Jyllands-Posten

Danmark og Nepal har brug for hinanden

Mange danskere bistår privat med frivilligt arbejde og pengegaver til lokale ngo’er. Flere små virksomhed­er i Nepal samarbejde­r med danske virksomhed­er. Og dansk turisme skaber arbejde og forretning i Nepal og Danmark. Men Danmark bør gøre mere, isaer nu,

- NEIL WEBSTER seniorfors­ker, Diis

For 10 år siden var Danmark blandt de 10 største donorer i Nepal. Støtten til Nepal var baseret på landets fattigdoms­strategi for at sikre lokalt ejerskab. Men i 2015 blev det besluttet, at Nepal ikke laengere ville vaere et prioritets­land for dansk bistand. I 2017 forlod Danida Nepal, og i 2017 lukkede Danmarks ambassade i Kathmandu. Har Danida nået sine mål i Nepal? Svaret er nej.

Den økonomiske udvikling efter borgerkrig­en var godt i gang igen; flere børn og unge var begyndt i skole, isaer piger; det gik fremad med respekt for menneskere­ttigheder; demokratie­t var begyndt at fungere, og Danmark havde her sat sit praeg på Nepals udvikling på en god måde.

Men udvikling tager tid, og fremskridt kan nemt blive til tilbageskr­idt under pres. I dag er Nepal under pres på grund af covid-19 og effekterne heraf. Nepal har behov for Danmark.

Danmark har også et behov for Nepal. Nepal er placeret midt imellem Indien og Kina.

Der er strategisk­e årsager bag mange landes officielle tilstedeva­erelse i Nepal, som geografisk ligger i centrum af en vigtig asiatisk region, og det endnu mere så efter Talibans overtagels­e af magten i Afghanista­n.

Indiske og kinesiske soldater har vaeret i konflikt på deres faelles graenser både vest og øst for Nepal. Kina har store ambitioner med sit Belt and Road-projekt mod nord og vest for.

Nepal og kineserne har et skarpt øje på Tibet, som skal kontroller­es. Indien føler sig omfavnet af kinesiske ambitioner og presser tilbage. Nepals strategisk­e betydning er steget markant.

Nepal har også en vigtig rolle i kampen mod klimaforan­dring. Vand fra Nepals gletsjere findes i syv andre lande, og effekten af klimaforan­dring i Himalaya-bjergene rammer disse lande og deres økonomier.

Selv om verdens lande kraftigt reducerer deres CO2-udledninge­r, så mener eksperter, at en tredjedel af gletsjerne vil forsvinde. Effekten heraf kommer videre til resten af verden igennem oversvømme­lser, migration, forsinkels­er i produktion og levering, måske prisstigni­nger og ikke mindste konflikter over vandudnytt­else.

Turisme er vigtig for både Danmark

og Nepal. Nepalesern­e er et kulturelt diversific­eret folk, der er meget gaestfrit og med en positiv tilgang til livet.

Det har givet danske turister et saerligt forhold til Nepal, og naesten 5.000 rejste dertil årligt inden covid-19. Når man har vaeret på trek eller safari i Nepal, så bliver oplevelsen laenge haengende, og mange kommer tilbage på besøg flere gange. Og danske turister er meget velkomne, de har et godt ry.

Udvikling af nye varianter af covid-19 er en stor risiko i alle lande, hvor mange er smittet. I Nepal ligger smitteanta­llet meget højt, og vaccineadg­angen er ret beskeden.

Myndighede­rne har registrere­t 735.000 tilfaelde af covid-19 med 10.327 dødsfald. De rigtige smitteog dødstal kan vaere meget højere. Kun 7,34 pct. af befolkning­en er faerdigvac­cineret – det er de rige og veluddanne­de i storbyerne.

Det er i alles interesse, at situatione­n forbedres. Danmark kan her spille en vigtig rolle.

Lige nu er mange nepalesern­e bange for covid-19. Bare et eksempel: 90 pct. af gravide kvinder kommer ikke laengere til graviditet­sundersøge­lse på en klinik. Børnedødel­igheden og kvinders dødsfald under fødslen stiger markant.

De er bange for at føde på en klinik eller et hospital.

Nepals økonomi lider også. Pengeoverf­ørsler fra arbejde i udlandet er faldet med 5 pct. til nu 24 pct. af Nepals bnp, og det rammer fattige familier. Tusindvis af nepalesere blev sendt hjem af den indiske regering, da covid-19-situatione­n eskalerede der. De rejste til Indien på grund af fattigdom og er kommet hjem til fattigdom igen.

Mange danskere bistår privat med frivilligt arbejde og pengegaver til lokale ngo’er. Flere små virksomhed­er i Nepal har et taet samarbejde med danske virksomhed­er. Og dansk turisme skaber både arbejde og forretning i Nepal og Danmark. Men Danmark bør gøre mere, isaer nu.

Den danske regering kan sende vacciner; styrke sundhedsva­esnet med udstyr og midlertidi­g hjaelp; måske bistå med lån til de nye kommunale bestyrelse­r med henblik på at fremme lokal klimasikri­ng og skabe arbejde. Igennem målrettede initiative­r kan den danske regering styrke sit venskab med Nepal, som lige nu vedligehol­des af danskere med stor veneration for det nepalesisk­e folk.

Det kan godt betale sig – både for Nepal og for Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark