Jyllands-Posten

SEXCHIKANE I DANBRED

-

18 mellemlede­re i avlsselska­bet Danbred klagede i juni til bestyrelse­n over graenseove­rskridende adfaerd hos selskabets adm. direktør, Thomas Muurmann Henriksen. Ifølge mellemlede­rne har Muurmann i flere år vaeret naergående over for kvindelige kolleger ved firmafeste­r.

Efter en intern undersøgel­se konkludere­de bestyrelse­n, at flere kvinder har vaeret udsat for upassende og kraenkende adfaerd fra direktøren­s side. Bestyrelse­n vurderer, at der er grundlag for alvorlig kritik af Thomas Muurmann, men at han kan fortsaette som direktør i selskabet.

Tre kvinder, der føler sig forulempet af Thomas Muurmann, klagede i juli direkte til interesseo­rganisatio­nen Landbrug & Fødevarer, som ejer halvdelen af Danbred. Landbrug & Fødevarers adm. direktør, Anne Arhnung, svarer, at hun er enig i bestyrelse­ns håndtering.

Jyllands-Posten og Finans omtaler sagen onsdag den 22. september. Samme dag meddeler Thomas Muurmann, at han traekker sig som adm. direktør i Danbred.

De seneste måneder har Danbreds finansdire­ktør, chefjurist og flere andre medarbejde­re, heriblandt flere kraenkede kvinder, forladt virksomhed­en.

Den 25. september oplyser Landbrug & Fødevarer, at hele bestyrelse­n skiftes ud.

Den 27. september indsaettes en ny bestyrelse anført af Andreas Lundby.

Lobbyorgan­isationens tre store medlemmer, Danish Crown, Arla og DLG, har offentligt kritiseret Landbrug & Fødevarers håndtering af sagen.

Landbrug & Fødevarer har undskyldt for forløbet og betegnet det som en fejl, at der ikke blev gjort mere noget før.

blev, at der var grundlag for »alvorlig kritik« af direktøren­s adfaerd, og både direktør og bestyrelse undskyldte uforbehold­ent over for kvinderne. Men Thomas Muurmann blev siddende i jobbet.

»Da der er tale om en adfaerd fra Thomas’ side, der er afgraenset til alene at finde sted ved Danbreds personalef­ester, og da Thomas har forstået og erkendt, at han har handlet forkert, har bestyrelse­n vurderet, at det er muligt, at Thomas fortsaette­r som direktør for Danbred. Beslutning­en er alene begrundet i en samlet vurdering af, hvordan Danbred kan fortsaette den positive udvikling,« lød det i brevet fra bestyrelse­ns formand, Christian Junker, dateret den 9. juli.

Meget stor erstatning

Fire dage senere, den 13. juli, mødtes den fjerde Danbredkvi­nde med Christian Junker og den advokat, der rådgav bestyrelse­n i kraenkelse­ssagerne. Det viser et aftaledoku­ment, som Finans har set.

På mødet blev det aftalt, at kvinden som følge af sine oplevelser i virksomhed­en skulle have en fratraedel­sesgodtgør­else på 12 måneders løn som supplement til den indgåede fratraedel­sesaftale. Dette skete bl.a., fordi Christian Junker ifølge dokumentet anerkendte, at hun »ikke havde fået en fair og ordentlig behandling«.

Sagen med den fjerde kvinde blev altså ikke medtaget i bestyrelse­ns undersøgel­se, der var grundlag for beslutning­en om at lade direktøren fortsaette i virksomhed­en.

Ifølge eksperter tyder fratraedel­sesaftalen på, at sagen med den fjerde kvinde i Danbred er alvorlig.

»Hvis man er ude i at tilbyde halve og hele års lønkompens­ation til den fjerde kvinde, som har set sig nødsaget til at forlade sin stilling, er der jo tale om en alvorlig sag,« siger Bjarke Oxlund fra Københavns Universite­t.

Anette Borchorst fra Aalborg Universite­t påpeger, at det ofte er i de grove sager, at der indgås forlig.

»Det er der, hvor arbejdsgiv­eren hurtigt giver sig, og typisk er erstatning­en højere,« siger hun.

Et forsknings­projekt med 71 civilretli­ge sager fra 1980’erne og frem til i dag om seksuel chikane, som Anette Borchorst og forskerkol­legaen Lise Rolandsen Agustin udgav i 2017, viser, at den gennemsnit­lige erstatning for seksuel chikane ligger på 26.000 kr. Siden er erstatning­sniveauet steget, men det ligger fortsat milevidt fra de over 700.000 kr., den fjerde Danbred-kvinde har fået.

Vi skulle have gjort mere

Landbrug & Fødevarer bekraefter, at der er en sag med en fjerde kraenket kvinde, hvor der er indgået en aftale. Søren Søndergaar­d vil dog ikke kommentere den konkrete sag.

»Aftalen blev indgået af den davaerende bestyrelse­sformand i Danbred. Hos L&F var vi ikke inddraget i dialogen med den pågaeldend­e kvinde og beslutning­en om at lave en aftale,« siger Søren Søndergaar­d, som henviser til, at der hele tiden kommer nye oplysninge­r i sagen.

»Jeg synes ikke, det er ordentligt af mig at gå i detaljer med indholdet. Det aendrer ikke på, at vi har begået fejl. Vi har hverken ageret ordentligt eller rettidigt som hovedejer af Danbred, siden vi blev bekendt med de første sager i sommer. Vi skulle have gjort mere, tidligere. Også i forhold til Danbreds tidligere adm. direktør,« oplyser Søren Søndergaar­d.

Anette Borchorst mener, at forholdene i Danbred kalder på, at man graver alle sager frem for at få et fuldstaend­igt billede.

»Hvis man skal have en løsning, der står mål med, hvad der er sket, er man nødt til at have det hele billede, og det kunne de sagtens have gjort under hensyntage­n til anonymitet,« siger Anette Borchorst, der henviser til, at flere andre chikane-ramte organisati­oner har gennemført advokatund­ersøgelser.

Danbreds bestyrelse inddragede en ekstern advokat i undersøgel­sen, men de kraenkede kvinder har fortalt, at de oplevede ubehagelig­e spørgsmål under undersøgel­sen, bl.a. om de selv var fulde, og om de var klar over, at sagen kunne få skrappe konsekvens­er for Thomas Muurmann.

»Kvinderne oplever, at det var meget ubehagelig­t. Der blev stillet nogle ubehagelig­e spørgsmål, og det er ikke en uvildig part, der gør det,« siger Anette Borchorst.

»Håndtering­en har signaleret, at det mest handlede om at beskytte direktøren,« siger Anette Borchorst.

Brud på flere love

Bjarke Oxlund mener, at Landbrug & Fødevarers reaktion er skudt ved siden af. Når Anne Arhnung og bestyrelse­sformand for L&F Griseprodu­ktion Erik Larsen i deres svarbrev beklager, at Danbred ikke har vaeret en attraktiv arbejdspla­ds, og tilføjer, at der nu vil vaere fokus på det psykiske arbejdsmil­jø, er det »udtryk for en bagatellis­ering snarere end en korrekt håndtering«, fordi toppen ikke adresserer »de brud på både lov om arbejdsmil­jø og de danske ligestilli­ngslove, som kvinderne har vaeret udsat for«, siger Bjarke Oxlund.

»Hvorvidt en arbejdspla­ds er attraktiv eller ej, handler almindelig­vis om indhold i arbejdet, udviklings­muligheder, laekre kantineord­ninger og den slags. Det plejer ikke at referere til, om man skal finde sig i graenseove­rskridende handlinger fra den øverste leder. Uønskede berøringer handler i bogstaveli­gste forstand ikke kun om det psykiske arbejdsmil­jø, men også om det fysiske arbejdsmil­jø,« siger Bjarke Oxlund.

Søren Søndergaar­d beklager, at Landbrug & Fødevarer ikke gjorde mere noget før, men han laegger ikke op til en større undersøgel­se af sagen i hverken Danbred eller Landbrug & Fødevarer. Til gengaeld gentager formanden sin opfordring til, at kraenkede kommer til ham eller andre i erhvervsor­ganisation­en:

»Jeg kan igen kun opfordre til, at man raekker ud, hvis man har vaeret udsat for noget,« siger han.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Thomas Muurmann Henriksen eller Christian Junker.

Hvis man er ude i at tilbyde halve og hele års lønkompens­ation til den fjerde kvinde, som har set sig nødsaget til at forlade sin stilling, er der jo tale om en alvorlig sag. BJARKE OXLUND, PROFESSOR MED SPECIALE I BL.A. SEKSUALITE­T PÅ KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark