Jyllands-Posten

September-uro har gjort indhug i danskernes afkast

Danskerne har placeret over 300 mia. kr. i globale fonde, men der er store forskelle på, hvad de har fået ud af dem efter årets første tre kvartaler.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Danskerne har investeret over 50 mia. kr. i investerin­gsbeviser i 2021, og mange nye investorer er kommet til. En stor del af dem har fået klø i september, hvor både aktier og obligation­er er faldet i kurs.

De mange investorer i globale aktiefonde har fået bidt en paen del af årets fremgang af. Og det ser endnu vaerre ud for de rent danske fonde.

Blandt de globale fonde indtager to af de helt små investerin­gsforening­er top og bund med vidt forskellig investerin­gsstrategi. Der er mere end 23 procentpoi­nt til forskel på det afkast, som de har skaffet investorer­ne indtil nu i år.

Bundproppe­n

Falcons momentum-investorer har haft et skidt år. Momentum-stilen betyder, at der investeres i de aktier, der er steget mest, fordi de ofte fortsaette­r opad.

Men det giver ikke gevinst i et år, hvor investorer­ne først smed deres vaekstakti­er og købte op i value, for så hen på sommeren at gå tilbage til vaekstakti­erne, som de derpå igen begyndte at saelge ud af først på efteråret.

»Momentum-strategien kan ikke følge med, når investerin­gstemaet skifter så meget. Derfor har momentumfo­ndene globalt set klaret sig dårligst i år. Som investor skal man sørge for at købe både momentum- og valuefonde,« siger René Engell, investerin­gsdirektør og partner i Falcon Invest.

Falcon Global Momentum er med et nimåneders afkast på 5,8 pct. bundproppe­n blandt de globale fonde og har også klaret sig dårligere end de øvrige momentum fonde. Også Falcon Danske Aktier Momentum ligger skidt.

René Engell siger, at både aktievaegt­ningen og aktievalge­t arbejder imod Falcon Invest i år.

»Eksempelvi­s klarede en aktie som Novo Nordisk sig skidt sidste år og indgik ikke i

29,4 28,3 27,8 24,7 24,3

22,8

 ?? ?? Den koreanske bilfabrika­nt Kia er steget 28 pct. på børsen i år. Arkivfoto: Jens Dresling
Den koreanske bilfabrika­nt Kia er steget 28 pct. på børsen i år. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark