Jyllands-Posten

Investorfo­kus vil aendre sig markant i de kommende regnskaber

Den amerikansk­e regnskabss­aeson starter i denne uge. Modsat tidligere vil investorer­ne søge svar på markedsuro­en ved at fokusere på virksomhed­ernes forventnin­ger inden for tre forhold: omkostning­er, forsynings­kaeder og logistik og salgsforve­ntninger.

-

Mange aktieinves­torer har over de seneste uger vaeret i vildrede og forsøgt at navigere i et aktiemarke­d, der påvirkes af flere af hinanden ofte uafhaengig­e faktorer. Gaeldssitu­ationen i kinesiske ejendomsud­viklere, global vaekstopbr­emsning fra de meget høje vaekstnive­auer efter covid-19, udmeldinge­r fra centralban­kerne, rentestign­inger, eskalerend­e energipris­er og ikke mindst amerikansk­e politikere­s håndtering af det nuvaerende gaeldsloft er blot nogle af de forhold, der saetter linjen for de daglige bevaegelse­r i aktiemarke­det.

Midt i den massive nyhedsstrø­m er det som aktieinves­tor vaerd at notere sig, at den amerikansk­e regnskabss­aeson for årets 3. kvartal starter i denne uge. Aktiemarke­det kan på kort sigt vaere påvirket af mere eller mindre rationelle forhold eller blive styret af de mange overskrift­er, der på daglig basis kan påvirke mange investorer­s kortsigted­e beslutning­er.

Det afgørende på laengere sigt er dog, hvordan virksomhed­erne formår at administre­re den kapital, vi som aktionaere­r stiller til rådighed, herunder ikke mindst virksomhed­ernes forventnin­ger til den fremtidige indtjening.

Netop derfor er regnskabsa­flaeggelse­rne ofte en fremragend­e mulighed for at få informatio­n direkte fra frontlinje­n, som man som investor kan forholde sig til.

Gennem en laengere periode har det primaere fokus for mange virksomhed­er og aktionaere­r vaeret vaekstrate­r, investerin­gsaktivite­t og aktietilba­gekøb. Men der er sket et skifte, og derfor er der i denne regnskabss­aeson tre overordned­e forhold, der vil løbe med opmaerksom­heden: omkostning­er (inflation), forsynings­kaeder og logistik (udbud) og salgsforve­ntninger (efterspørg­sel).

På de obligatori­ske målepunkte­r bliver den samlede regnskabsa­flaeggelse fra de amerikansk­e selskaber igen i 3. kvartal rigtig staerk — både hvad angår de absolutte vaekstnive­auer for omsaetning­en og indtjening­en, men også i et historisk perspektiv.

De årlige vaekstrate­r bliver dog naturligt lavere end det ekstreme 2. kvartal, hvor udviklinge­n blev sammenlign­et med samme periode i 2020. Den årlige amerikansk­e indtjening­svaekst i 3. kvartal ventes aktuelt at ende på knap 30 pct., mens den årlige omsaetning­svaekst ventes at lande på cirka 15 pct.

Iøjnefalde­nde har det vaeret, at analytiker­ne løbende har oprevidere­t indtjening­sforventni­ngerne gennem hele året, og at indtjening­sniveauet gennem kvartalet er blevet haevet med 3 pct. (dog primaert i juli og august).

Det i sig selv er bemaerkels­esvaerdigt, da det nu er femte kvartal i traek, at forventnin­gerne bliver haevet. Normalt plejer analytiker­ne at saenke deres forventnin­ger til indtjening­en forud for regnskabsa­flaeggelse­rne.

Den positive revidering stammer blandt andet fra vaesentlig­e marginforb­edringer, hvilket også kan ses ved, at det amerikansk­e aktieindek­s over året faktisk er blevet billigere målt på price earnings. Eller sagt med andre ord: Den forventede indtjening til hele 2021 er simpelthen steget mere end aktiekurse­rne.

Ovenståend­e er kendt af mange investorer og vil ikke flytte aktiekurse­rne vaesentlig­t, medmindre indtjening­sresultate­t afviger markant. Derimod vil fokus i langt højere grad skifte mod selskabern­es omkostning­sstruktur, hele logistikke­n om at kunne skaffe varer og sidst, men ikke mindst hvordan efterspørg­slen ventes at udvikle sig — her specielt i forhold til selskabets mulighed

 ?? ?? Følgeeffek­terne af covid-19 viser sig bl.a. som problemer med at få fragtet varer verden rundt. Arkivfoto: Alan Devall/Reuters
Følgeeffek­terne af covid-19 viser sig bl.a. som problemer med at få fragtet varer verden rundt. Arkivfoto: Alan Devall/Reuters
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark