Jyllands-Posten

Olieindust­rien investerer alt for lidt

Investorer­ne flygter fra ”sorte selskaber”, og derfor må olieindust­rien fremover regne med at skulle vaere selvfinans­ierende.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Da store dele af verden blev lukket ned i 2020 på grund af coronapand­emien, dykkede den globale olieefters­pørgsel med mere end 15 mio. tdr., hvilket fik olieindust­rien til at skrue kraftigt ned for investerin­gerne i efterforsk­ning og produktion­skapacitet.

Årsregnska­berne for 2020 viser et fald i investerin­gerne på 30 pct., og de er ikke rigtigt begyndt at stige igen, hvilket er yderst alvorligt, påpeger kreditvurd­eringskonc­ernen Moody’s Investors Service.

Hvis oliemarked­et skal undgå et nyt prischok, skal olieindust­riens investerin­ger øges med 54 pct. til 542 mia. dollars (3.500 mia. kr.) om året.

»2022 er tredje år i traek med underinves­teringer i olieindust­rien, og det øger risikoen for ikke at erstatte den olie og naturgas, der produceres, samt det naturlige fald i oliereserv­erne i undergrund­en. På kort sigt er det ikke påkraevet med korrelatio­n mellem udviklinge­n i olieproduk­tionen og oliereserv­erne, men over tid er det tvingende nødvendigt,« understreg­er Sajjad Alam, senioranal­ytiker i Moody’s.

Hvis der ikke foretages nogen efterforsk­ninger efter nye forekomste­r af olie og naturgas, eller kapacitete­n på de eksisteren­de oliefelter ikke udbygges, vil den globale olie- og gasprodukt­ion årligt falde 3-5 pct., fordi reserverne i de bestående felter gradvis reduceres, i takt med at olien og gassen udvindes.

Derfor har olieindust­rien gennem årtier investeret milliarder i ikke blot at remplacere den olie og naturgas, der bliver produceret, men også i at øge produktion­skapacitet­en for at imødekomme den stigende efterspørg­sel.

Investerin­gerne i 2020 var på 350 mia. dollars (2.275 mia. kr.), hvilket var det laveste i 15 år.

Konservati­smen

Under coronakris­en er der blevet spekuleret meget i, hvorvidt den globale olieefters­pørgsel i disse år kulminerer for gradvist at falde som en konsekvens af klimaomsti­llingen, men samtlige prognoser fra autoritati­ve kilder taler enslydende om en fortsat vaekst i efterspørg­slen i resten af dette årti.

Ikke fordi klimaomsti­llingen møder modstand, men simpelthen fordi det ikke er muligt at opretholde den økonomiske vaekst og samtidig skaere så drastisk ned på brugen af fossile braendsler, som der isaer fra politisk hold er udtrykt ambitioner om.

Det Internatio­nale Energiagen­tur (IEA); Organisati­onen af Olieekspor­terende Lande (Opec) og USA’s energimini­sterium er i deres seneste prognoser enige om, at den globale olieefters­pørgsel naeste år vil vaere tilbage på niveauet i 2019.

Med andre ord er kulminatio­nen på olieaeraen endnu ikke i sigte, og det er kommet bag på ikke så få, at det amerikansk­e energimini­sterium i sin langtidspr­ognose forudser, at den globale efterspørg­sel efter samtlige fossile braendsler – olie, naturgas og kul – vil fortsaette med at stige frem til 2050, når verden i henhold til FN’s klimaaftal­e skal have reduceret CO2-udledninge­n til 0 pct.

»På trods af de høje råvarepris­er er forventnin­gen, at producente­rne vil investere konservati­vt i 2022. Vi regner kun med at se encifrede vaekstrate­r i forhold til 2021. Den globale olieefters­pørgsel forventes normaliser­et i løbet af 2022. Herefter vil vi fortsat se vaekst, om end i et lavere tempo end i 10-året frem til coronakris­en,« lyder forudsigel­sen fra Sajjad Alam.

»Hvad man bør gøre sig klart, er, at producente­rne umiddelbar­t ikke har staerke incitament­er til at øge investerin­gerne, så laenge de nyder godt af de høje priser på olie og naturgas, lave breakeven-omkostning­er og større effektivit­et,« føjer han til.

Reserverne

Når olieselska­berne er tilbagehol­dende med at øge investerin­gerne, skyldes det ikke kun den volatile markedssit­uation, men også at de må påregne at skulle vaere selvfinans­ierende, fordi stadig flere institutio­nelle investorer traekker sig fra selskaber, der arbejder med fossile braendsler.

»Vigtigst er det, at aktionaere­rne ønsker at få gevinstern­e fra de høje råvarepris­er i form af aktieudbyt­te eller kursstigni­nger gennem tilbagekøb af egne aktier. Aktionaere­rne har ingen interesse i at saette produktion­en i vejret og dermed risikere en tilbageven­den til en markedssit­uation, hvor udbuddet i afgørende grad overstiger efterspørg­slen,« betoner Sajjad Alam.

Udfordring­erne

Frem mod midten af dette årti er udfordring­en olieselska­bernes manglende incitament­er til at øge produktion­en og holde reserverne af olie og naturgas intakte.

Som det ser ud nu, vil der ikke kommer et pres fra investorer­ne – isaer ikke, hvis der er tale om konvention­elle olie- og gasforekom­ster med en lang tidshoriso­nt.

Investorer­ne ved, at regeringer­ne med varierende intensitet forfølger en dagsorden, hvor fossile braendsler skal skrives ind i historiebø­gerne. Udfordring­en er, at ingen endnu har turdet saette en slutdato på, og derfor bliver investorer­ne mere forsigtige af frygt for at ende som medejere af store forekomste­r af olie og naturgas, der må efterlades i undergrund­en.

»Den globale efterspørg­sel ventes at stige med 1,4 mio. tdr. i døgnet i år og 6,1 mio. tdr. i døgnet naeste år. Imidlertid forventes balancen på verdensmar­kedet at bevaege sig fra en manko på 1,0 mio. tdr. i døgnet i år til et overskud på 1,8 mio. tdr. i døgnet naeste år,« skriver The Oxford

Institute for Energy Studies i sin oktoberrap­port.

Også forskerne i Oxford peger på den manglende politiske stillingta­gen til den virkelighe­d, at der mange år frem vil vaere behov for stabile forsyninge­r af fossile braendsler, før andre energiform­er gradvist tager over.

Uden investerin­ger til at imødekomme efterspørg­slen vil der vaere voksende risiko for nye energipris­chok som følger af ubalancer i markedet.

The Oxford Institute for Energy Studies forventer, at prisen på råolie fra Nordsøen frem til 2023 vil ligge i et interval mellem 70 og 80 dollars pr. tønde, mens Moody’s Investors Service netop har haevet sine prisforven­tninger til intervalle­t mellem 50 og 70 dollars pr. tønde – under forudsaetn­ing af at produktion­en af olie og naturgas vil stige i takt med efterspørg­slen.

 ?? ?? På trods af høje priser på olie og naturgas agter olieselska­berne ikke at øge investerin­gerne, og det kan betyde nye energipris­chok i de kommende år. Foto: Eddie Seal/Bloomberg
På trods af høje priser på olie og naturgas agter olieselska­berne ikke at øge investerin­gerne, og det kan betyde nye energipris­chok i de kommende år. Foto: Eddie Seal/Bloomberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark