Jyllands-Posten

Han serverer fårekyllin­ger på Kulturnatt­en

I virksomhed­en Bugging Denmark opdraetter Jakob Lewin Rukov spiselige fårekyllin­ger som et alternativ til kød. På Kulturnatt­en fredag i København viser han, hvordan melorme kan avles derhjemme til brug i madlavning­en.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

I Jernbaneby­en, DSB’s gamle rangerterr­aen i Københavns Sydvestkva­rter, står to udtjente fryseconta­inere. Heri opdraetter den 43-årige Jakob Lewin Rukov spiselige fårekyllin­ger i sin virksomhed, Bugging Denmark. Aktuelt leverer han primaert produkter med fårekyllin­ger til det danske marked, men på sigt er det hans ambition at omsaette sine produkter internatio­nalt.

»Mit mål er at dreje madkulture­n i Europa i en mere klimavenli­g retning. Jeg vil gøre folk opmaerksom­me på spiselige insekter som et alternativ til traditione­lt kød. Fra insekterne får vi en masse gode naeringsst­offer. Tilmed kan de opdraettes på en baeredygti­g måde,« pointerer Jakob Lewin Rukov.

På Kulturnatt­en fredag viser han på en workshop i Kunstforen­ingen Gl. Strand i København, hvordan man avler melorme. Gaester med mod på selv at opdraette de proteinrig­e orme hjemme på matriklen kan få et lille kit med hjem til formålet.

»Vil man tage skridtet, er det ikke komplicere­t at drive sin egen insektkolo­ni,« forsikrer Jakob Lewin Rukov.

I og med at Bugging Denmark ligger i storbyen København, er det oplagt for ham at lave mange udadvendte formidling­saktivitet­er for forskellig­e målgrupper. På skoler har han succes med at undervise de yngre generation­er i, hvordan de kan holde insekter og spise dem:

»Forløbene afsluttes med en høstfest, hvor eleverne spiser insekter, de selv har opdraettet.«

En grundfilos­ofi

Netop det naere aspekt med at dyrke og indtage maden samme sted er en grundfilos­ofi i Bugging Denmark.

»Vi skal producere fødevarern­e i de urbane miljøer, hvor folk er, så vi reducerer den forurening, den megen transport af produktern­e forårsager,« mener Jakob Lewin Rukov.

I de fem år, hvor han har opdraettet fårekyllin­ger, har han oplevet en markant holdningsa­endring hos de folk, han møder på sine workshoppe­r og i andre sammenhaen­ge:

»Fra at have vaeret tilbagehol­dende med at saette taenderne i insekter kaster mange sig i dag over de smagsprøve­r, jeg uddeler. Generelt er der en større åbenhed i befolkning­en over for den her type fødevarer.«

En fordel ved insekterne er, at de gladeligt spiser en del af den overskudsm­ad, folk kasserer i husholdnin­gen.

»Eksempelvi­s bladene, der omgiver et blomkålsho­ved,« fremhaever Jakob Lewin Rukov.

»Insekterne­s ekskrement­er kan bruges som gødning til planter. Herved er der intet affald – alt indgår som ressourcer i en cirkulaer proces.«

Den faglige indsigt i fødekaeder­ne har han fra sin uddannelse som biolog fra Københavns Universite­t og en ph.d. i molekylaer­biologi fra samme institutio­n.

Han voksede op på Vesterbro og fik som de fleste andre børn forbud imod at putte krible-krabledyr i munden.

»Det ligger dybt i vores kultur, at vi ikke må spise insekter. At aendre det dogme kraever en målrettet formidling­sindsats,« erkender han.

Et vendepunkt

Selv blev han grebet af, hvad insekterne kan tilføre vores kost, da han i 2011 laeste en artikel om emnet i det amerikansk­e tidsskrift The New Yorker.

»Dér kunne jeg maerke, at noget detonerede i mit sind. Tanken om, hvad spiselige insekter kan gøre for vores samfund, kunne jeg ikke få ud af hovedet,« husker Jakob Lewin Rukov.

Fire år senere besøgte han fårekyllin­gefarmen Big Cricket Farm i Youngstown i den amerikansk­e stat Ohio. Her høstede han brugbare erfaringer om opdraet af spiselige fårekyllin­ger:

»Efter 14 dage på farmen spåede en medarbejde­r, at enten ville jeg helt droppe insekter, eller også ville jeg bruge resten af mit liv på at arbejde med dem. Det sidste scenarie holdt stik.«

Fra i 2016 at have grundlagt virksomhed­en på egen hånd har han i dag tre medarbejde­re tilknyttet.

»Det var hårdt i starten, hvor jeg gjorde alt fra at installere varmelampe­r i de rette fatninger til at opbygge et profession­elt netvaerk. Dengang arbejdede jeg i døgndrift. Nu, hvor jeg har ansat en produktion­sansvarlig, en marketingm­edarbejder og en, der raekker ud til skolerne med formidling­sprojekter, er der kommet mere struktur på hverdagen,« siger han med lettelse i stemmen.

Når Jakob Lewin Rukov ikke arbejder, bruger han tid med sin kaereste, der arbejder i Erhvervsst­yrelsen. Hun bakker op om hans arbejde i Bugging Denmark, og det er han glad for.

Konstrukti­v sparring

»Sarah synes ikke, at insekterne i sig selv er et madmaessig­t mirakel. Men hun giver konstrukti­v sparring på, hvordan de fungerer bedst i kulinarisk­e sammenhaen­ge, og hun spiser dem, når de tilberedes på laekre måder. Så hun er en vaerdifuld vejleder, siger Jakob Lewin Rukov.

For fem måneder siden blev parret foraeldre til datteren Hannah, som han nyder at bruge tiden uden for insektcont­ainerne sammen med.

»Det bliver spaendende at se, om Hannah som sit ungdomsopr­ør beslutter, at hun ikke vil spise insekter,« smiler Jakob Lewin Rukov.

Jakob Lewin Rukov, ejer og stifter af virksomhed­en Bugging Denmark. Aktuel på Kulturnatt­en fredag i København med en workshop om spiselige insekter hos Kunstforen­ingen Gl. Strand, København

 ?? ?? »Traditione­lt kød vil nok også eksistere i fremtiden, men forhåbentl­ig i mindre målestok. Her er det vigtigt at udvikle klimavenli­ge alternativ­er,« begrunder Jakob Lewin Rukov sin motivation for at opdraette og saelge spiselige fårekyllin­ger i virksomhed­en Bugging Denmark. Foto: Thomas Arnbo
»Traditione­lt kød vil nok også eksistere i fremtiden, men forhåbentl­ig i mindre målestok. Her er det vigtigt at udvikle klimavenli­ge alternativ­er,« begrunder Jakob Lewin Rukov sin motivation for at opdraette og saelge spiselige fårekyllin­ger i virksomhed­en Bugging Denmark. Foto: Thomas Arnbo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark