Jyllands-Posten

Historisk aftale om global minimumssa­ts på selskabssk­at

Danmark er sammen med 135 andre lande fra OECD gået sammen om en aftale, der saetter ind over for skattely og sikrer minimumsbe­skatning for alle selskaber.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Danmark og 135 andre lande i den økonomiske sammenslut­ning OECD har indgået en aftale om en global minimumssk­at på 15 pct. Det skal sikre, at verdens største og rigeste selskaber betaler den skat, de bør, lyder det i en pressemedd­elelse fra Skattemini­steriet.

»Det er en historisk aftale, der for første gang nogensinde saetter en effektiv global bund under selskabssk­atten og skaber en mere retfaerdig beskatning af verdens største selskaber,« siger skattemini­ster Morten Bødskov.

Minimumssk­atten på 15 pct. skal saette ind over for virksomhed­ers skatteundg­åelse og smarte skattetaen­kning. Aftalen indebaerer også, at de allerstørs­te og mest profitable globale selskaber – herunder de udskaeldte tech-giganter – skal betale noget af deres skat i det land, hvor deres brugere er.

Hvis selskabern­e tjener penge på danske forbrugere, kommer de således til at skulle betale skat her i Danmark, oplyser Skattemini­steriet.

Aftale hviler på to ben

Tankerne om en global skatteafta­le er der blevet arbejdet på i flere år i OECD, men planerne tog pludselig fart, da den nyvalgte amerikansk­e regering i foråret meldte sig på banen. I juli blev de overordned­e linjer i aftalen godkendt af G20-landenes ledere, men der blev forhandlet om detaljer i aftalen helt frem til fredag, hvor Ungarn ifølge Ritzau tilslutted­e sig aftalen som det sidste land i EU.

Irland har også vaeret sene til at sige ja. Det haenger efter alt at dømme sammen med, at landet er lykkes med at traekke store selskaber som Google og Apple til Irland, fordi de har tilbudt selskabern­e en lav skat.

USA’s praesident, Joe Biden, har sagt, at multinatio­nale selskaber ikke laengere skal kunne spille lande ud mod hinanden for at presse skatten ned. Og det er den tanke, der ligger bag aftalen, der står på to ben.

Det ene er, at man flytter noget af retten til at beskatte verdens største selskaber fra der, hvor de rapportere­r deres overskud, til de steder, hvor de faktisk saelger deres varer og tjener penge. Det andet ben er minimumsbe­skatningen på 15 pct. af overskudde­t.

Jubel i DI

I landets største erhvervsor­ganisation, DI, er der lutter begejstrin­g. Ikke så meget fordi, at politikern­e forsøger at saette en stopper for de virksomhed­er, der formår at udtaenke kreative skatteløsn­inger. Mere fordi, at globale spilleregl­er giver langt bedre forudsaetn­inger for danske eksportvir­ksomheder.

»DI glaeder sig over, at politikern­e har indgået en aftale, som sikrer robuste sammenhaen­gende internatio­nale skatteregl­er. Når landene de senere år ukoordiner­et har vedtaget egne regler om internatio­nal skat, rammes virksomhed­erne af dobbeltbes­katning, retsusikke­rhed og øgede administra­tive byrder til skade for investerin­ger og jobskabels­e,« siger fagleder for internatio­nal skat i DI, Sune Hein Bertelsen.

Skuffelse i NGO

Til gengaeld er generalsek­retaer Kristian Weise, fra NGO’en Oxfam IBIS, dybt skuffet. Han mener, at vitaminern­e blev taget ud af aftalen under de afsluttend­e forhandlin­ger.

»Der vil blive holdt flotte skåltaler og lykønsknin­ger over aftalen, men et naermere eftersyn viser at aftalen risikerer ikke at blive det historiske opgør med skattely, den kaldes af OECD. Djaevlen ligger som bekendt i detaljerne, og denne aftale er fuld af nye smuthuller, som blev indført i sidste øjeblik,« siger han og uddyber:

»Verden oplever netop nu den største stigning i fattigdom i årtier og en eksplosion i ulighed, men denne aftale vil intet gøre for at adressere disse problemer. I stedet kan vi forvente en skadelig konkurrenc­e imellem lande for at saette deres selskabssk­at ned, så de naermer sig den nye lave bund på 15 pct.,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark