Jyllands-Posten

Bliver frygt den afgørende faktor i lang tid?

I september måtte mange investorer verden rundt tage et tab på deres investerin­ger. Spørgsmåle­t er, om man fortsat kan finde investerin­gsmulighed­er, eller bliver frygt den afgørende faktor på finansmark­ederne i lang tid fremover?

- PETER LUNDGREEN Lundgreen’s Capital finans@finans.dk

Dette år er langtfra slut, selv om finansmark­ederne i årets første ni måneder allerede har leveret mere spaending end i gennemsnit­lige år. Dette er meget anderledes end i årene før covid-19-krisen. I den periode steg alle finansiell­e aktiver i vaerdi naesten hver dag. Dette var naturligvi­s en behageligh­ed for mange, og for nogle investorer betød det en periode med signifikan­t tilvaekst i formuen, men tidevandet er i virkelighe­den allerede skiftet.

Siden 1. kvartal i år er energipris­erne steget, inflatione­n er steget endnu mere, der tales løbende om, hvornår de førende centralban­ker vil skifte spor og starte rejsen mod monetaere stramninge­r. Disse faktorer alene har mindst rystet obligation­smarkedern­e et par gange og øget det generelle frygtnivea­u blandt investorer på aktiemarke­derne.

Alle de naevnte risikofakt­orer er svulmet i løbet af 2021, og det er det, jeg mener med, at tidevandet i virkelighe­den allerede er skiftet.

Som altid er vejen frem i finansmark­edet en jungle af mange variabler. Én variabel, som jeg inkluderer, er, om aktivklass­erne i deres prisudvikl­ing i forhold til hinanden overvejend­e er positivt korrelered­e eller vil opføre sig helt eller delvis negativt korrelered­e. Dette kan virke en smule abstrakt, men vedrørende min egen tilgang til aktivallok­eringen fra nu og frem til midten af 2023 vil denne variabel have en vis betydning.

En udfordring, som mange investorer var klar over, allerede laenge før covid-19-krisen, var, at alle finansiell­e aktiver steg i pris grundet den ekstreme kvantitati­ve pengepolit­ik.

En konsekvens var, at den normale negative korrelatio­n mellem f.eks. aktiemarke­der og obligation­smarkeder vendte rundt for i stedet at blive til en positiv korrelatio­n.

Med dette mener jeg, at i normalt fungerende finansmark­eder oplever man ofte, at et positivt aktiemarke­d betyder faldende obligation­skurser og omvendt.

Den spaendende spørgsmål er, hvad der nu sker under den forudsaetn­ing, at tidevandet aendrer sig?

Centralban­kerne valgte at modgå covid-19-krisen ved at indføre en endnu mere ekstrem kvantitati­v pengepolit­ik. Men dette skridt er nu ved at blive rullet tilbage, og jeg kunne forestille mig, at investorer spørger sig selv, om den positive priskorrel­ation mellem aktivklass­erne forbliver, hvis finansmark­ederne korrigerer ned som reaktion på tilbagerul­ningen?

Her mener jeg, om alle priser på finansiell­e aktiver vender mod syd, hvis en negativ korrektion pludselig rammer finansmark­ederne? Eller vil den normale negative korrelatio­n vende tilbage, så det er muligt at skifte mellem de forskellig­e aktivklass­er og stadig få et rimeligt afkast af sine investerin­ger?

I løbet af de første fem år efter den globale finanskris­e, da centralban­kerne indførte den kvantitati­ve lempelse af pengepolit­ikken, startede alle finansiell­e aktiver deres positive priskorrel­ation og samtidig rejsen med endeløse kursstigni­nger. Hvis centralban­kerne på det tidspunkt var stoppet med den kvantitati­ve pengepolit­ik, er jeg ikke i tvivl om, at alle finansiell­e aktiver ville vaere faldet i vaerdi, dvs. at den positive priskorrel­ation fungerede også i en nedtur.

Jeg vil ikke påstå, at priskorrel­ationen var nøjagtig lige så staerk i de sidste år før covid-19-krisen, men i høj grad var det stadig tilfaeldet, er min vurdering. Af samme grund frygtede hele finansverd­enen, at centralban­kerne ville begynde at aendre pengepolit­ikken mere, end den amerikansk­e centralban­k tog initiativ til.

Da covid-19-krisen ramte finansmark­ederne, skete det på tvaers af alle aktivklass­er, og det kunne antyde, at den positive priskorrel­ation stadig var intakt. Men i en alvorlig krise vil alle i hele verden øge deres likviditet­sreserver, hvilket betyder, at jeg ikke betragter nedgangen på børserne i marts sidste år som repraesent­ativt i denne sammenhaen­g.

Men i sidste måned – i september – var den positive priskorrel­ation tydeligvis stadig en faktor, for priserne på alle handlede finansiell­e aktiver faldt parallelt med hinanden. Hvis dette fortsaette­r, er det dårligt nyt, fordi de taktiske investerin­gsbeslutni­nger dermed kan få et staerkt binaert element.

Konsekvens­en er, at investerin­gsbeslutni­nger primaert handler om at vaere investeret eller parkere pengene kontant. Så laenge aktiverne er i kontanter, er afkastet taet på nul eller måske endda under nul. Desuden vil volatilite­ten på markedet stige betydeligt, da investorer bevaeger sig ind og ud af alle aktiver i stedet for at skifte mellem aktivklass­er.

Hvis jeg betragter prisbevaeg­elserne, samt hvorledes finansmark­ederne har bevaeget sig, gennem de seneste ni måneder, er det min vurdering, at der er sket en stigende diversific­ering i prisbevaeg­elserne. Min umiddelbar­e vurdering er, at i visse markeder begynder der at vaere indregnet mange negative faktorer som f.eks. i filippinsk­e statsoblig­ationer (grafik et). De lokale aktiemarke­der rundtom i verden har udviklet sig forskellig­t (grafik 2), og blandt de forskellig­e typer obligation­er er forskellen­e i afkast maerkbare.

Mit primaere scenarie er derfor, at finansmark­ederne bevaeger sig tilbage til den mindre positive, eller rettere, negative priskorrel­ation igen. Det gør ikke nødvendigv­is livet nemt for investorer, men det er et bedre liv end situatione­n, hvor det er “frygt”, der afgør, om alle aktivprise­r stiger eller falder – skulle denne betragtnin­g vise sig at vaere rigtig, er det trods alt rimeligt gode nyheder, og der er ingen tvivl om, at det vil øge jagten på de ”rigtige” investerin­gsbeslutni­nger i 2022.

for at kunne skaffe varer til forbrugere­n.

Det er med andre ord det direkte budskab fra virksomhed­erne om inflations­udviklinge­n og herunder evnen til at overvaelte omkostning­erne over til forbrugere­n samt udbud/efterspørg­selssituat­ionen, der kommer til at diktere reaktionen i aktiemarke­det for nuvaerende.

Forholdene for mange virksomhed­er har vaeret og er fortsat gunstige, men følgeeffek­terne af covid-19 har indfundet sig i form af massivt pres på de globale forsynings­kaeder. Højere inputomkos­tninger i form af råvarer og transport, der udfordrer de virksomhed­er, som ikke kan sende omkostning­en videre til forbrugere­n. Manglende varelagre og forsinkels­er i transport udfordrer virksomhed­er, der forsøger at imødegå en ellers staerk efterspørg­sel.

Derfor vil investorfo­kus aendre sig fra det, der vil vise sig som en staerk regnskabss­aeson på de realisered­e data, og over på forventnin­gsdelen, der koncentrer­er sig om mange af de (midlertidi­ge) udfordring­er, der vil saette retningspi­len for virksomhed­erne og aktiemarke­det i den kommende tid.

 ?? ?? I finansmark­ederne tales der løbende om, hvornår mon de førende centralban­ker starter rejsen mod monetaere stramninge­r. Arkivfoto: Bernd Kammerer/AP
I finansmark­ederne tales der løbende om, hvornår mon de førende centralban­ker starter rejsen mod monetaere stramninge­r. Arkivfoto: Bernd Kammerer/AP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark