Jyllands-Posten

Mangel på byggearbej­dere kan gå

Rockwool-aktien er prissat efter, at de kommende år praeges af høj salgsvaeks­t, men meget vil afhaenge af, om der globalt er tilstraekk­elig arbejdskra­ft til at udføre planlagte renovering­er og nybyggerie­r.

- STEN THORUP KRISTENSEN cand.polit. og journalist finans@finans.dk

Hvis man et øjeblik holder nyhedsstrø­mmen her i efteråret 2021 ud fra kroppen, vil man bemaerke en modsaetnin­g:

På den ene side er det et stort emne, at der skal gennemføre­s grøn omstilling for nogle ufattelige milliardbe­løb. I Danmark skal vi f.eks. opføre energiøer, men selv denne danmarkshi­storiens største anlaegsinv­estering er kun en lille brik ved siden af, hvad der skal foregå i resten af EU og ikke mindst i USA, hvor der ved siden af energireno­veringerne også er planer om at forny infrastruk­tur for flere tusinde milliarder dollars.

På den anden side truer inflatione­n, og det handler ikke bare om midlertidi­ge propper i den globale logistik. Over det meste af den vestlige verden er der også mangel på arbejdskra­ft. Arbejdsløs­heden var lav allerede inden coronaen, men pandemiens nedlukning­er synes også at have fået mange til at taenke den tanke, at arbejde ikke er det vigtigste i tilvaerels­en. Derfor overbyder virksomhed­er allerede hinanden i kampen om den sparsomme arbejdskra­ft.

Så hvem skal konkret udføre alt det arbejde, der hører til den grønne omstilling? Det er jo ikke nok, at man laegger planer og saetter penge af. I sidste ende skal der vaere mennesker af kød og blod, der står op om morgenen, tager hjelm og orange vest på og går ud og udfører arbejdet.

Høje vaekstrate­r

For Rockwool er problemsti­llingen meget konkret. Selskabet oplevede et mindre omsaetning­sfald sidste år, da coronaen ramte. Alligevel kom alt hurtigt til at se lyst og lovende ud. På kort sigt understøtt­ede politikern­e rundt om i verden byggeriet for at sparke gang i økonomien, og på langt sigt ventede alle investerin­gerne i grøn omstilling.

Begge dele kraever isolering, og Rockwool-aktien blev handlet voldsomt op. Fra januar 2020 til september i år blev aktiekurse­n mere end fordoblet. Siden er den faldet noget tilbage igen. Det skyldes i høj grad, at verdens aktiemarke­der generelt har vaeret faldende her i efteråret, men det er et godt bud, at investorer­ne også er blevet mere nervøse for, at de fede tider, man venter for Rockwool, måske ikke bliver helt så fede alligevel.

Det, som Rockwool oplever lige nu og forventer i den naermere fremtid, er vaekstrate­r højere end noget, selskabet har oplevet i nyere tid. Men man laegger ikke selv skjul på, at manglende kapacitet — isaer arbejdskra­ft hos kunderne — kan laegge en daemper på vaeksten. Det var adm. direktør Jens Birgersson inde på allerede ved fremlaegge­lsen af regnskabet for første halvår i august.

»Det er svaert for mig at forudsige, om byggefirma­erne vil kunne finde den arbejdskra­ft, de har brug for. Det har jeg bekymret mig over i årevis. Jeg tror, vi kommer til at se begraensni­nger, men jeg kan ikke sige, hvor meget byggeriet kan vokse, før det sker. Vi må vente og se, hvordan det går,« sagde han.

Forsinkede leverancer

Alvoren i det hele understreg­es af, at Rockwool selv allerede nu har ramt en kapacitets­graense.

Umiddelbar­t er Rockwool kun mildt ramt af den meget omtalte mangel på råvarer og propper i forsynings­kaederne. Selskabet skal bruge trae til paller og plastic til indpakning, men den primaere råvare, sten, er tilgaengel­ig i rigelige maengder.

Samtidig bliver stenuld i forvejen produceret regionalt, fordi det ville vaere alt for dyrt at transporte­re rundt i verden – en pakke stenuld består jo overvejend­e af luft.

Alligevel har mange bygge

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark