Jyllands-Posten

Store forskelle i Europas flytrafik

Landene i Sydeuropa har fået det hurtigste comeback. Der er faerrest fly i luften i det nordlige Europa, og det er lavprissel­skaberne, som vokser hurtigst.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Der er meget store forskelle på, hvor hurtigt flytrafikk­en er vendt tilbage i Europa.

Ifølge tal fra den europaeisk­e flyvekontr­oltjeneste Eurocontro­l har mindre lande som Albanien og Serbien mere trafik nu end før covid-19. Antallet af flyvninger i Slovenien og Graekenlan­d er blot 2 og 3 pct. lavere end samme periode før pandemien.

Netop Graekenlan­d var et af de første lande, som åbnede for flytrafik, og landet har generelt haft faerre registrere­de smittetilf­aelde end de fleste andre lande i Europa.

Generelt er flytrafikk­en vendt hurtigere tilbage i det sydlige Europa sammenlign­et med Nordeuropa. En stor del af forklaring­en er, at de fritidsrej­sende har fået rejselyste­n tilbage, og de søger mod landene omkring Middelhave­t. I Spanien er trafikken 27 pct. bagefter det tidligere niveau, mens Italien halter efter med 30 pct.

I den nordlige del af Europa er det mellem en tredjedel og halvdelen af flyvninger­ne, som ikke er vendt tilbage.

Vaerst ser det ud i Finland, som har en tilbagegan­g på 51 pct. Sverige har et minus på 43 pct., og også Storbritan­nien, som har Europas mest flyvende befolkning, har et efterslaeb på 43 pct. Netop briterne har haft svaert ved at rejse på grund af skrappe restriktio­ner.

I Danmark er der 35 pct. faerre flyvninger, mens Norge har 24 pct. faerre fly i luften, men det skyldes isaer, at den udbredte indenrigst­rafik er vendt staerkt tilbage.

Samlet set er der i øjeblikket 28 pct. faerre flyvninger i Europa i forhold til samme tidspunkt i 2019.

Det er isaer lavprissel­skaberne, som har skruet op for kapacitete­n og dermed har fået det hurtigste comeback. Ryanair er således Europas mest aktive flyselskab med mere end 2.300 flyvninger dagligt. Det er blot 9 pct. mindre end før coronakris­en.

 ?? ?? Flytrafikk­en er lige nu meget ujaevnt fordelt over det europaeisk­e luftrum. Foto: Patrick Pleul/AP
Flytrafikk­en er lige nu meget ujaevnt fordelt over det europaeisk­e luftrum. Foto: Patrick Pleul/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark