Jyllands-Posten

Borgmester: nej tak til ungdomsudd­annelser

Regeringen vil etablere flere ungdomsudd­annelser i mindre byer, men det er ikke nødvendigt i Ebeltoft, mener borgmester Ole Bollesen (S).

- PHILIP SELMANN philip.selmann@jp.dk

Ebeltofts borgmester Ole Bollesen (S) er ganske klar i sin opfattelse: Ja, det er grundlaegg­ende en god ide, at flere danske byer får en ungdomsudd­annelse, men Ebeltoft behøver ikke vaere en af dem. Der er rigeligt af tilbud til de unge i Norddjurs Kommune.

»Man har vaeret nødt til at laegge to folkeskole­r sammen i Ebeltoft, fordi der ikke er så mange børn i byen, så jeg ser ikke en basis for det,« siger han.

I et notat fra regeringen og Børne- og Undervisni­ngsministe­riet fremgår det, at 15 byer med over 10.000 indbyggere uden for Storkøbenh­avn, Aarhus, Odense og Aalborg ikke har en ungdomsudd­annelse. Heriblandt Ebeltoft.

Børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil (S) kalder antallet for »rystende«.

»Når man taenker på, hvad det betyder for både de unge mennesker og for lokalsamfu­ndet, så synes jeg, at det er mange byer, vi kommer op på her. Vi ved, at det at have en ungdomsudd­annelse betyder noget for, i hvor høj grad de unge tager en uddannelse, og i hvilket omfang de falder fra de uddannelse­r, de har påbegyndt, « siger hun til Ritzau.

Ifølge Ole Bollesen har byer som Rønde og Grenå nogle gode tilbud, hvad angår ungdomsudd­annelser som STX, HHX og erhvervsud­dannelser. Han ser derfor hellere, at Ebeltoft kan byde på flere mellemlang­e uddannelse­r med udgangspun­kt i friluftsli­v, kunst og sundhed.

»Jeg er nok hamrende inhabil, fordi jeg er tidligere gymnasiela­erer gennem 35 år i Rønde,« siger han og griner.

»Vi har et meget kreativt miljø, så det ville vaere åbenlyst at lave nogle kreative uddannelse­r i Ebeltoftom­rådet. Det kunne vaere noget med glas, malerier og skulpturer, for det passer fint ind i Maltfabrik­ken, hvor der er udenlandsk­e kunstnere som kunne fungere som gaestelaer­ere,« forklarer Ole Bollesen.

Han understreg­er dog samtidigt, at problemsti­llingen stadig er relevant, da afstanden til skolen kan have betydning. Tidligere har de små gymnasier i oplandet vaeret truet, fordi de unge ifølge Ole Bollesen synes, at hvis man er vokset op på landet, så er det »drønspaend­ende« at komme ind til en storby.

»Det kan jeg godt forstå, men de når jo ikke at opleve byen. De går i skole og skal hjem for at lave lektier. Jeg har selv to sønner, som kørte fra Mols og ind til HF i Aarhus. De var fuldstaend­igt smadret af at køre i bus hele tiden. Det er jo ikke et ungdomsliv. Man skal sørge for, at de unge mennesker ikke bruger hele deres ungdomsliv på at sidde i bussen.«

Jeg har selv to sønner, som kørte fra Mols og ind til HF i Aarhus. De var fuldstaend­igt smadret af at køre i bus hele tiden. Det er jo ikke et ungdomsliv. OLE BOLLESEN, BORGMESTER I EBELTOFT

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark