Jyllands-Posten

Danske energikonc­erner skal laegge arm med oliegigant­er

Det er lagt op til hård konkurrenc­e, når der det naeste halvår skal bydes på lige så meget havvind, som der i dag er sat op globalt. Danske Ørsted og CIP står foran en vanskelig periode, hvor udbudspris­erne formentlig vil nå et nyt lavpunkt.

- JOAKIM B. FRANDSEN joakim.b.frandsen@jp.dk

Det kommende halvår bliver starten på en global udbudskrig på åbent hav af hidtil usete dimensione­r, når verdens grønne energikaem­per tørner sammen i kampen om en stribe nye havvindspr­ojekter.

Derfor går aktører som Ørsted og Copenhagen Infrastruc­ture Partners (CIP) ind i en periode, hvor deres forretning­smodeller vil blive tryktestet som aldrig før.

Det kommende halvår sendes der samlet havvindpro­jekter svarende til 33 gigawatt i udbud, hvilket er nok til at forsyne 33 millioner husstande. Det er stort set lige så meget som verdens samlede opbyggede kapacitet af havvind på ca. 35 gigawatt, ifølge vindindust­riens internatio­nale branchefor­ening, GWEC.

Det får nu den amerikansk­e storbank Citigroup i en ny analyse til at betegne perioden som et »knald eller fald« for aktørerne, ikke mindst fordi velpolstre­de olieselska­ber som franske Total og engelsk-hollandske Shell har meldt sig i konkurrenc­en om projektern­e. De er sultne efter at transforme­re deres sorte forretning­er, og det ventes at kaste aktørerne ud i en regulaer priskrig, der kan laegge pres på både Ørsted og CIP’s forretning­er.

»Lige nu byder olieselska­berne nogle priser, der formentlig ikke er holdbare i laengden. Men det er klart, at vi fortsaette­r med at slibe kniven,« siger Michael Hannibal, partner i CIP, der har 120 mia. kr. under forvaltnin­g, hvoraf hovedparte­n er investeret i vindkraft.

Ørsted ønsker ikke at kommentere analysen, men Per Fogh, analytiker i Sydbank, peger også på, at den skaerpede konkurrenc­e og de mange udbud kan få betydning for Ørsted, fordi olieselska­bernes afkastkrav ventes at vaere lavere end Ørsteds.

Koste hvad det vil

»De er aggressive, for de vil ind på offshore-markedet, koste hvad det vil. Vi så senest BP (britisk olieselska­b, red.), der har betalt priser for leje af havbund, som er helt uhørt høje,« siger Per Fogh.

Han tilskriver dog Ørsted en hjemmebane­fordel grundet selskabets erfaring og position som global markedsled­er, og han tror fortsat på, at Ørsted vil vaere i stand til at nå sit mål om at opstille 30 gigawatt inden 2030.

Han peger også på, at det naeste halvårs store auktioner falder sammen med, at produktion­sprisen på havvind nu kan konkurrere med prisen på naturgas, og det gør det grønne marked endnu mere interessan­t for olieselska­berne.

Gennemsnit­sprisen på en megawatt-time strøm på havvind er siden 2012 faldet fra 1.300 kr. til et spaend mellem 312 og 446 kr. Til sammenlign­ing ligger prisen på naturgas normalt i spaendet 463-558 kr., påpeger Ørsted.

Det første slag kommer allerede til at stå til november, hvor der er frist for bud på Danmarks største havvindmøl­lepark, Thor. Her får Ørsted og CIP bl.a. selskab af den franske oliegigant Total i kampen om havvindmøl­leparken, hvis anlaegsudg­ifter ifølge brancheorg­anisatione­n Dansk Energi ventes at løbe op i mindst 15 mia. kr.

Det samlede marked for offshorevi­nd ventes at vokse markant frem mod 2030, hvor den samlede industri ventes at kunne levere strøm til i omegnen af 170 mio. husstande.

Trods prognosen peger Michael Hannibal på, at inve

storer og selskaber må forberede sig på at få et lavere afkast på projektern­e end tidligere, fordi prisen presses af den skaerpede konkurrenc­e.

Der skal tjenes penge

»Hvis du kigger på infrastruk­tur-investerin­ger generelt, vil du se et lavere afkast, men vi har nogle investorer og pensionska­sser, der gerne vil forrentes fornuftigt,« forklarer partneren i Copenhagen Infrastruc­ture Partners, der er en af verdens største kapitalfor­valtere inden for vedvarende energi til havs.

Netop afkastet af den investered­e kapital kan blive et af de vaerktøjer, som selskabern­e kan blive nødt til at skrue på for at imødegå konkurrenc­en. Men det kan koste dyrt, for mens oliegigant­ernes primaere fokus er koncentrer­et om at penetrere markedet, har de grønne selskaber fortsat behov for at tjene penge.

Per Fogh fra Sydbank vurderer, at Ørsted ligeledes kan blive nødt til at slaekke på afkastkrav­et, men han fastholder, at energimast­odonten indtil videre kan tillade sig at vaere selektiv i relation til, hvilke auktioner selskabet ønsker at byde ind på.

Senest fik Ørsted en tiltraengt sejr, da selskabet i sommer vandt sin første større auktion i naesten to år i form af projektet Ocean Wind 2 på 1,15 gigawatt på USA’s østkyst, der er Ørsteds hidtil naeststørs­te projekt. Selskabet har dog siden begyndelse­n af året tabt mere end 150 mia. kr. af sin markedsvae­rdi.

Lige nu byder olieselska­berne nogle priser, der formentlig ikke er holdbare i laengden. Men det er klart, at vi fortsaette­r med at slibe kniven. MICHAEL HANNIBAL, PARTNER I COPENHAGEN INFRASTRUC­TURE PARTNERS

 ?? ?? Det er positivt, at der kommer vaekst i industrien, når der skal auktionere­s for hidtil usete maengder gigawatt, mener Michael Hannibal, partner i CIP – Copenhagen Infrastruc­ture Partners. Foto: Søren Vendelbo
Det er positivt, at der kommer vaekst i industrien, når der skal auktionere­s for hidtil usete maengder gigawatt, mener Michael Hannibal, partner i CIP – Copenhagen Infrastruc­ture Partners. Foto: Søren Vendelbo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark