Pernille Skipper, hvordan reglerne for folketings­salen lyder og fortolkes. De foreskrive­r, at man ikke tager børn, babyer, onkler, venner, foraeldre, husdyr eller andre med i salen. Faktisk stadfaeste­de praesidiet på et møde onsdag, at ingen, der ikke er på arbejde i folketings­salen, har adgang.

De regler har alle partier og medlemmer nikket til, så det kan ikke vaere uvidenhed, der har drevet Pernille Skipper til at tage sit barn med i salen. Men vi naegter på den anden side at tro, at det kan have vaeret noget så banalt som leflen for en folkestemn­ing og hurtig popularite­t, også selv om der er en klangbund for det i befolkning­en. Det er vel det, som Pia Olsen Dyhrs lynsnare efterspørg­sel efter en grundig debat og de flere tusinde likes på Pernille Skippers Facebookop­slag om sagen er udtryk for. Men vi naegter alligevel at tro, at det er det, der har vaeret motivet.

Men for en sikkerheds skyld, så tillad os for en stund at gribe til filosofien. Den danske filosof og teolog K.E. Løgstrup beskrev i slutningen af 1950’erne forholdet mellem former og frihed.

Egentlig var hans budskab et opgør med den på det tidspunkt voksende forestilli­ng om, at konvention­er og regler er af det onde, fordi det haemmer og begraenser individets udfoldelse­smulighede­r. Det var den kulturradi­kale elite, han var ude efter, men i virkelighe­den foregreb han også det, der skulle komme fra 1968 og frem. Hans pointe var, at hvis der ikke er regler, formelle omgangsfor­mer, manérer og almindelig høflighed, så ender friheden i dens modsaetnin­g. For hvis man kun dyrker friheden og den beslaegted­e formløshed, så ender det i tyranni. Netop ”Formløshed­ens tyranni” var da også titlen på den artikel, som K.E. Løgstrup skrev om emnet.

Det er måske meget at gøre ud af Pernille Skippers babystunt sådan at traekke filosoffer af stald. På den anden side kan det vel ikke skade at henvise til laerde autoritete­r for at pointere, at der er gode grunde til, at der er regler for arbejdet i Folketinge­t. Det er ikke for sjov, at man betitler sine modstander­e og politiske kollegaer som hr. og fru og kalder dem ved fuldt navn, når man taler til dem under debatterne i folketings­salen.

For selv om det kan forekomme fjollet og ude af trit med tidsånden, som jo hylder og dyrker det uformelle og formløse, så er det vigtigt, at der i det parlament, som traeffer vaesentlig­e beslutning­er på befolkning­ens vegne, er en vaerdig og respektful­d omgangsfor­m. Det er kun godt, at Pia Kjaersgaar­d påtager sig at påpege det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark