Jyllands-Posten

»Vi vokser jo også meget i øjeblikket«

Flere borgere og uddannelse­sog arbejdspla­dser udflyttet til nabokommun­erne, lyder et generøst forslag fra DF i Aarhus. Men hvad siger de tre borgmestre i Syddjurs, Favrskov og Odder til den idé?

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Ja, tak til mere samarbejde med Aarhus.

Gerne flere arbejdspla­dser, men ikke nødvendigv­is flere borgere.

Sådan lyder meldingern­e fra tre borgmestre i nabokommun­erne Syddjurs, Favrskov og Odder til DF’s forslag om at placere flere borgere og uddannelse­s- og arbejdspla­dser i nabokommun­erne. Uffe Jensen (V), borgmester i Odder Kommune:

»Jeg taenker kun godt om øget samarbejde. Vi er som en mindre kommune meget optaget af samarbejde med andre kommuner og har netop vaeret til møde i Aarhus om udviklinge­n, den nye Giber Ringvej, letbanen og andet. Naerheden til Aarhus er en af Odders helt store styrker, hvor man med letbanen kan komme hurtigt til Aarhus. Vi ved godt, at Aarhus er lokomotive­t, der traekker, og det nyder vi godt af. Når vi udstykker nye grunde, bliver de solgt med det samme,« siger han.

Gang i hele Danmark

Som Aarhus har Odder allerede en god vaekst, og borgmester­en har fokus på, at den ikke løber løbsk:

»Udflytning af uddannelse­sog arbejdspla­dser kunne måske vaere godt, men vi sørger også for at have vaekst med omtanke, for vi skal også kunne levere børnepasni­ng og skoler til de børn, der flytter til Odder. På det område haenger vi i øjeblikket ved med det yderste af neglene. Nye institutio­nspladser til 112 børn skulle have vaeret klar i sommeren 2022, men bliver det først i foråret 2023,« siger Uffe Jensen.

Han støtter tankerne om et Danmark i bedre balance og naevner som eksempel, at Landdistri­kternes Faellesråd har hovedbase i Odder.

»Jeg synes, det er meget vigtigt, vi holder gang i hele Danmark. Vi har gavn af at ligge taet på Aarhus, men min bekymring går mere på yderkanter­ne af Danmark, hvor decentrali­sering er vigtig. Vi kaemper bl.a. for Tunø, hvor vi gerne vil bygge på en kommunal grund, men har fået afslag på grund af fredning,« siger han.

Ikke et problem

Ole Bollesen (S), borgmester i Syddjurs Kommune, ser gerne flere virksomhed­er placeret i Syddjurs:

»Jeg ser det ikke som et problem for Syddjurs, at Aarhus vokser så meget, for vi vokser også meget i øjeblikket, og det er bl.a. ejendomspr­iserne, der gør, at mange vaelger at flytte fra Aarhus og herud. Vi er den kommune i Østjylland, hvor der køres flest pendlerkil­ometer til og fra Aarhus, så vi kunne godt taenke os, at flere virksomhed­er bosaetter sig herude i Syddjurs, og det kunne f.eks. vaere en erhvervsud­vikling langs motortrafi­kvejen ud mod lufthavnen,« siger han.

Han ønsker også et Danmark i bedre balance, men sådan går det ikke altid:

»Helt grundlaegg­ende synes jeg, det er åndssvagt, at alle mennesker skal bo i en storby. Jeg kan sagtens forstå, at de studerende vil flytte ind til Aarhus. Regeringen­s politik er udflytning, men det sker ikke altid. Som eksempel har Aarhus Universite­t besluttet at flytte 35 medarbejde­re på Vildtbiolo­gisk Station i Rønde ind til Aarhus, og det synes jeg er fuldstaend­ig tåbeligt, hvilket vi også har skrevet til ministeren,« siger han.

Nils Borring (S), borgmester i Favrskov Kommune, har intet behov for vild vaekst:

»Vi laver den vaekst, vi gerne vil have, ud fra den efterspørg­sel, der er. Jeg synes ikke, det er et problem, at Aarhus tiltraekke­r så mange nye borgere, for vi har også vaekst, men en rimelig styret vaekst. Vi kan dårligt nok få penge til de børnehaver, vi har behov for, så vi har ikke behov for en vild vaekst, for så kan vi ikke honorere tilflytter­nes ønsker, som andre kommuner også har problemer med,« siger han.

Han ser det mere som en statslig opgave at sikre et Danmark i bedre balance:

»I de senere år er vi begyndt at få nogle Aarhusvirk­somheder, der flytter ud, men det er ikke noget, vi kan styre i den kommunale planlaegni­ng. Vi kan forsøge at have facilitete­rne, men det er virksomhed­erne, der bestemmer, hvor de vil placere sig. Jeg tror, regeringen har fat i noget af det rigtige ved at sprede f.eks. uddannelse­spladser, skattecent­re og naerpoliti ud, men den spredning er mere en statslig end en kommunal opgave,« siger Nils Borring.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark